Паспорт с биометрия за 8 часа = 250 лв. от 2010 г.

За новата лична карта ще се бръкнем с 20 лева, а за шофьорската книжка – 25
11 дек 2009 10:14,
84
Паспорт с биометрия за 8 часа = 250 лв. от 2010 г.
Снимка: Булфото

Най-скъпият от новите документи за самоличност ще струва около 250 лева, прогнозира Мария Костадинова, началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР.

Срещу тази сума ще се отпечатва нов международен паспорт за осем часа, в който ще бъде вграден чип със снимка и пръстови отпечатъци на притежателя му.

Обикновената поръчка ще е около 50 лева, а бързата – за три дни – около 100 лева.

Нова лична карта се предвижда да е около 20 лева, при бърза поръчка – 40, а при експресна – за няколко часа – 100 лева.

За шофьорската книжка ще се плащат между 25 и 125 лева.

"Тези цени са приблизителни, все още не са приети окончателно", каза Костадинова.

Новите документи ще са по-скъпи от сегашните, защото снимането и вземането на пръстовите отпечатъци ще става там, където се подава заявлението за преиздаване. По този начин на хората ще се спести посещаването на фотостудио.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега.

Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна – по едно във всяка област. В София ще са четири – в КАТ за книжки, в Областната дирекция на полицията в жк "Гео Милев" – за Софийска област, и още две в София.

Издаването на новите документи започва окончателно от март догодина. Досега този старт беше отлаган няколко пъти.

Биометрични данни ще имат само паспортите.

"Личните карти и шофьорските книжки ще се правят вече от друг материал, който е много по-издръжлив, а освен това ще има и вградени нови защити", поясни Костадинова.

Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича през 2010 година и затова с шест месеца се удължава този срок с цел да няма опашки пред РПУ-тата. 

На всеки 5 години, когато изтича паспортът, или 10 – за личните карти, ще се вземат нови биометрични данни от всеки.

Разликата вече е, че заявлението няма да се попълва на ръка, а ще се отпечатва готово, попълнено с данните на човека. Така ще се спести и време за обработка. Гражданинът само ще се подписва, след като му бъдат снети и биометричните данни, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Личните карти и шофьорските книжки ще се правят вече от друг материал, който е много по-издръжлив, а освен това ще има и вградени нови защити"Етоя новата простотия с която да накрат всички да си сменят картите, какъв е тоя нов материал и какви са тия нови защити, почти по голямата час от фалшификаторите на документи имат достъп до всички материали и средства за направата на фалшиви индентични с оригиналите.И при условие че в личните карти няма да има биометрия как така ще са по скъпи.МАФИЯ
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Kato ni vzemat biometrichni danni moje li da ni premeriat kolko sa ni dalgi da na napraviat statistika kolko sa dylgi na bulgarite .........Posle da sravniat s ostanalite evropeici i da oglasiat dannite Kade sme NIE
64
0
 
0
 
! Отговори
бат пешо преди 14 години
аз съм навитак за тези нови документи, но само при условие, че на чипа е записано също, че биометричния ми ........ паспорт е с дължина 20 см. за жените обезателно в чипа да се записва гръдната обиколка!
63
0
 
0
 
! Отговори
gendoff до Recoil преди 14 години
Прав си, че има и далеч по-сериозни проблеми. Но това не означава да не обръщаме внимание и на другите. Новината е за това, че те карат да вадиш отново пари от джоба си без реална обосновка, нормално е хората да недоволстват. И при това парите се вземат от всички - от работещи, учащи, пенсионери, и отиват един Господ знае къде.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така ще направят на целия български народ досиета. Снимка, пръстови отпечатъци, добавяме глобите , актовете и личните данни, ето ти досието. Имало свобода и демокрация, дрън,дрън....
61
0
 
0
 
! Отговори
И Аз на Вас преди 14 години
Закъсняла операция - оня мадридски мошеникоткога каза, че трябва да ни сменят чипа.
60
0
 
0
 
! Отговори
Benjamin Franklin преди 14 години
"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both".Всяко общество, което би дало от свободата си, за да получи сигурност, не заслужава нито свобода , нито сигурност, и губи и двете.
59
0
 
0
 
! Отговори
Recoil преди 14 години
Говорим за различни неща. Аз степенувам проблемите. 5 пъти по-ниски доходи - 95%. Паспорти за 15лв ни ги продават за 50лв - 0,00001%. Дупки в пътищата - 0,24%... Според мен трябва да се борим с по-големите проблеми, не да лаем по по-малките и да минава времето...
58
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed преди 14 години
evala brato
57
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 14 години
Населението не е 6,7 млн а 6,699999 млн ,,преди малко видях един избяга с еднопосочен билет ,,нека да бъдем по точни в данните -колега
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На мен 50 лв за международен паспорт ми се струва съвсем нормална цена... няма как да е по-малко. Това че има неграмотници, които не могат да четат, че 250 лв е само цена за супер експресна поръчка, а редакторите на сайта разчитат именно на неграмотните, за да се палят, правят дискусии и увеличават посещаемостта на сайта- това е техен проблем.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Егати *** значи. Всичко си върви по план. Наистина май след няколко години ще ходя да живея в някое забравено от бога село като ме накарат да си имплантирам чип. ЗАЩОТО НЯМА ДА СИ ИМПЛАНТИРАМ НИЩО!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
gendoff до Recoil преди 14 години
Ти явно наистина не можеш да смяташ! Кое в тези паспорти струва 100 лева? И да не мислиш, че някой ще похарчи парите от тях за пенсии, за заплати на учителите и за детски градини?! Освен слаб математик си и непоправим оптимист! Живееш в България, опомни се и спри да вярваш на всичко, което ти кажат властимащите, които и да са те!
53
0
 
0
 
! Отговори
smack преди 14 години
Стига сте мрънкали бе, мързели! Колко от вас ще пътуват извън ЕС и колко от вас ще си извадят паспорт с експресната поръчка? Населението на България е 7 млн.(да речем), а на Германия 81 млн. Е, добре кои паспорти ще излязат по евтино като цяло? Тези, които са повече или тези, които са по-малко като количество? Вместо да се намирате на оплаквания по форумите вземете свършете някаква работа!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе ***, не се ли наядохте.....
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още един метричен и от мен да се прибави в списъка. Ще си го прежаля ама кво да правя, за общото благо.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
4udiat se kak da obirat naroda, posle shte kajat namerata na kolite, posle pak li4ni karti i taka se varti pri vsiako pravitelstvo gleda da unishtojat naroda.
49
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 14 години
ами прибери се пий една боза ,порадвай се на гледката наречена България и хващай самолета на обратно (желателно е да видиш срока на бозата на капачката,,ако искаш да се прибереш навреме)
48
0
 
0
 
! Отговори
bel преди 14 години
Pobarzai predi Nova godina- na evropeiskata graniza nikoi niama da te pusne s karta s iztekal ssrok/idi obqsnqvai, che tuk udaljavali sroka sas 6 mesetza/
47
0
 
0
 
! Отговори
do 38 F.S.V. ot boza преди 14 години
......ne stava, v tazi durzhava v kojato sum Boza ne pravjat,a i da praveha to steshe da e samo bleda imitacia sprjamo Bozata ,kojato vseki den se pravi v Bulgaria !!!!

Спонсорирани публикации