БАН: Кабинетът ликвидира Академията

Учените обявяват бойкот, излизат на протест на 19 май
11 май 2010 07:22,
171
БАН: Кабинетът ликвидира Академията
Снимка: Булфото

В декларация до медиите, ръководството на БАН пише, че излиза на протест на 19 май заради предстоящите промени в Закона за БАН.

Според предвижданите изменения отделните институти на академията ще преминат към министерства. Това според научната общност обрича академията на геноцид.

В писмото си учените твърдят, че с промените в закона се цели имотите на БАН, които сега са частна собственост на академията и голяма част от тях са придобити чрез дарения, да бъдат одържавени и превърнати в публична държавна собственост.

Още по темата

"Опитвайки се да избяга от отговорността, че закрива БАН, министърът (Симеон Дянков – бел.ред.) се прикрива зад инсинуации, че ликвидирал само "шапката" на академията и давал свобода на институтите", пише още в декларацията.

"Подготовка за ликвидирането на академията е и безпрецедентната кампания срещу нея, която се води с участието на лица от властта в последните 3-4 години, целяща да подготви общественото мнение за удара срещу БАН", се казва още в текста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БАН към лошия матерял ли да го броиме?
84
11
 
38
 
! Отговори
doomchant преди 14 години
За какво ни е наука, когато г-н Борисов ни огрява от телевизионния екран всеки ден с поученията си и откритията си! Колко купчини заровени от комунистите пари откри, колко ненаситни лапачи като пенсионери, тютюнопроизводители, работници симулиращи грип, държавни служители дебелеещи зад бюрата си и лапащи нардона пара, мързеливи военни не знаещи как да хванат автомата и др. разобличи само за 10-на месеца! И колко още ще има да дава на тая страна!
83
13
 
45
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
НЕ ИСКАМ УЧЕНИ ДА ЯДАТ ПАРИТЕ МИ, КАТО НАЙ- ГОЛЯМОТО ИМ ОТКРИТИЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОД ДА Е ЧУШКОПЕКА!!!!
82
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха!За тях ли Дянков каза че са феодални старци?Ето значи работи правителството.Рече и отсече Дянков.Ами щом може без тях нека да ги ликвидира.Но да не стане утре така че една учена глава да няма?Все пак не всички могат да са пожарникари...
81
9
 
40
 
! Отговори
Jok преди 14 години
Реформа в БАН трябва да има. Но разбрах от мои приятели, че вече парцелите в района на институтите са разпределени. Сега остава да се разпадне академията или да я набутат някъде си и гледайте: МОЛ-ове, казина, ресторанти и т.н. Идеята не е дали да има БГ наука а кой да се докопа до сградния фонд и терените които са на супер места.
80
14
 
42
 
! Отговори
tulski преди 14 години
В сегашния си вид БАН е безмислена. В същото време там потъват много пари, огромен раздут щат, който не върши нищо и живее на гърба на данъклопатеца. Промените замислени от министерството, са добри, даже трябва да са по - радикални.
79
11
 
41
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 14 години
ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО НЕЩО В ЦЯЛАТА РАБОТА Е, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА ИЗВАДИ НА ПОКАЗ ВСИЧКИ ***, ТУНЕЯДЦИ, АГЕНЦИЙКИ, БЕЗМИСЛЕНИ ИНСТИТУТИ И Т.Н. БЮДЖЕТОКОНСУМАТОРИ
78
12
 
40
 
! Отговори
Радо преди 14 години
СИБанктърбух- за наука глух
77
10
 
39
 
! Отговори
Аз преди 14 години
До 39Ако се разболееш, самоубиваш ли се или се лекуваш? Не съм наясно с качеството на работата на БАН и не искам да говоря наизуст, но ако има някакъв дефект в системата, той трябва да се отстрани, а не да се ликвидира академията . Иначе, по тази логика на унищожение, трябва да затворим всички ВУЗ-ове, училища и болници, защото и те не вършат качествена работа.
76
19
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като чета коментарите тука, явно в България още има комунисти и фенове на Гоце, Бан...луда работа..докога бе хора???
75
10
 
35
 
! Отговори
an преди 14 години
E KAK DA NAMALQT MILICIQTA? NALI TRQBVA DA GI PAZQT OT NARODA. AKO NARODA SKO4I I NQMA MILICIQ, ZNAE6LI KADE 6TE GI VKARA NARODA? TAKA 4E MILICIQTA 6TE SI OSTANE I DAJE 6TE Q UVELI4AVAT. KOLKOTO DO DRUGARITE V BAN. OTDAVNA TRQBVA6E DA GI MAHNAT. KAKVO RABOTQT KAKVI NAU4NI RAZRABOTKI NAPRAVIHA PRES POSLEDNITE 20 GOD? OSVEN DA LEJAT NA NARODA NA GARBA, DRUGO NI6TO NA LICE.
74
11
 
38
 
! Отговори
кеке25 преди 14 години
до 86,червенюго ***,Русия е велика не благодарение на болшевиките и уродливия им строй,а въпреки тях.Просто имат нефт,газ,алуминий,злато,сребро,диаманти и дървесина 150 години да осигуряват дървесина на света без никъде по земята да се отсече и едно клонче.На какъв ми се правиш и кой мислиш,че заблуждаваш?
73
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Русия не реазбрах каква велика сила е?? икономиката и не е дори в топ 10, никаква свобода на словото, огромна корупция и престъпност. Едниствената държава членка на BRIC, която ги дърпа надолу, заради отчайващи икономически резултати... Както казва Economist, доката света инвестира в мощности и образовение, Русия произвежда партийни олигарси
72
13
 
36
 
! Отговори
кеке25 преди 14 години
Гоце ги активира хахахахха .И аз ще протестирам,че им плащам заплатите с данъците си,а нищо реално не съм видял от тях.
71
9
 
39
 
! Отговори
Аз преди 14 години
До 23Ако мислиш, че ББ прави нещо различно, лъжеш се. В момента има много здрава метла на всички, които са на някакъв пост и не са от ГЕРБ и на тяхно място се слега някой от ГЕРБ. Докато специалистите ни се избират по политически убеждения, а не по кадърност, няма да мръднем от това положение. А ако си мислиш, че на някой му пука какво прави БАН, още по-жестоко се лъжеш. Става въпрос за имоти и пари, за нищо повече.
70
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз ди мислех, че са ги закрили на 10.11.1989... а те още съществували :).
69
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ако има *** то най много са в милицията ако бб не знае нека да се постарае да разбере ,че това е държава ,а не пожарна или рпу ....62000 хрантутковци с по 1000 лв заплата прави по 62 милиона на месец ,а за година пресметнете вие и ако се намалят с 30% хранутниците дето не знаят даже за какво ходят на работа ще се освободят доста средства някъде около 20 милиона на месец ....смятайте вие
68
12
 
44
 
! Отговори
До 69-тия идиот преди 14 години
А руският образец да не би да не е превърнал Русия в една от най-великите сили бе тикво?!Умните хора използват постиженията и отсяват пропуските, глупавите като теб и идолите ти Бойко тиквата и смърДянков отричат всичко и козируват на ... знаеш къде!
67
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хей тъпоглави милиционери хванете се да си вършите работата за която ви плащаме заплатите ,а на стойте в интернет да слагате минуси на коментарите ,които не ви отърват и ако от някъде трябва да се почне реформа то е от вас тъпоглавци
66
15
 
40
 
! Отговори
GRRR преди 14 години
Кабинетът на некадърниците ликвидира България, не само БАН