Паспорт с чип и пръстов отпечатък само за... 50 лв.

Масовото им издаване започва в края на годината, твърдят от МВР
30 юни 2009 08:00,
87
Паспорт с чип и пръстов отпечатък само за... 50 лв.
Снимка: БГНЕС

Новите български лични документи с биометрични данни ще бъдат представени днес от министъра на вътрешните работи.

На специална пресконференция Михаил Миков ще покаже експериментални образци на новите паспорти и ще бъде представена тяхна демоверсия.

От Холандия вече са внесени първите машини за лазерно гравиране и в края на годината ще може да стартира масовото издаване на новите паспорти с биометрични данни.

Цената за издаването на новия документ ще бъде приблизително колкото сегашната.

Максималната цена за издаването на нов документ за самоличност с биометрични данни ще бъде 50 лева, а експресната - за 8 часа ще струва 150 лева.

В новите паспорти на вграден чип ще се записват ЕГН, пръстови отпечатъци от двата показалеца, както и електронна снимка със специфичните белези на съдържателя. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
ДЕМЕК преди 15 години
КАКВО ЗНАЧИ "ДЕМЕК"ТАКАВА ДУМА НЯМА В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК МРЪСНО ЕНИЧЕРСКО ***...
45
0
 
0
 
! Отговори
вампирчо50 :-))))))) преди 15 години
а кръвна група няма ли да имаискам и кръъъъъъъвза 50 лв искам и кръъъъъъъъъъв
44
0
 
0
 
! Отговори
до: P_boy преди 15 години
Сега се поразрових, защото ми стана интересно какво е положението с личните карти по света и попаднах на доста интересни факти. Оказва се че в САЩ нямат общодържавна лична карта хората а само тези които са със зелени карти. Демек емигрантите. В Европа не е задължително носенето на лична карта дори при полицейска проверка и само ако те хванат в престъпление трябва да докажеш самоличност. Само в Аржентина в личните им карти има пръстов отпечатък. Сърбите са свалили закона за биометричните карти
43
0
 
0
 
! Отговори
Retro преди 15 години
Не ме е яд на тези, които ни задължават да си вадим такива паспорти, а на българите, които веднага ще се хвърлят да си дават пръстовите отпечатъци за подобни глупости. Когато никой не си направи такъв паспорт, какво ще стане? Народът е силен щом е обединен.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Zeitgeist (1 &2)...komentarite sa izli6ni
41
0
 
0
 
! Отговори
Х преди 15 години
Ще го намерят само по филмите. Тук целта е да те намерят теб като им потрябваш а не като извършиш престъпление.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
И СЕГА ДА НЕ МИСЛИТЕ,ЧЕ РАЗКРИВАЕМОСТТА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЩЕ НАРАСТНЕ ?ЗЛАТКО БАРЕТАТА ПАК ЩЕ СИ ПРОДАВА ДРОГАТА В КВАРТАЛА И В ЗАТВОРА НИКОЙ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ...
39
0
 
0
 
! Отговори
nue преди 15 години
да не стане задължителна тази смяна, както се случи с рег.табели на колите.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Хора не цената от 50 лв е важна, а това че искат да могат да ни следят каквото и да правим и където и да сме. В Щатите взимат отпечатък - ами затова няма и да им стъпя в разкапващата се страна. Аз съм роден свободен човек и искам такъв и да живея в унисон с морала а не с полицейщината!
37
0
 
0
 
! Отговори
кокошка преди 15 години
Малко математика...Ако приемем,че пълнолетни в България са 6 000 000,реалната себестойност на документа е около 1,20 лв.,колко ще спечели и чия е фирмата,спечелила конel doradoс за изработка на документите?
36
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 15 години
Личните документи затова са лични поради факта, че принадлежат на собственика си, които има правото да ги :- закупи- носи със себе си задължително- да ги показва тук таме - да ги изгуби също така- да заплати необходимите глоби за безхаберието си в предходната точка...- да заплати за издаване на нови (с био-метрични данни... защо всичко е БИО вече :)- да пие една студена вода, а държавата да си прибере по 50лв. от 7,5 мил. българи + 1 мил. зад граница... = 425 000 000 лв... - хитро нали..
35
0
 
0
 
! Отговори
C0ldblooded преди 15 години
Не, не съм, нямам и намерение да ходя скоро ТОЧНО поради този повод. Визите са последната причина поради която се прави това и то е ОЧЕИЗВАДНО. А това че ако седиш мирен никой не те закача са измислици....да не си мислиш че това ще намали престъпноста? Масов и все по-голям контрол над населението е целта тук...Който иска да ходи в US да си дава биометричните данни.
34
0
 
0
 
! Отговори
VUPROS преди 15 години
TVA PUK ZA KAKVO NI E??? NAPRAVO KOSUM DA VGRADIM ZA DNK ANALIZ....DA IMA, ZA VSEKI SLU4AInapravo absurd, na fona na vsi4ki drugi ne6ta, koito se nujdaqt ot vnimanie v taq durjava
33
0
 
0
 
! Отговори
LYUBO PENEV преди 15 години
SAMO !?!?! ... okei dnes budete taka dobri i platete novite pasporti na grajdanite ... shtom sa samo 50 lv na kalpak ne e skupo za vas nali e SAMO 50 :DDDDD
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
добре,а кой ще плаща ?само не ми казвайте,че аз съм длъжен да си платя 50 лв.
31
0
 
0
 
! Отговори
P_boy преди 15 години
Някой от долуписалите да е ходил в Щатите? На влизане още на летището ти снемат пръстов отпечатък от палеца... И тези нововъведения ги правят, за да паднат визите... не се вкарвайте във филми... Ако не ходиш да крадеш или да убиваш, никой няма да те закача... Това нещо си има и положителните аспекти. Недай си Боже на някой да му убият близък роднина... Нали после по един пръстов отпечатък ще го намерят за броени часове...
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Само толкова, що няма и ДНК и зъбен статус примерно. Ако ухапя някой как ще ме намерят тези умници, които искат само парици.
29
0
 
0
 
! Отговори
Агент Смит преди 15 години
Добре дошли в Матрицата!
28
0
 
0
 
! Отговори
C0ldblooded преди 15 години
Ами то си има начин - съд в Страсбург за нарушаване на правата на гражданите ;)
27
0
 
0
 
! Отговори
bph преди 15 години
При положение, че минималната работна заплата в страната към 2009 година е 240 лв и масово хората работят за толкова, да се казва "САМО" за цена на паспорт, която е 1/5-та от труда ти... или иначе казано, работиш за него четири дни и половина... просто се самозабравят.

Спонсорирани публикации