НС реши: Без говорене за нетрадиционна сексуалност в училище

Няма полова идентичност, различна от биологичната
7 авг 2024 16:00, Инна Ангелова
158
НС реши: Без говорене за нетрадиционна сексуалност в училище
Снимка: БГНЕС

След часове дебати Народното събрание прие на първо четене промяна в Закона за предучилищното образование, предложена от "Възраждане".

С нея се забранява популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. С промяната се дава и определение какво означава нетрадиционна сексуална ориентация.

Законопроекта е подкрепен от 154 народни представители, 8 "против", а 9 са "въздържал се.

Още по темата
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Йордан Цонев от ДПС защитиха законопроекта.

"Това е идеология, античовешка идеология, на която сега ние с този или няколко малки текста в закона ще сложим кръст. Ще я ликвидираме в зародиш", каза Костадинов.

Йордан Цонев допълни: "И Бог създаде човека по свой образ…мъж и жена ги създаде". И това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго – те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони".

Срещу въвеждането на дефиницията възрази Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, заради противоречие, по думите му, с редица европейски документи и Конституцията на България. Приема се дефиниция, която не съществува в нито една държава член на Европейския съюз (ЕС), обясни той и поиска текстът да отпадне, което бе отхвърлено при гласуването в пленарната зала и дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" остана в закона.

Няма нито едно постъпило отрицателно становище по тази част на законопроекта обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е един от вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските тикви се занимават с глупости. И пишещите коментари тук и тиквите в парламента
145
0
 
0
 
! Отговори
Да ти поясня преди 1 месец
До Анонимен 146: Когато се приема закон или изменение и допълнение на съществуващ закон, се приема и правилник за неговото приложение. По смисъла на промяната в Закона за предучилищното образование, която е гласувана в НС промяната би трябвало да се отнася до преподаването в училищата. Дисциплинарните нарушения в училищата (например ако едно дете обижда друго) са друга тема.
144
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
До правилно!: Дали е правилно това, което си написал или не, това няма връзка с промяната в Закона за предучилищното образование, която е гласувана в НС.
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да ти поясня Какво представлява забраната. Как ще се съблюдава? В образователната програма и сега не е имало такива теми. Ако напсувам съученик на ****дераст или гей ще бъда изключен от училище, защото популяризирам тия думи ли?
142
3
 
1
 
! Отговори
правилно! преди 1 месец
Ако някое момче в училище нарече своя съученик "***-раст" трябва незабавно да бъде изключено от даскалото. А би могло и в пандиза да полежи малко (там Бойчиновци или друг за непълнолетни). Изобщо не бива да се допускат такива обиди в 21 век при демокрацията в която живеем. Момчета с друга ориентация трябва да могат спокойно да я споделят със съучениците си, без някой да им се смее и подиграва.
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джендъризма получи мощен балкански шут точно както и ковид отровите. Какво правят другите не ни интересува!
140
0
 
2
 
! Отговори
Да ти поясня преди 1 месец
До И кой: Можеш да говориш на децата си каквото ти дойде под шапката. Но в училищата "се забранява популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната". Нещо неясно?
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците друга работа освен да си измислят нови закони и данъци нямат. По възможност законите да нямат смисъл, а данъците да се прокарват в сянката на някой безсмислен закон. Да видим тоя път какъв е.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Природните аномалии да не приближават българските деца! Децата като станат пълнолетни са свободни да правят каквото си искат.
137
3
 
1
 
! Отговори
До 136 преди 1 месец
Държавата не решава. Като антиконституционен обявиха текст КС, че "образованието е грижа на държавата". Публична тайна е, че външен, образователен министри се назначат чрез одобрение от други сили. Ако НПО-то е финансирано от ЕС, ще ни осъдят, тъй като ако сме подписали някаква алинея за толериране на ЛГБТ по меж. договор, например ПВУ, местното законодателство няма правна сила.
136
3
 
2
 
! Отговори
Биполярен транзистор преди 1 месец
В България смяната на пол е забранена, защото по закон не е нещо възможно просто... за разлика от в западна европа, китай, индия, иран, турция, сащ и южна америка (с изключение на Венецуела). Брак между еднополови не съществува като понятие, респективно няма какво да му забраняваш. В училище не се преподават такива неща и всеки може да го провери това. Но забраняваме там... това дето го няма. И въпреки това прайд паради с голи лелки с бради ще има. Ай кажете ми, че това не е евтин популизъм.
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До без тротинетки Гласувалите против не са наясно, какво точно е трябвало да се гласува. Прочети текста на закона, за да видиш, че е тотално субективен и не променя НИЩО. От него няма да има грам ефект освен, че някои партии посъбраха популистки вот за изборите. Тия ЛГБТ неща не се лекуват със закони, когато са незаконни и законът въобще не се занимава с тях дори. Лекуват се с пример. А пример няма, защото възрастните българите сме станали пародия на мъже и жени.
134
1
 
3
 
! Отговори
До 133 преди 1 месец
И затова ЕС иска да отнеме правото на ВЕТО, чрез вратички. МОЛЯ ВИ, ПРОВЕРЕТЕ, България ПОДПИСАЛА ЛИ Е АЛИНЕЯ, ДОПЪЛНЕНИЯ към меж. ДОГОВОР за прокарване на ЛГБТ ПОЛИТИКИ. Ей така, между другото към коренно различечен МЕЖ. ДОГОВОР. Честа практика на ЕС, препращаща към десет алинеи и допълнителни ангажименти. Имам спомен за нещо подобно, прието без много шум в едни допълнителни "невинни ангажименти", към едно договорче нямащо нищо общо с името на основен договор. На печелившите, ЧЕСТИТО.
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със сигурност тези леви лгбт++ и т.н. са ми по-противни от на повечето хора, но ще помоля някой да ми обясни този закон, какво точно променя? Какво означава забрана да се подстрекава нещо в училище, при положение, че държавата решава, какво се учи в училище? То не е забранено и да се преподава, че в родопите живеят еднорози, но не се прави. И как ще се следи да се спазва тази забрана също при положение, че в училище няма и една трета от правилата да се спазват, както трябва.
132
3
 
5
 
! Отговори
И кой преди 1 месец
Ще ми забрани да говоря на децата си за хората с нетрадиционна сексулнана ориентация. Факт тези хора съществуват от както свят светва и ще продължават да съществуват. Пред изборни напъни на разби шебеци.
131
0
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
До Анонимен 132: И АЕЦ Белене може да се строи. Но това може да стане само с мнозинство, което защитава националните интереси. Унгария също е член на ЕС но това не и пречи да строи АЕЦ с руски реактори.
130
1
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Евтин популизъм: Да ти поясня: Бидейки член на ЕС имаме право да участваме във вземането на решения в Европейският съвет и в Европарламента. Без наше съгласие не може да вземе решение за въвеждане на ЛГБТ обучение в училищата в ЕС. И не само ние не сме съгласни с това. Така че няма да го бъде.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да са решили да продават Белене . Николай Марков каза , че веднага започва да се строи иможе дори да се пусне до 3-4 години .А ние му вярваме , нали така ?
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите хубостници днес са решили да продължат преговорите за продажбата на АЕЦ Белене .Не знам колко тежко ментално увреден трябва да е човек , за да гласува да се продаде нещо което вече е платено от народа и само трябва да се монтира и пусне в екполатация .Тези ще продадат и собствените си органи , само и само да се тълкува като евроатлантизъм . Няма токлова провалени политици изобщо в историята ни . Аз вече съм им издал присъдъта в сърцето си , само чакам бунтовете и протестите .
127
9
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 1 месец
Това което на Копейките им липсва - мозък. Света се променя, печели този който се адаптира, а не който се държи за миналото

Спонсорирани публикации