Новата опасност: Никотинов снус край училищата, децата купуват и се друсат

Паучовете се продават и в социалните мрежи
4 юли 2024 15:31, Петър Бойчев
41
Новата опасност: Никотинов снус край училищата, децата купуват и се друсат
Снимка Марица

Никотиновият „снус“ е новата мания сред децата, алармират родители и педагози. Проблемът не е само в Пловдив, а в цялата страна. Опасните никотинови торбички стават все по-достъпни и са все по-близо до учениците. Никотиновите паучове, по-познати като „снус“, са малки пакетчета, пълни с вещество с високо съдържание на никотин. Използват се като заместител на тютюнопушенето. Тийнейджърите обаче ги употребяват заради опияняващото чувство, което предизвикват, пише Марица.

Проверка на място показва, че цената за една кутия с 20 торбички е около 10-13 лева, в зависимост от производителя. Никотиновите паучове се продават и на метри от училищата. В кутия с 20 цигари, дори от най-силните марки, има около 20 мг никотин. За сравнение - само в една торбичка снус има 40 мг, което значи, че само в едно пликче има между 40 и 60 пъти повече никотин, отколкото в цяла кутия цигари. Популярни са и в социалните мрежи, като ги предлагат много онлайн магазини. За да изкушават най-малките пък, вече има и снус с аромати - от класически плодови до такива с вкус на дъвка.

В интернет пък има редица клипчета и снимки с ученици, които припадат или са напълно неадекватни, след като използват паучове снус. Никотиновите торбички не са наркотик, а нещо като приемник на енфието. Те се слагат между венеца и устата, но ако се спукат, което се е случвало, става опасно. Продуктът е напълно легален, но както цигарите и алкохолът, са забранени по закон за продажба на лица под 18 години. В страни като Швеция и Белгия снусът се използва като метод за отказване на цигарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Образование
Вижте какви ще са таксите в държавните университети
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
При другаря Тодор Живков като чавдарчета, пионерчета, комсомолчета пушехме съветската "Карьочка" и се криехме като я пафкахме! Като поотраснахме преминахме на българското "Слънце"! Като станахме малко по-големи се отказахме да пушиме и понеже комунистите си присвоиха предприятията за производство на тютюн и цигари продават цигарки и тютюн на децата!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Днеска нямаше интересни новини и почнахме пак с моралните паники - райския гас, снуса, дето в Швеция го мелят от 200 години и ако си спомянм добре, бяха "перлата на ЕС"...
27
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 2 дни
До Друсан кебапАбсолютно си прав. Виновен е! И то много!
26
0
 
2
 
! Отговори
Гландрагор преди 2 дни
Ха!Че то дрога се продава около училищата,та снус ли!Мислите ли,че щом обикновените граждани го знаят и виждат,че полицията не го знае?Хайде всички да не се правят на гламави,а да започнат да проверяват повече около столичните училища,градинките,парковете,по-закътаните места и т.н.Разни младежи фучат с електрически тротинетки,дават скришом пакетчета на потребители,а полицията спи и ги покровителства.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички наркотици по цял свят като станат легални, тогава ще разберем, че мафията е загубила. Иначе сега идват големите легални отрови дето са 100 пъти по-вредни от всякакви познати досега наркотици. Отвори се цял един нов бранш на т. нар. дизайнерски дроги където всякакви химици си играят с формули и произвеждат всякакви гадости.
24
0
 
4
 
! Отговори
Много са удобни преди 2 дни
за пушачите при дълги полети със самолет.
23
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
снуса и енфието са тютюневи продукти които са съвсем легални за продажба ако притежаваш съответния лиценз. пиян петю пак е спал на течение, не само в каснаково а из цялата страна
22
5
 
3
 
! Отговори
Друсан кебап преди 2 дни
Путин е ВИНОВЕН.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
A ха ха ха .. ОХхйаххай олеле...хахах много сте зле ве
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Въпроса е защо се продава на непълнолетни, трябва контрол. Следващата новина ще е деца шмъркат енфие и припадат.
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
при бай тошо си имаше и престъпност и наркомани, просто всичко беше скрито-покрито, та разни мозъчно кастрирани след време да повтарят измишльотините им, дори наследниците на комунистическите шефчета доста са се гаврили с млади момичета, без да се афишира в работническо дело
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
1 грам марихуана - една седмица обществено полезен труд.Даже в Холандия вече затягат мерките със наркотиците..
17
3
 
8
 
! Отговори
лечението е едно преди 2 дни
Вдигане на лихвите по всякакви кредити. На родителите им е прекалено широко около врата.
16
5
 
4
 
! Отговори
Не са бедни преди 2 дни
Семействата не са бедни. Няма нужда от данъчни облекчения и други безплатни неща за ученици.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Начин за отказване на цигарите като става по-опасен от самите цигари? Що за глупост.
14
12
 
20
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 2 дни
При Тодор Живков децата ходеха на училище. Сутрин в 7 часа, един такъв фъстък по малко от метър още по тъмно, с чантата на гърба, и сам си ходеше на училище, през целия град. И вече сами се връщаха по тъмно ако учеха следобяд. А смее ли сега някой при демокрацията да пусне детето да ходи на училище!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какви майки са това снимайте ги и ги поствайте по групите във фб по квартали, докога такива майки?
12
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пуша 40 години, но за пръв път чувам за такова нещо като "Снус"!!! От 6 години съм на Вайп и се чувствам прекрасно, практикувам планинско колоездене в Австрия, не екстремалното разбира се, дишането е прекрасно, благодарение на Вайпа!!!
11
5
 
23
 
! Отговори
Българин преди 2 дни
Трудните времена раждат силни хора. Силните хора градят силна държава. После идват лесните времена, където се раждат такива "свободолюбиви" "евронаркоманчета" ... и те е*ават майката на държавата, която техните бащи и дядовци са изградили.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
НРБ времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с паpцала за миене.