Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дали ще го закриват не знам, обаче потвърждавам, че Ирена Кръстева е собственичка на саита. Като го купи го направи дрисливо-червен, преди това беше син.
159
2
 
28
 
! Отговори
123 преди 14 години
Класификация на *** ***:1. Има дете когато е на 12 години.2. Има второ дете когато е на 15 г., първото го е "оставила" държавата да го гледа.3. Дърта *** има вече 13 деца, но се оплаква че не може да ги гледа понеже мъжа й не работел ...Китайски опит - след първото дете КАСТРАЦИЯ!
158
1
 
9
 
! Отговори
До 172 преди 14 години
Много груби правописни грешки! Иначе това си е чиста педофилия и ако сме нормална държава и се спазват законите едва ли това ще е толкова масово явление. Нали за това нещо, ако си българин те вкарват в затвора, но ако си *** може... Все пак законите трябва да важат за всички, а не да не важат за "българите от ромски произход" или по-точно ***.. Няма такива българи-има ***!
157
1
 
7
 
! Отговори
красавец преди 14 години
Писна ми от тези форуми, чатове, сайтове за запознанства, клюкарски сайтове и други подобни, които ми губят времето. Те ми пречат на ученето и ме направиха сдухан и вече нямам приятели. Тези сайтове пристрастяват като кафето и цигарите, даже повече. Време е да престана да ги посещавам. От тях нито ще спечелиш някакви свестни приятели, момичетата пък не си струват и са ичсто и просто време за губене тези сайтове. Целта им е да печелят от рекламни банери и да ви зарибяват. Ако и на вас ви пречат - направете го и вие 0 спрете да ги посещавате.
156
3
 
10
 
! Отговори
Голям Мишок преди 14 години
В панделата всички *** които *** малолетни и неопълнолетни *** и задължителна кастрация...аз ако *** непълнолетна затвора не ми мърда, а за *** нищо.........без коментар...
155
5
 
3
 
! Отговори
LONDON преди 14 години
az iskam tazi balgarka deto na snimkata s
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичките антисоциални *** си мислят, че като заседнат пред компа и започнат да си чатят с някого стават адски социални...
153
5
 
6
 
! Отговори
роко преди 14 години
Ще гледем мач , става по интересен от ***!!
152
5
 
0
 
! Отговори
ups преди 14 години
aloyyyyyyy az nishto ne razbrah ot tva kvo ostava rom che bil toi i preuspial ...dai da si govorim na razbiraem za vsichki ezik vse edno sam ciganskata mahala ....ili na pazara ...abe te na vsiakade si govoriat tehnia eziki vse edno si v chujbina be mama mu stara
151
2
 
9
 
! Отговори
Темида Голата истина преди 14 години
"Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM) на Американската психиатрична асоциация педофилията е парафилия, при която са налице постоянни, интензивно сексуално възбуждащи фантазии, сиксуални подтици или поведенчески актове, включващи дете или деца в предпубертетна възраст (13-годишни или по-малки), което предизвиква значителен дистрес или затруднения в междуличностовите взаимоотношения (код 302.2)."Крайно време е правосъдието да се намеси адекватно,а не мангалоидите да се оправдават с "културата и начина си на живот"!Правова държава сме и законите трябва да важат за всички!
150
3
 
3
 
! Отговори
роко преди 14 години
Е какъв е този алф , кажи ми от къде пада , не е ли живял досега в България? Ако ти се , обясни му.
149
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Успели роми" като модел на подражание?"Успели" какво ще значи - бандити, които все още не са ги вкарали в затвора ли?
148
2
 
24
 
! Отговори
А защо не?! преди 14 години
Парите които се отделят за *** , да отиват за частична кастрация с цел -намаляне на раждаемостта:1.ще намалеят кражбите и обирите в областите с преобладаващо цинанско малцинство.2.Как може да има 12-14 годишни родилки (***) , които тепарва ще учаТ азбуката и числата , не за друго, а да знаят колко да исакт от Държавата.3.Ако има смисал да се отделят такива средства за такива индивиди , които едвам си пишат имената , защо тогава има Българи с по 2-3 висши , които ровят из буклуците...
147
13
 
6
 
! Отговори
алф преди 14 години
на никои не му пука за ромите,всички ги мразим и оплюваме а защо ли са такива .какво е направило обществото за тях защо са необразовани ,защо никои не ги взема на работа .защо когато *** отиде в заведение в което ходят българи го гонят като куче.много въпроси а къде ли е отговора,може би ние българите сме виновниците за всичко което става в страната ни а го търсим при други.
146
3
 
2
 
! Отговори
../? преди 14 години
do mne viarno balgarkite nesa rodeni da rajdat znaes za kvo govorya
145
2
 
7
 
! Отговори
ups преди 14 години
и аз не сам първа младост батка ...ама май няма вече истинси българи ...ако има да го покажат ....да не се бият в гърдите по телевизиата и по предизборни къмпании ...*** сласуват на 100 % щото им плащат и после правят квото си искат щото пак ше доидат избори
144
2
 
20
 
! Отговори
м преди 14 години
Ама и ние сме си виновни.Направо си ги храним с нашите пари.Българките не искат да раждат защото нямат възможност да ги гледат или най-много се задоволяват с 1 дете.Ама *** са на принципа щом държавата им дава помощи за деца а те не работят..това е чудесна възможност за тях щото живеят ден за ден.А държавата им плаща с нашите данъци.Мисля,че не е справедливо и управляващите ни да вземат някои по-строги мерки спрямо *** ***,която ни завладява с все по-бързи темпове.
143
3
 
6
 
! Отговори
роко преди 14 години
Има такава опастност синко.Дърт съм вече, ама милея, за тази земя на ДЕДИТЕ НИ , останалото е суета и не ни помага! Тайно се надявам, че си българин,щото се нагледахме на всякъкви.
142
3
 
4
 
! Отговори
ups преди 14 години
а колкото до НДСВ-то ...и тях ги видяхме .....нещо ново ни трябва ....нещо да ни накара да мислим нормално ....след като живееш в тая държава ше се съобразяваш със закона без значение къв си и от къде си дошъл ...не визирам царя а всеки и най - вече ромите
141
2
 
8
 
! Отговори
СРАМ преди 14 години
Те си ги таковат като бебета, на 10 години вече са прочетени вестници!

Спонсорирани публикации