Британски университет никога не е фалирал, но кризата едва започва

108 от 269 учебни заведения очакват да бъдат на минус за текущата финансова година
2 авг 2024 21:00, Анисия Иванова
26
Британски университет никога не е фалирал, но кризата едва започва
Снимка: Pixabay

Британски университет никога не е фалирал, което е доста добър рекорд за сектор с над 900-годишна история. Денят може би не е много далеч, ако може да се съди по сигналите, които се чуват от академичните зали. Ръководителят на най-големия профсъюз на висшите училища призова за спешен спасителен пакет, който да предотврати „катастрофата“. Кризата не бива да изненадва никого. Кризата беше предсказана.

Поредица от доклади предупреждаваха за несигурната структура на финансирането на университетите в Обединеното кралство. От 2017 г. таксите за обучение на местни студенти се задържат на ниво от 9250 паунда, а през последните 12 години са били увеличени само с 250 паунда. Сега те са на стойност по-малко от 6000 паунда по цени от 2012 г. Без богатите дарения, които подкрепят американските университети, или други значителни източници на приходи британските институции се обърнаха към чуждестранните студенти, които плащат много по-високи такси. Зависимостта им от този доходоносен източник на приходи се увеличи с нарастването на броя на студентите. След като ръстът се превърна в спад, разплатата беше неизбежна.

Около 40% от доставчиците на висше образование, или 108 от 269, очакват да бъдат на минус през текущата финансова година на университетите, която приключва на 31 юли, според доклада за финансовата устойчивост от май на Службата за студентите, която регулира сектора. Това е преди да усетят пълния ефект от намаляването на международния прием на студенти. Думата „предизвикателство“ се появява 13 пъти в проучването.

В доклада са представени редица по-мрачни сценарии от прогнозите на университетите, които са определени като твърде оптимистични. В най-мрачния от тях чуждестранните студенти намаляват с 61% до 2026-27 г. в сравнение с годината, която приключва в сряда. Това би намалило годишните нетни приходи на сектора с 9,7 млрд. паунда и би довело до дефицит в 226 институции, или 84% от общия брой. Дори и при най-лекия сценарий, при който не се очаква ръст на общия брой студенти до 2026-27 г., нетните приходи ще намалеят с 3,4 млрд. паунда, а 176 доставчици ще изпаднат в дефицит.

Колко вероятно е такова свиване? Не е отвъд границите на възможното. Спад от 60% би довел до връщане на броя на приеманите чуждестранни студенти само до приблизително 200 000 души годишно в периода 2012-2018 г. В доклада се казва, че 45% намаление през следващата учебна година „изглежда реалистично“ въз основа на последните данни за набиране на студенти. Възможно е те все пак да се установят на по-високо ниво. Последните статистически данни на Министерството на вътрешните работи за молбите за студентски визи показват 17% спад през шестте месеца до юни спрямо година по-рано. Пиковият сезон за подаване на молби е от юли до септември, така че по-пълна оценка ще трябва да се изчака до края на годината.

Дори и късното нарастване на търсенето в чужбина да доведе до отлагане на изпълнението, това не променя цялостната картина на модела на финансиране, който е достигнал своя срок на годност. Нарастването на броя на чуждестранните студенти с по-високо заплащане запълни недостига на приходи за сметка на социалното напрежение, като местните кандидати все повече се чувстват изтласкани от най-конкурентните специалности в най-желаните университети. Скоро системата ще трябва да поеме много по-голям брой студенти от Обединеното кралство - през 2030 г. 18-годишните ще бъдат с 200 000 повече, отколкото през 2020 г.

Лейбъристкото правителство, което встъпи в длъжност този месец, отхвърли призива за помощ, отправен от Джо Грейди, генерален секретар на Съюза на университетите и колежите, който представлява 120 000 служители в сектора. Финансовата криза в университетите е последното нещо, от което лейбъристите се нуждаят, при наличието на толкова много други претенции към държавната хазна. Според съобщения в британските медии десетки учебни заведения вече планират или въвеждат съкращения на персонала и курсовете, за да намалят разходите си - сред тях са Линкълн, Хъдърсфийлд, Голдсмитс в Лондон и Кент. По-голямата част от сектора „е в затруднение“, заяви пред радио BBC Вивиен Стърн, главен изпълнителен директор на Universities UK, която представлява 142 институции.

Фалитът на голяма институция ще постави на изпитание решимостта на правителството да накара сектора да се справи сам с проблемите си. Висшето образование има значителен икономически принос и е източник на конкурентно предимство за Великобритания, като се ползва със световна репутация за качество, което подхранва приходите от износ и повишава престижа на страната. Според проучване на London Economics секторът поддържа 768 000 работни места на пълен работен ден и генерира икономически продукт на стойност над 130 млрд. паунда през академичната година, приключваща през 2022 г.

И ако имате деца, които вероятно ще постъпят в университет през следващите няколко години, пригответе се да плащате повече.

Целият анализ на Матю Брукър - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Авторът е колумнист на Bloomberg, който пише мнения за бизнеса и инфраструктурата. Преди това е работил като редактор в Bloomberg News и South China Morning Post.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нас какво ни интересуват Англетата??!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес ще бъде интересно на албиона,англетата почват да осъзнават че мигрантите им идват в повече!
20
0
 
0
 
! Отговори
6 до 17 преди 1 месец
Вие най-вероятно сте македонец, пардон - северномакедонец. Или по душа.Мисленето вие е такова.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как да фалира като там образованието струва повече от сградата на университета?
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, време е някой да фалира. Все пак това си е бизнес в Англия. Вече не внасят пари в ЕС, да си оправят здравната система и университети с огромния приход. Нали така твърдеше Борис Джонсън.
17
0
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Няма грам съмнение, че си.
16
5
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Абе, вуйчо! Напиши в "съветския гуугл" 'Оксфордский университет' и виж откога съществува. Да се надяваме, че можеш да читаеш па русский.
15
0
 
6
 
! Отговори
Бах ти преди 1 месец
превода...
14
4
 
7
 
! Отговори
ОТ УЧЕНИТЕ В АНГЛИЯ преди 1 месец
ВЕЧЕ 50 % СА ИНДИЙЦИ ОТ ИНДИЯ
13
7
 
12
 
! Отговори
Статист-комунист преди 1 месец
Подобни прогнози праскаха "Разбойническо дяло", БТА "Паралели" и гъзетника "Кооперативно село" още през 70-те години на миналия век. Университети продължават да фалират, като "гнилият капитализъм". Няма спиране, другаре! Чекаме фалитите от 1917-та!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, нема само ние да фалираме... -)))
11
6
 
5
 
! Отговори
закривай преди 1 месец
Британските не са качествени и неслучайно не могат да издържат на конкуренцията на чуждите, ЕС САЩ, бг и др.
10
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Ми да уволнят либералните преподаватели от които и така няма никаква полза и ще се справят.
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кеф, нега се гърчат англо-саксоницте. Такива страдания ио мъки са причинили на нашата държавица и народ, и на безброй други невинни и свободолюбиви народи.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ги върволиците от източноевропейци с любимото им МВА или пък кетъринг, музейно дело и футбулен мениджмънт... Цените им са яко надути и повечето нормални хора отиваха в Шотландия. И те си имат свой балон - студентските заеми. Досега май са няколко трилиона, които няма кой да изплаща, защото трябва да получава над 35000 паунда годишно.
7
8
 
10
 
! Отговори
Да кажа преди 1 месец
Хора които искат да учат STEAM ориентирайте се към Китай . Ако сега почват вашите деца де . Дори днес най-добрият Университет за AI е в Китай . След 10г там ще центъра на науката
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, айде! 900-годишна история! Те толкова история на Британия нямат! .....Население, което говори толкова тъпигьозки език, е смешно да има самочувствие на притежаващо сериозни учебни заведения. ...преди 2 седмици сведущите по ангийски така и не разбраха отведнъж, че и за 2 дена, Байдън какво бил казал: Че е уморен, че е болен или че някои други са му скроили номер... Толкова "прецизен" и способен за наука език имат.
5
0
 
11
 
! Отговори
Дилъра преди 1 месец
На българските студенти в UK им продавах яко матерял.
4
0
 
2
 
! Отговори
Дилъра преди 1 месец
Що ми даде минус херцо
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, те какво очакваха спряха лошите "имигрантите". Сега да си сърбат попарата!