Недостиг на кадри: Тракийският университет ще обучава авиоспециалисти

Ще подготвят пилоти, авиоинженери, стюардеси, наземен екипаж
Обновена: 1 авг 2024 15:10 | 1 авг 2024 15:08, Анисия Иванова
22

Тракийски университет – Стара Загора ще обучава авиоспециалисти във висшето училище. В него ще учат за пилоти, авиоинженери, стюардеси, наземен и летателен екипаж. Причината е недостиг на кадри в тази сфера.

"Официално стартирахме нашата идея за обучение на пилоти за нуждите на гражданската авиация. В България има недостиг и липсват около 100 пилота. Тази есен ще приемаме курсисти за краткосрочни курсове за пилоти. От другата учебна година ще стартираме приема на студенти редовно обучение", заяви ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че са необходими медицински прегледи на високо ниво, тестове за психическа устойчивост и чак тогава може да започне обучението на пилотите.

"Подборът ще бъде сериозен, защото в авиацията на първо място е сигурността. Има интерес и можем да стартираме с 10 обучаващи още тази есен", посочи проф. Ярков за Bulgaria ON AIR.

С новата катедра във Факултета по дигитални и зелени технологии от Тракийския университет желаят да навлязат в дигитализацията на всички сфери на социално-икономическия живот на страната.

За целта ще подберат български и чуждестранни специалисти, за да подготвят авиоперсонала. Една от целите им е да "оперират" на летището в Стара Загора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Майор Костов преди 1 месец
В Декатлон за 15 кинта има фърчила. Тренирай с тях
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С по едно хвърчило ще тичат по баира :()
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами закрихте училището в Долна Митрополия и сега може и от Шуменския да им дадете хартии. Красимир Дачев нали показа колко е можещ, а после реве, че нямал заварчици с висок разряд. То лесно се ликвидира, ама трудно се създава. Цялата държава от толкова години само умници я управляват и затова сме на този хал. Тези авиоспециалисти на коя база ще ги обучавате, защото там няма място за литературни сглобки? Важното е пари да се усвояват! Хайде ако докарат догодина F16 да видим къде и кой ще ги кара
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, кой ще ги обучава е въпросът. В Ст. Загора от сума ти време няма действащо летище и самолети, камо ли специалисти. Или ще обучават само на теория? В тези специалности най-важното е практика.
11
0
 
6
 
! Отговори
За 7 преди 1 месец
Ха-ха! Много кофти въпрос е това, едва ли ще може да се намери някой да отговори. Ако има недостиг на 100 пилоти, както се твърди, това означава, че има свободни самолети. От друга страна, някой трябва да обясни къде са. А като са стояли толкова дълго време, че да се натрупа недостиг, стават ли? ВТОРИ вариант: Приемаме, че говорим в бъдеше време - нужда от 100 пилоти. Пилоти, ама за какъв самолет, щото самолетите и те ще са някъде в бъдеще време. Телевизийка ON AIR e това.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9 - да, ама не със самолет :)
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако и авиоспециалистите ги обучават дистанционно, както е филиалът им в Царево(там така обучават агрономи и ветеринари) то не знам какви летци ще излетят от този "университет" с девиз "дай парите, ние ще ти дадем диплома"
8
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Не бих се качил в самолет пилотиран от пилот завършил ветеринарномедицински институт.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А самолети имате ли?
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво общо има един аграрен псевдо-университет с авиацията и къде са държавните институции, които легитимират подобни безумия ? За подобно начинание освен медицински преглед на студентите се изискват адекватна материална база, тренажори, самолети и не на последно място опитни и знаещи преподаватели и експерти. Само да вметна, че в Стара Загора от години няма действащо летище.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В град без летище, ще учат авиоспециалисти. Догодина да преместят Морското училище в Стара Загора.
4
0
 
22
 
! Отговори
asdfg преди 1 месец
Тази година пилоти догодина космонавти, пък нищо че никой работодател не иска да чуе за кадри от Тракийски университет, защото всички са пълна скръб
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с кадри като Пешо плагиата ли ще ги обучава.
2
3
 
8
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 месец
Щом има и пернишки университета Пордим е с ректорат,нещата са добре,ама няма да се оправят! Защоо в Заарата да не обучават инструктури по мастурбантен онанизъм?
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми ас ше зема са запиша. Парво пилот, после зелен чорап ше стана и посли президент