Порицание за: "Тъй като сте си абсолютен престъпник..."

Роман Василев бе наказан заради репликата си към Николай Цонев
20 май 2010 14:00,
108

Висшият съдебен съвет наказа с порицание заместник градския прокурор на София Роман Василев.

"За" порицанието са гласували 17 от членовете на ВСС и един "въздържал се".

Наказанието на магистрата е заради изказването на Василев при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев: “За мен ти си абсолютен престъпник и като всеки престъпник – на колене!”.

От съвета твърдят, че до думите се стигнало, защото Цонев провокирал Василев със свои думи.

Мярката срещу магистрата идва почти два месеца след изречените думи по адрес на Цонев.

Dnes.bg припомня, че дни след показния арест на бившия военен министър, а и след като медиите разпространиха видеото на МВР с ареста, Роман Василев се извини за реакцията си.

"Искрено съжалявам за неуместната реакция, независимо от фактите и обстоятелствата, няма оправдание", каза той.

Още по темата
Веднага след това и вътрешният министър коментира казуса:

“Естествено, че думите, които бяха казани от Роман Василев, са недобри и той ще си понесе упрека за това, което е казал. Аз смятам, че извинявайки се публично, и това, което ще понесе като санкция от ВСС,  ще го накарат да си направи изводи и ще действа превантивно и на всички колеги, които участват в подобен тип операции”.

Цветан Цветанов обеща, че в бъдеще видеоматериалите на МВР ще бъдат правени така, че да не се виждат лица, а и репликите да не се чуват.

Въпреки извиненията на Роман Василев ВВС започна дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

А днес магистратите сметнаха, че за това му провинение се налага порицание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 14 години
Да накажеш човек, че е нарекъл индивид, който години наред се е "облагодателствал" - абсолютен престъпник с порицанието е приемливо, но не е истината.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами оня с 8 клас бивш мин.председател българомразец и невиждан негодник направи такива закони,че всички голями престъпления са законни и "почтени"! И вместо това да се поправи по най-бързия начин, се хвърлят върху прокурора,че е казал истината!
65
3
 
4
 
! Отговори
за 56 преди 14 години
тъпчо, прокурорът ОБВИНЯВА .........правя пауза да да стоплиш, адвокатът защитава... а съдията отсъжда......... айде стига червените келемете сте се правили на разбирачи
64
6
 
9
 
! Отговори
Защо не преди 14 години
Цветан Цветанов обеща, че в бъдеще видеоматериалите на МВР ще бъдат правени така, че да не се виждат лица, а и репликите да не се чуват.Нека се виждат и лицата и да се чуват репликите. Нека да виждаме безобразията, които вършите и говорите. Дали някой е престъпник трябва да докаже следствието и чак тогава да давате квалификации. Защото на този принцип аз мога да наричам престъпник, който искам, дори и държавата, която ми прибира парите, а не иска да ми изплаща болничните и да поддържа пътищата.
63
0
 
9
 
! Отговори
mita4e преди 14 години
Получава порицание, дамаджана гроздова и увеличение на заплатата. Супер сме българите, супер.
62
1
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 14 години
Прокорорът не съди, той обвинява.
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
на колене, madafaka!!!
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако е крал в затвора, Ама фрази, тъй като сте престъпник... Ами като е престъпник къде си блял до сега бе льольо, що не го осъди? Когато прокурор присъства на задържане ,неговата функция е да предотврати евентуален полицейски произвол а то прокурора си позволяла още по-голямо своеволие. Другия път сигурно ще го накажат с 4лв. глоба сигурно.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
E TAKIVA DA GI BESIAT A PARITE DA GI DAVAT NA BEDNITE
58
7
 
7
 
! Отговори
въх преди 14 години
Кво толкова, нарекал го бил престъпник. Ми много ясно, това е прокурор, той повдига обвинението, а за целта трябва да е убеден във виновността на разследвания. Че той ако не вярва, че Цонев е престъпник къде е тръгнал изобщо. Претеснително щеше да е съдията или адвоката му да го нарекат така.
57
1
 
0
 
! Отговори
6699 преди 14 години
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ НОСИ РАНИЧКАТА В ТОЗИ ЖИВОТ.
56
0
 
1
 
! Отговори
ВСС преди 14 години
До гуша сме в киреча - повече от порицание не можем да му дадем.
55
1
 
4
 
! Отговори
фен преди 14 години
Виновен до доказване на противното - това е валидната правна трактовка за действията нашите политици!
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бах маму. Най-накрая прокурор да си свърши работата и заради това, че се е изпуснал да каже истина е наказан, а магистралните престъпници наречени крокодилите са оправдани от съда и са обявени за невинни. Искренно ще се радвам, ако роднини на съдиите, които са оправдали тези типове, срешнат "невиновните" на магистралата и лично се убедят в невинноста им. Още по-хубаво ще бъде, ако се убедят няколко пъти.
53
6
 
2
 
! Отговори
за 43 преди 14 години
как само порицание? ВСС ще тегли чоп кой да му пусне един в челото за кеф на *** тук..............
52
1
 
6
 
! Отговори
reporter преди 14 години
Размишленията по казуса с Роман Василев сякаш оставят на заден план нещо друго, което също касае проблема с погазване на човешкото достойнство и гражданските права на задържания. Полицията у нас не си играе - тя бие! Случаите на пребити при арест са ежедневие, но това никой не го забелязва. И друго - видеото все пак е пуснато от пресцентъра на МВР. Гаф на колегите пиари, че не са забелязали проблемното изказване.
51
3
 
9
 
! Отговори
357mag преди 14 години
Добре,наказаха прокурор Василев за една реплика към един човек,който е извършил престъпление.А ще накажат ли този човек за откраднатите от него милиони левове или с част от тях ще си откупи свободата.Колко наказани магистрати има за връзки със съмнителния субект,станал известен в публичното пространство като КРАСЬО ЧЕРНИЯ.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че то какво зависи от ВСС ? Красю им нареди да го порицаят само, друг път да не пик..а.е срещу вятъра ........
49
2
 
1
 
! Отговори
зрител преди 14 години
чакай, бе! Кога съм казал че Цонев не е за затвора, а и не само той? Ама няма да го вкарат. Нарочно ли извърташ смисъла на думите ми, щото така ти изнася?
48
7
 
4
 
! Отговори
за 45 преди 14 години
къФ клип смехурко, този крадец има 30 000 000 долара в сметките си...........а вие се скъсвате да му правите с..в..ки

Спонсорирани публикации