Какви ще бъдат ваканциите през новата учебна година?

13 дни зимна и 10 дни пролетна ваканции предлага МОН
26 юли 2024 14:51, Александър Попов
7
Какви ще бъдат ваканциите през новата учебна година?
Снимка: БГНЕС

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието в графика на учебното време. Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни.

В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски. Съгласно зададеното по Закона за предучилищното и училищното образование начало на учебното време, графикът позволява по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24.12.2024 г. - 05.01.2025 г. вкл.) за сметка на три дни почивка в началото на ноември (01.11. 2024 г. – 03.11.2024 г.) и един (04.02.2025 г.) между двата учебни срока.

Следваща ваканция от 10 последователни неучебни дни ще могат да ползват учениците от 1. до 11. клас в периода 12 април – 21 април, а дванайсетокласниците ще имат 5 дни почивка – от 17 април до 21 април.

В предложения проект на график на учебното време всяка една от ваканциите включва неучебни и почивни дни, доколкото ваканцията следва да се определя в цялост, а не като отделни дати между, преди и след почивни дни.

С промяна в Наредбата за приобщаващо образование МОН даде възможност на учениците да ползват до 15 дни отсъствия от училище по семейни причини, които освен при здравословен проблем могат да се вземат и при неотложни пътувания.

По традиция неучебни ще са дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания за 7. клас. Матурата по български език и литература се предвижда да бъде на 20 май, а тази по профилиращ предмет или професия – на 22 май. МОН предлага изпитите от националното външно оценяване в 7. клас да са на 18 юни (български език и литература) и 20 юни (математика). Както и досега учебни ще са дните, в които се провежда национално външно оценяване в 10. и 4. клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика са съответно на 13 и 16 юни, а за четвъртокласниците на 29 и 30 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ваканцияМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
ваканциите преди 1 месец
Учехме и в съботите като редовен учебен ден.
5
0
 
0
 
! Отговори
ваканциите преди 1 месец
през 70-те години бяха: зимна от 30-31 декември до 12-и януари включително. И пролетна от 1-и до 10-и април включително. Също 3-4 дни по 24-и май (спортен полуден, строева подготовка, ден на учителя на 25-и и подобни)
4
0
 
5
 
! Отговори
45 преди 1 месец
Нека всички,които смятат ,че ваканциите са дълги в България,да сравнят с другите държави. Но трябва да се сравнят и учебните програми и материал . В Швеция има доста неучебни дни и ваканции и всеки месец има методичен ден ,които е неприсъствен за учениците. Междучасията са по дълги и организацията на учебният ден не е толкова натоварена. В българската образователна система учебната програма е доста уплътнена и малките ученици са претоварени от 7.30 до 17.30 /18.00 за посещаващите ЦДО .
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека в МОН хубаво да изброят учебните седмици и дни, защото в предходната учебна година имаше 38 учебни вторника и четвъртъка. при 72 часа норматив по даден учебен предмет, ако двата часа през цялата година са в тези дни се получава повече. И какво става тогава?
2
0
 
11
 
! Отговори
Веси преди 1 месец
Отново МОН брои за ваканция събота и неделя. От кога работната седмица е 7 дневна ? Междусрочната ваканция е на 4.02 - вторник , което означава,че 1 срок завършва в понеделник и 2 започва в сряда. А тези училища , които са на двусменен график ,не е ли малко неудобно ? Във всички европейски държави датите на ваканциите се обявяват доста по - рано и включват САМО работните дни ! Не можаха от МОН да се научат , нищо ,че ходят на екскурзии , маскирани като обмяна на опит и учебни практики !
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добавете и почивните дни за избори (петък и понеделник) когато затварят училищата! Поне 2 пъти по 4 дена с балотажите! Може и 3 пъти да се наложат избори. Тогава добавете още 6 неучебни дни и учебната година приключва с много ваканции. България е една голяма ваканция. После що никой не иска да учи?