НАП припомня: Абитуриентите сами се осигуряват здравно през лятото

Трябва да внесат за своя сметка 37,32 лв. месечно
30 май 2024 12:38, Анисия Иванова
44
НАП припомня: Абитуриентите сами се осигуряват здравно през лятото
Снимка: БГНЕС, архив

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 37,32 лв. месечно.  

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец № 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.  

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга Здравноосигурителен калкулатор, която е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Дзъ Като следва пак требва да плаща. Щом иска да се лекува кой ще му плаща. Или за всички платено или за всички бесплатно. Какво като следва нали пак е болен.
15
0
 
20
 
! Отговори
Дзъ преди 3 месеца
Ами НАП вземете и ги регламентирайте. Колко години се правите на улави и толкова ли не може тая държава да поеме 1 година здравните осигуровки на завършващите. До една година след завършване на средно - ако следваш си осигурен, ако не следваш - до 1 година да си намериш работа...ако не си си намерил - почвай да си плащаш. Нали младежта и децата са надежди и не знам кво си за всички политици
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има пара за кола и рокла а нема пара за данъка. Държавата плаща до 18 г. и после бега в чужбина
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е така, откакто се помня. После от септември университетът плаща.
12
5
 
2
 
! Отговори
НапУшев преди 3 месеца
Ако случайно не си платят за двата или три месеца, пак ще имат права. А пък задължението ще падне по давност докато почнат да работят.Това не е финансов съвет.
11
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18 г. трябва да е задължение на родитела а не на държавата. Както след 18 г. всеки плаща. Като нема пара родитела продава апартамента и плаща.
10
3
 
22
 
! Отговори
Блокиран преди 3 месеца
Това не е нормално. Толкова ли е закъсала държавата? От къде да вземат пари децата?
9
2
 
7
 
! Отговори
НаДаРеНа преди 3 месеца
а в Натура - може ли?!
8
0
 
15
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
До АнонименБуци, Гуци и Цуци, изяждат България, а тя яде, нас!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не всички абитюренти са навършили 18г. така, че е добре по-внимателно да се четат разпоредбите на държавата
6
0
 
21
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
А, ся викайте: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-ааааааааааааааа, яко чвор в гъдзааааа;)))Некой требе да пълни Здравната каса, за да мой дембелите в нея да цицат яко кинти;))) Таа Здравна каса е като задължителните застраховки на колата. А, държавата, която пълни бюджета от данъци и такси е мъртва!
5
0
 
26
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Що за глупост?? Държавата изнудва абитуренти. ТОлкова ли няма как да покрият дълговете си та тръгнаха да тарашат 18 годишните?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българио , мащехо проклета земичката черната да та изде.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еййй, всеки гледа да ти вземе пари! Никой не ти казва "На, вземи тия пари!" ((((((
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оффф,то пък едни безплатни здравни услуги,да ти умре коня от магарешка кашлица.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавното спира в май.