За българи от чужбина: За ВУЗ без матура, полагана у нас

Държавата иска да ги върне, признава чужди изпити
16
За българи от чужбина: За ВУЗ без матура, полагана у нас
Архив: Булфото

Държавата иска да върне повече млади българи от чужбина у нас с промяна на условията за кандидатстване в родни ВУЗ-ове.

От новата учебна година ще отпадне изискването за полагането на матура в България, като ще се признава оценка от положена в съответната страна, плюс сертификат по български език по Европейската езикова рамка.

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, просветния министър Красимир Вълчев, външния министър Екатерина Захариева и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

За да става по-лесно кандидатстването в наши университети, ще бъде създадена и електронна платформа.

Красимир Вълчев съобщи, че български неделни училища има в над 50 страни, на 6 континента. Те вече са близо 350, а ежегодно държавата отделя все повече средства за финансирането им – в момента около 12 млн. лв.

Учениците в списъка на неделните училища са 32 206. В държавните и общинските училища на Украйна, Молдова, на Сърбия, се изучава български език и те биват финансирани по програмата за дейности по интереси, уточни министърът.

В 10 щата в САЩ българският език е признат като официален, от миналата година има и препоръчителна петиция на Европейския парламент за това. Вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че ще се работи активно българският език да бъде признат като матуритетен, особено в евространите с голяма концентрация на българско население.

Ирина Владикова, председател на асоциацията и директор на българското училище "Св.Св. Кирил и Методий" във Виена, каза, че около десетина техни ученици се връщат годишно в България. В училището в момента учат около 350 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 5 години
Абе , каква диплома ! Вузовете ги записват вече и без дипломи ! Може да настъпи и дипломен туризъм -отива за няколко месеца при родителите в чужбина и там си взема дипломката без четене !
14
0
 
3
 
! Отговори
некой си преди 5 години
българите от чужбина учат в чужбина щото в българските вузове нема какво да научат
13
0
 
2
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Не е лошо, коментиращите тук, първо да прочетат статията за Фолксваген....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха тая статия да бъде преместена в раздел шеги и закачки
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, матури?!Който им лайкне страницата на нашите ВУЗ-ове у фейсбуко, печели диплома!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то отличниците българи от България в нашите ВУЗ-ове така или иначе не отиват вече - нека отворим врати за който друг поиска. Даже кон да е, куче да е - щом може да върви - да го записват!
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРибиСигурно предпочиташ децата, учили в България, да заминават в чужбина, и никой да не се връща. Тоест работиш за имамите...
8
0
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Е хубава работа, и защо децата расли в България ще са дискриминирани? Мчи сега истамбулските шербет бакърджии ще ги приемат с предимство в СУто и в НБУто само с тапия от метресето за имам баялди.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е в поредния колапс, сега с обучението ... всичко младо бяга.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха, поне се опитват де.Само дето като чуят БГ и лошо им става на всички в Европа че даже и по света.То не бяха *** итутки, дилъри, точене на карти, превоз на имигранти, просяци, тъмни зделки, наркодилъри, банди и т.н и като им кажеш или покажеш БГ диплома е все едно тоалетна хартия.От около 2г спрях да казвам от къде съм, омръзна ми са ме слагат под един показател с тези отгоре. Дано скоро взема друго гражданство, истината е това.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ама проблема е, че навънка никой не го еня за бг диплимите. С магистър КСТ, познайте дали някой дори пита какви предмети сум учил. А камо ли някой да се върне, дори и да иска да остане, чуждестранните фирми биха му дали повече заплата на чъжда от наша диплома, за жалост. А като знам как учат навънка, само правяр рисърч в нета и това са им изпитите. Дори си няюат *** идея как сме се гърчели.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във ВУЗ-овете буквално стават литературни предаватели. От безпаричие и остатъци от социализма се повтарят едни и същи мантри от 80-те, без да се отчитат промените в съответните области. Произвеждат се литературно издържани завършващи студенти. Иска им се и те да правят нещо, но освен да си крепят заплатата, нищо съществено не правят. Отделно повечето български бизнесмени са се специализирали единствено в оцеляване и не само и чрез заплащането, сами убиват средата за развитие.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мухобоико квото и да правиш няма да ги върнеш даже още повече ше избягат от б.лгаристан начело с тебе тиква крадлива
2
1
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Държавните вузовеЧукча писател! Вие май сте от жертвите на родното ни образование, които не разбират прочетен текст. В статията не пише, че ще влизат без матура, а че ще се признават (оценките от) чуждите матури.
1
4
 
29
 
! Отговори
Държавните вузове преди 5 години
Защо направо не им пращат дипломата по пощата? Ако държавните вузове не могат да се издържат е редно просто да се закрият и да се разпродадат базите им. А не законово зорлем да им пращат студенти, че и държавна поръчка, т.е. с моите данъци. По тази логика нека влизат без изпит всички от Факултето, ще ги спаси до някъде финансово