ВСС наказва дисциплинарно Роман Василев

Прокурорът: Искрено се извинявам за неудачните реплики
6 апр 2010 17:32,
281
ВСС наказва дисциплинарно Роман Василев
Роман Василев преди изслушването пред етичната комисия към ВСС. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще образува дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София Роман Василев.

Това съобщи председателят на комисията по професионална етика към ВСС Цони Цонев след днешното й заседание.

На него бе изслушан зам. градският прокурор заради поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев в четвъртък.

Комисията ще предложи за наказание Роман Василев с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

В случая се касае за думите „тъй като сте абсолютен престъпник“, отправени към бившия военен министър, както и заставянето му да коленичи и насочването на оръжие към главата му по време на задържането.

„Това са неща, които нямат никаква връзка с евентуални съмнения, дори да е имало такива, че Николай Цонев е можел да окаже съпротива. Просто е трябвало да му сложат белезниците и нищо повече“, коментира председателят на етичната комисия.

По думите му ролята на прокурора по време на ареста е да гарантира, че няма превишаване на правомощия от страна на спецполицаите.

Освен това Роман Василев е нарушил и принципите на Етичния кодекс на магистратите и е допуснал да бъде уронен престижът на съдебната власт, каза Цони Цонев.

Той уточни, че в предложението на комисията няма да фигурира конкретно наказание – какво ще е то, ще реши ВСС.

Наказанието, което съветът може да наложи на Василев, е от забележка през понижаване в длъжност до дисциплинарно уволнение.

Още по темата

Цони Цонев отказа да се ангажира с прогноза какво може да е то, но уточни, че за уронване на престижа на съдебната власт са налагани от най-лекото до най-тежкото наказание.

Прекият началник на Роман Василев – Николай Кокинов, не е изпратил предложение за наказание, което да му бъде наложено от комисията, стана ясно от думите на Цонев.

Той обясни, че Роман Василев се е извинил за поведението си по време на спецакцията. Извинил се е и за думите си непосредствено след арестите, когато обяви: „Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийския градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство“.

Зам. градският прокурор на София е обяснил пред етичната комисия, че не е видял част от нещата, които са се случили и са били заснети, тъй като не е присъствал.

Конкретно за репликите, които отправя към ексвоенния министър, е казал, че съжалява и е обяснил поведението си с натрупаното напрежение покрай тази и другите акции, в които е участвал.

Той е поел изцяло вината и е отрекъл някой по-висшестоящ от него да го е задължавал да се държи по определен начин по време на арестите.

„Това, разбира се, не го оправдава и оневинява“, каза Цони Цонев, но уточни, че извинението все пак е смекчаващо вината обстоятелство.

Самият Роман Василев бе лаконичен пред журналисти след края на заседанието на етичната комисия.

„Искрено се извинявам за неудачните реплики“, каза Василев на излизане от ВСС и отказа да коментира повече първоаприлския арест.

Етичната комисия към ВСС ще изиска от МВР целия запис на акцията, ако има и кадри, различни от разпространените от министерството, стана ясно днес.

Дали Роман Василев е извършил престъпление по време на спецакцията, ще реши ръководството на прокуратурата, стана ясно още днес. По случая има проверка в Инспектората на ВКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 14 години
Не ви ли стана ясно вече това на което едно време се викаше унижение и гавра днес е процедура по задържане!Милицията стана полиция пак бият като преди само няма Беляне и ТВУ.Вчера в един от турските серияли които някои ненавиждат видях как задържаха един престъпник в офиса му нищо общо с тукашните арести влезнаха 2ма без маски униформени полицай казаха му имаме заповед за задържане и му сложиха белезниците без викове и истерий и без оръжие в ръцете .
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да го глобят една две заплати да се замисля следващия път какво дрънка тоя натегач!!!
253
0
 
1
 
! Отговори
Василев Цонев преди 14 години
Виновен ли е прокурор Роман Василев? polls.bg/poll/id/vinoven_li_e_prokuror_roman_vasilev-590
252
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 14 години
Една съдийка от един окръжен съд е кумица на един ' бизнесмен ', обвинен в извършено убийство преди повече от 10 г. ... Въпросният ' бизнесмен ' повече от 10 г. заедно с адвоката си се ' разболяват ' когато им дойде датата за поредното дело и така избягва правораздаването ...Възниква въпроса : Обвиненият за извършено убийство престъпник ли е ? Ако наистина е невинен и не е престъпник, то защо тогава повече от 10 г. се ' разболява ' като избягва правораздаването, използвайки ' вратички ' в НПК - то , писано от триглавата ламя през 2005 г. ?Нека ' независимите и некорумпираните ' от ВСС да кажат слух ли е това или е факт ! Ако се окаже, че ' не знаят ', то нека тогава попитат секретарката каракрасимира и екс - трактора ! Те всичко знаят ...' батко и братко 3 ' ...
251
2
 
3
 
! Отговори
рубин преди 14 години
Уволнение за прокурора. Който е гледал филми знае. Така не се е арестувало нито преди нито след девети септември в България. При сталин ако щете не се е арестувало по този мутренски начин. Ама като си завършил право в Благоевград и трябва да се натягаш на властта за да растеш в кариерата що да не се и попрестараш. Сега Властта трябва да го пази от гилдията. Срам за професията е натегача. Попитайте няколко достойни преподаватели по наказатлно право - Панайотов, Стойнов какво заслужава това недоно
250
1
 
4
 
! Отговори
Луд гъзолизец преди 14 години
Този Роман Василев е единосъщ с Георги Лозанов. Луди ***. Беше се снимал като мафиотски бос в Правен живот. . . Явно това му е идеала за правда и справедливост. Такъв не може да е прокурор! Докато има такива прокурори като него никой не може да вярва, че престъпниците ще са зад решетките и присъдите ще са справедливи. За никого. (А мафиота Цонев ще го оправдаят.)
249
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така му се пада!Никой няма право да унижава другите!!!!
248
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 14 години
В САЩ и ЕВРОПА престъпник е онзи, който краде, предлага и приема подкупи, рекетира, лъжесвидетелства, заплашва с убийство и физическо насилие, изнасилва, пласира дрога, сводник е на ***, убива животни и хора ...В Бг престъпник е този, който не краде, не предлага и не приема подкупи, не рекетира, не лъжесвидетелства, не заплашва с убийство и физическо насилие, не изнасилва, не пласира дрога, не е сводник на ***, не убива животни и хора ...Нека не се учудваме после, че от ЕВРОПА ни определят като клозет ! Държавата ни е един разграден двор и на този хаос трябва да се сложи край !Вярваме на сегашното правителство и прокуратурата ! САЩ и ЕВРОПА също им вярват !
247
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цонев е кадър на СДС после преминал в НДСВ, но това няма никаква връзка с отвратителните действия на прокурора.
246
1
 
4
 
! Отговори
белезници и нищо п преди 14 години
Цялата съдебна система е прогнила и корумпирано. Това е заложено още в конституцията (пиша я с малка буква от изключително неуважение) от червените ***. Естествено, че в страна, където няма свестен съд, престъпните червени каскети могат да правят каквото си поискат и да остават безнаказани. Гарван, гарвану... Колкото и да е независим съда, трябва да има свиреп парламентарен контрол, а не самите съдии да контролират себе си чрез гнусльовците във ВСС. Никъде по света не съществува подобна безконтрално система, която да подрива устоите на държавата. Наслушахме се на смешния плач на коМунчовските протежета, които се срахуват да не лъснат всичките им престъпления. По отношение на такива *** презумпцията за невинност е неприложима. В цял свят *** и техните слуги са крадци и разбойници. А с тях се постъпва само по един начин. На място и без отлагане. Иначе няма да има управия в горката България.
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
250Az sum gotov da platq raznoskite za da te transportirat pri Kim Chen Irkojto da te rastrelq pred zeliqt koreiski narod za nazidanie 4e takiva *** kato zaslujavat tova.
244
0
 
2
 
! Отговори
РОБОТ преди 14 години
А какво е наказанието за тормоз 5 години с проследяващ оптически лазар отМВР който се използва СРС без разрешение от ВСС и не е ли нарушение по чл.284а и 284б.
243
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 14 години
Една съдийка от един окръжен съд е кумица на един ' бизнесмен ', обвинен в извършено убийство преди повече от 10 г. ... Въпросният ' бизнесмен ' повече от 10 г. заедно с адвоката си се ' разболяват ' когато им дойде датата за поредното дело и така избягва правораздаването ...Нека ' независимите и некорумпираните ' от ВСС да кажат слух ли е това или е факт !' батко и братко 3 ' ...
242
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 14 години
' МВР дебне 60 магистрати за рушветиМВР, прокуратурата и ДАНС работят усилено по над 60 сигнала за магистрати и служители в съдебната система, участвали в схеми, като тази на арестувания за подкуп съдия Петър Сантиров.Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след национално съвещание на МВР."Представете си тази схема, която може би е практика за решаването на много знакови дела през последните 20 г. Ние виждаме каква е оценката на обществото и на Европейската комисия за нереформираната съдебна система. Корупцията в решаването на делата е много угодна за съдии, подсъдими, прокурори, следователи. Заради нея събраните годни доказателства са обречени", коментира МВР шефът. Той подчерта, че при това престъпление всички страни са доволни, но обществото не."А за случилото се в държавата през последните 20г. - няма наказани, няма виновни", заяви Цветанов.Според него заради "купуването на справедливост" в съдебната система у нас никога не се знаело как ще бъде решено едно или друго знаково дело, дори и да има огромен брой събрани доказателства. Цветанов даде за пример решението на гръцкия съд, който осъди наркотрафиканта Огнян Атанасов на 18 г. затвор, а у нас той получи 3 г. условно."Когато си откраднал или си участвал в корупционна схема за милиони, не е проблем да направиш богат някой съдия, прокурор или адвокат. Аз искам повече да защитаваме интересите на обществото и интересите на гражданите, които си плащат данъците и очакват справедливост", заяви Цветанов и попита журналистите: "Вие вярвате ли 100% на българския съд?"Вицепремиерът отново подчерта, че всяка институция трябва да направи това, което прави МВР - да изчисти къщичката си. Той даде за пример ареста на директора на дирекция "Миграция" и отстраняването на полицейския шеф във Велико Търново. Цветанов каза още, че няма проблем да отиде във Висшия съдебен съвет, тъй като може даизнесе факти нередности в Темида с конкретни имена.Според него съдебните практики в различните градове у нас са различни. В това отношение той похвали Пловдивския окръжен съд.Основна насока за МВР в близко времеще бъдат злоупотребите в местната власт, стана ясно още след съвещанието. Дадени са конкретни задачи да се разследват десетки съмнителни сделки, слючени от общинската администрация в страната.'Една съдийка от един окръжен съд е кумица на един ' бизнесмен ', обвинен в извършено убийство преди повече от 10 г. ... Въпросният ' бизнесмен ' повече от 10 г. заедно с адвоката си се ' разболяват ' когато им дойде датата за поредното дело и така избягва правораздаването ...' батко и братко 3 ' ...
241
0
 
4
 
! Отговори
нло преди 14 години
Има господ а сега и в Странсбург.
240
2
 
4
 
! Отговори
вярващ преди 14 години
Най-хубавото в случая е че този няма да се издига повече.И на това сме доволни.
239
1
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 14 години
Да го уволняват и толкова!Така другите ще знаят, как да се държат!!
238
0
 
2
 
! Отговори
До 252 преди 14 години
Сегашния военен министър смята, Странджа 2 е излишна ( заради този договор е шумът) Предишния има нова къща за около милион евро. Или си *** или си червен........
237
2
 
7
 
! Отговори
йййй преди 14 години
Това е нарушаване на основите директиви и на Европейската комисия и изобщо на човешките права - всеки се счита за невинен до доказване на противното , всеки има право на зачитане на правата му .. Ако теб те арестуват по този начин друга ще идеята. Никой не може да е безнаказан и да се държи над закона като този хубавец.
236
1
 
2
 
! Отговори
има ли значение преди 14 години
Ами ако го осъдят, в последствие, тогава ......

Спонсорирани публикации