Абсурд: Отказаха на българин, израснал в Швеция, да учи у нас

Не му дадоха удостоверение за български произход
11 авг 2023 11:11, Стела Стоянова
55
Абсурд: Отказаха на българин, израснал в Швеция, да учи у нас
Снимка БГНЕС, архив

Йоан е български гражданин, живее в Швеция и иска да учи в България, обаче не му позволяват. Причината - иска да учи като чужд гражданин, но е запазил българското си поданство. Въпреки че е кандидатствал у нас и е изкарал висок резултат, той няма възможност да учи тук, предаде Нова тв.

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в миналото заради своето самосъзнание. Йоан обаче живее с родителите си в Швеция и никога не е посещавал българско училище, родителите му са му преподавали български език у дома През 1993 г. у нас е прието постановление на МС, което дава възможност на чужди граждани с български произход да станат студенти в български университети  по една по-различна процедура.

„Преди да подадем документи, проверихме дали според закона за висшето образование Йоан отговаря на изискванията спрямо българите в чужбина. И проверихме изискванията спрямо 103-то постановление от 1993 г.”, каза Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан. Момчето се явява на изпит и изкарва резултат, който позволява да бъде приет.

От Изпълнителната агенция за българите в чужбина обаче са отказали да му издадат удостоверение за български произход в последния ден с обяснението: „Той е роден български гражданин от майка българка, но няма български произход". За да има български произход, от Агенцията твърдят, че трябва да е роден извън България или да бъде с придобито гражданство”, посочи бащата.

„Заедно подадохме заявлението за кандидатстване, след като проверихме, че той има право по това постановление за българи в чужбина. Съответно бяхме допуснати да направим регистрацията и до изпитите. Той кандидатства за специалност "Медицина”, разказа Боряна Попоски, майката на Йоан.

Райна Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина твърди, че никой не е оспорвал българския произход на Йоан, нито на родителите му, но буквата на закона повелява в неговия случай той да се яви на редовен изпит с българите, които живеят и учат у нас, а не по въпросното постановление. "Най-големият проблем в случая е че той изобщо е бил допуснат до изпити, въпреки че Агенцията не е потвърдила. Това най-вероятно е грешка на МОН", смята Манджукова.

Според нея трябва да се промени това постановление, за да могат младежи като Йоан да учат в българските университети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: МОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и като се изучи без пари за доктор взема дипломата и обратно в швеция за голяматазаплата македонците винаги деистват практично а ние шараните раздавамепаспортите
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсат вратичка за да го накарат да плати като поп и оберат.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВУС скубат по 50 хиляди $ от чужденците докато бг не са им изгодни че не дават пара. Не е изгодно да си бг и си немил недрак. Ако имаш контак записваш каквото искаш, ако немаш нема.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдистан. Въпроса е, че като учиш медицина у нас като чужденец те пускат на изпитите лесно. Не ги късат, защото плащат високи такси. За нас високи, за тях стотинки. Но нищо в тази статия не звучи логично, като 50% от законодателството в Бг, защото е писано с цел някой някъде да цоца кинти
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да кандидатства като български гражданин и готово. Проблемът е, че иска да бъде приет по лесния начин/като чужденец/ в желаната специалност, а е българин и трябва да стане по трудния. Хората с двойно гражданство все гледат да ползват само позитива на едното или другото. Ама да се ползваш от позитива на чуждото, за да имаш привилегия в България е много ... българско.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само тоя случай. От САЩ идват разни турци и американци, от ЕС туристи да се лекуват в бг евтино а ние бг безработни плащаме скъпа осигуровка и ни искат още пара и не може. Като идеме да се лекуваме в ЕС и САЩ веднага ни слагат нови такси от 100 хиляди $.
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За да има български произход, трябва да е роден извън България." Да nykна, ако разбрах нещо и от останалото.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 - То има много български фамилии, дето преди да ни наложат промените, ще ти се сторят небългарски ...
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ нали раздаваще паспорти на макетата. Айде сега ще плащат те. Ковачев Захариева и Александар Йорданов къде се крият за да платат ВУС таксата от 10 хиляди $ за медицина.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън - Зависи какъв еврейн е...
16
3
 
12
 
! Отговори
хм преди 1 година
Ами да не иска да учи като чужд гражданин. Това е някакъв абсурд. Да си учи като български гражданин. Защо иска да учи в България като чужденец ако е и български гражданин?!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йоан на тая сника ми е много съмнителен ....
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази небългарска "Попоски" фамилия вероятно е поляк
13
4
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ще ревем за Каракачанов май...Ние население нямаме, отказваме на българин да учи. Направете това в Израел , да видим .
12
6
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и кое му е българското искат бълг документи за да шарят по европа сега пък да следвабез пари ама на бълг избори никакви ги няма
11
2
 
9
 
! Отговори
охльо преди 1 година
Само да попитам, на снимката кой е? Майката на въпросното момче, шефката на МОН или въпросното момче???
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък едно учене и образование ще бъде...
9
1
 
11
 
! Отговори
Има причини преди 1 година
България вече трудно дава гражданство на хора от Северна Македония. Защото повечето не остават тук и не се чувстват българи. Повечето се имат за македонци, взеха личните карти и заминаха да работят в Германия, Белгия и Холандия. Хубаво, не ги виня, че търсят по-добре платена работа. Но българското гражданство не е за да се дава достъп до немски трудов пазар. Трябва да те задържа нещо тук.
8
3
 
10
 
! Отговори
Зла свекърва преди 1 година
Трябвало е да кандидатства по общия ред, защото е български гражданин. Но пак, понеже никой гражданин не е длъжен да знае наредбите наизуст, пак университетът нека направи жест, за да поправи вината на МОН, които са го допуснали на изпита, вместо да го упътят да положи изпит наравно с останалите кандидати - нека да го допуснат с резултатите от изпита му в общото класиране. Успех на момчето.
7
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СПРЕТЕ С ГЛУПОСТИТЕ! НЯМА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ ! ДА СИ ИЗВАДИ ПЪРВО! БЪЛГАРИН АМА БЕЗ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ! ПРОБЛЕМА ТУК Е, ЧЕ КАТО ГРАЖДАНИН НА ЕС БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА ПРАВО ДА УЧИ У НАС