ВСС наказва дисциплинарно Роман Василев

Прокурорът: Искрено се извинявам за неудачните реплики
6 апр 2010 17:32,
281
ВСС наказва дисциплинарно Роман Василев
Роман Василев преди изслушването пред етичната комисия към ВСС. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще образува дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София Роман Василев.

Това съобщи председателят на комисията по професионална етика към ВСС Цони Цонев след днешното й заседание.

На него бе изслушан зам. градският прокурор заради поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев в четвъртък.

Комисията ще предложи за наказание Роман Василев с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

В случая се касае за думите „тъй като сте абсолютен престъпник“, отправени към бившия военен министър, както и заставянето му да коленичи и насочването на оръжие към главата му по време на задържането.

„Това са неща, които нямат никаква връзка с евентуални съмнения, дори да е имало такива, че Николай Цонев е можел да окаже съпротива. Просто е трябвало да му сложат белезниците и нищо повече“, коментира председателят на етичната комисия.

По думите му ролята на прокурора по време на ареста е да гарантира, че няма превишаване на правомощия от страна на спецполицаите.

Освен това Роман Василев е нарушил и принципите на Етичния кодекс на магистратите и е допуснал да бъде уронен престижът на съдебната власт, каза Цони Цонев.

Той уточни, че в предложението на комисията няма да фигурира конкретно наказание – какво ще е то, ще реши ВСС.

Наказанието, което съветът може да наложи на Василев, е от забележка през понижаване в длъжност до дисциплинарно уволнение.

Още по темата

Цони Цонев отказа да се ангажира с прогноза какво може да е то, но уточни, че за уронване на престижа на съдебната власт са налагани от най-лекото до най-тежкото наказание.

Прекият началник на Роман Василев – Николай Кокинов, не е изпратил предложение за наказание, което да му бъде наложено от комисията, стана ясно от думите на Цонев.

Той обясни, че Роман Василев се е извинил за поведението си по време на спецакцията. Извинил се е и за думите си непосредствено след арестите, когато обяви: „Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийския градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство“.

Зам. градският прокурор на София е обяснил пред етичната комисия, че не е видял част от нещата, които са се случили и са били заснети, тъй като не е присъствал.

Конкретно за репликите, които отправя към ексвоенния министър, е казал, че съжалява и е обяснил поведението си с натрупаното напрежение покрай тази и другите акции, в които е участвал.

Той е поел изцяло вината и е отрекъл някой по-висшестоящ от него да го е задължавал да се държи по определен начин по време на арестите.

„Това, разбира се, не го оправдава и оневинява“, каза Цони Цонев, но уточни, че извинението все пак е смекчаващо вината обстоятелство.

Самият Роман Василев бе лаконичен пред журналисти след края на заседанието на етичната комисия.

„Искрено се извинявам за неудачните реплики“, каза Василев на излизане от ВСС и отказа да коментира повече първоаприлския арест.

Етичната комисия към ВСС ще изиска от МВР целия запис на акцията, ако има и кадри, различни от разпространените от министерството, стана ясно днес.

Дали Роман Василев е извършил престъпление по време на спецакцията, ще реши ръководството на прокуратурата, стана ясно още днес. По случая има проверка в Инспектората на ВКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
извиняваи 12 и 35 ,двойката не е излезнала
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 206,да си чувал за часова разлика,живея доста по на запад от родното ти село и при мен все още не е 1и 35 а само два часа по рано.Тъи че оди да нанкаш,че утре куту станеш ,чичкото от снимката ще е до леглото ти и ще те помоли културно да застанеш на челна стойка да те арестува,защото си минал на червен сфетофар.
193
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 205 - а ти не би да пишеш в бъдещето, бе?!
192
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Все още си мисля ,че по това време на ноща само хаховци могат да пишат в нета.*** нещастни ,безлики човечета ,на кой му пука какво мислите.Аза УМНИЯ номер202,Ататюрк,може и да ми е омразен като личност,но не е бил ***.Каквото си е поставял за цел го е постигал,за разлика от ПРУКУРОРЧЕТО от снимката,което първо лая а после се извинява.Анадън му фулиш ас.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоя тарикат, как хитро се измъкна да не е в прожекторите !!!И Балъците се навързаха като истински такина !ХАХАХАХАХАХ
190
3
 
4
 
! Отговори
кулак - враг преди 14 години
Тъй като сме си абсолютни *** българите та спорим как арестували човеку...Просто трябва САМО ТАКА!!
189
3
 
1
 
! Отговори
20 год.стигат преди 14 години
По-смотаняшко мнение едва ли е имало в интернет за всички времена ...Ти не си просто шемет ами си луд за първи клас....Може би и комунистите така са започвали СТЮПИД!!!!!И стига с тоя Хитлер вижте и Сталин и защо не Ататюрк........
188
6
 
8
 
! Отговори
КОКС преди 14 години
Романе, защо му се извиняваш на тоя? Ти си го каза съвсем правилно, КРАДЕЦА НА КОЛЕНЕ!!! Много ми хареса на видеото.
187
3
 
12
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 14 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ РОМАН ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА,А ЦОНЕВ ДА ХОДИ ПРИ ГОЦЕ ДА ГО НАГРАДИ С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА...ЩО ПЪК НЕ В БГ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО...А И *** МАЛКО ЩЕ МИРНАТ
186
4
 
5
 
! Отговори
koko преди 14 години
ВСС не са в час как е уронил престижа на съдебната влас ,като такъв няма
185
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Шеметите подкрепящи подобни акции ,по подобен начин е почнал и Хитлер ,и той обещавал ред и законност и ако някои от вас ,случаино са ходили и на училище можеби знаят как е свършило всичко.
184
3
 
3
 
! Отговори
Марк преди 14 години
Най- добре ще е да спретнем подписка за оставка на куклите на Черния от ВСС. Видяло се ,че уж независамата трета власт и дърпат конците. Няма да има промяна, докато всеки който е сгазил лука не бъде уволнен..............
183
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този само за думите си за разпънатите,трябва да го прекарат през четвърти километър,може ли човек да реши ,че е господ.А тези които го подкрепят ,може да го придружат да не се загуби.
182
5
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
да но съда е корумпиран и работи за мафията!Виж минусите дето ни се слагат..Не че ни пука но този път защитаваме един истински прокурор възстанал срещу системата на червените велможи и кардинали от ДС!..затуй и не е поискано разрешение от софийски съд за да не изтече както обикновено информация...ПОхвала за Роман и мозъка на якцията...може да е малко показна но мафиотите имат нужда да бъдат респектирани от прокурори като Роман!
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
193 - SHUT UP!!!
180
3
 
4
 
! Отговори
Червеното знаме преди 14 години
Здравейте млади комунисти!да възродим комунизма това е наща цел!
179
4
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
то на потърпевшия да му наложат 20г затвор без право на обжалване и конфискация на цялото имущество!Щети юа 120 милиона е нанесъл с действия или бездействие!Може да не е подписал договорите но той е министър и контролира!Пък после да съди България!Наказаха Роман Василев за да сплашат прокурора осмелил се да застане срещу съдебната система кадрувала с красьо черния!Евала Романе!
178
3
 
3
 
! Отговори
175 преди 14 години
Добре, подписахме се, а после какво? Как действително можем да се застъпим за него? Може утре пред СГС?
177
5
 
7
 
! Отговори
мичо преди 14 години
Не пипайте хората, работещи против престъпността - у нас те са много малко. Накажете със затвор съдията взел подкупа, а не Роман Василев
176
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 14 години
Да подкрепим Роман Василев ,защото това е начина по който трябва да се третират крадците на парите откраднати от изтормозения народ,защото ако не го подкрепим ще продалжават да ни свалят по три кожи от гърба

Спонсорирани публикации