Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи

Изборните сюжети загрубяват месеци преди вота
12 яну 2011 21:43,
603
Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи
Снимка: Булфото

Премиерът, министрите от кабинета и политическите лидери у нас губят доверието на обществото, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в началото на януари тази година.

За една година доверието към премиера Бойко Борисов е спаднало с 15%, сочат резултатите от проучването. Въпреки това доверието към него остава по-високо от недоверието – 47,7% към 42,6%.

С 16 на сто пък се е стопило одобрението към неговото вице Цветан Цветанов.

Министрите от кабинета също масово губят обществено доверие. С около 20% е спаднала подкрепата за Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова.

Единственото изключение в правителството е регионалният министър Росен Плевнелиев, който за една година е успял да повиши доверието към себе си с 4 на сто. Социолозите отдават това на факта, че министърът е последователен и не прави противоречиви изказвания. И към него обаче, както и при останалите му колеги от правителството, българите подхождат с повече недоверие, отколкото с доверие.

Само двама политици у нас – премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, са с положителен рейтинг.

В топ 3 по недоверие сред политиците са лидерът на ДПС Ахмед Доган – 83%, лидерът на РЗС Яне Янев – 81% и лидерите на Атака и ДСБ Волен Сидеров и Иван Костов – 77%.

Намаляло е одобрението и за президента Георги Първанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, са над 70% недоверие са председателят на БСП Сергей Станишев и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила 31,7% от гласовете на избирателите, сочи още изследването.

Втора ще е БСП с 12%, трета остава ДПС с 5,8%. Атака получава подкрепа от 3,3 на сто, СДС – 2,5 на сто, а ДСБ – 1,2%.

Ако СДС и ДСБ обаче се явяват на избори като Синята коалиция, тя би получили 3%, което означава, че поне една шеста от симпатизантите на двете партии не одобряват коалицията помежду им, коментираха социолозите.

1,2% от хората биха пуснали бюлетина за АБВ-то на президента Георги Първанов. В дъното на класацията са НДСВ с 0,8% и РЗС с 0,5%.

28,9% от гражданите заявяват, че няма да гласуват.

„ГЕРБ запазва и ядрото, и периферията си в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Тя е единствената политическа сила, която запазва и дори подобрява резултата си“, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Според него при предсрочни избори ГЕРБ би имала комфортно абсолютно мнозинство и премиерът е прав, когато плаши опозицията с предсрочни избори, защото той може да ги спечели убедително.

Всички останали политически сили разчитат само на твърдите си ядра без никакви електорални периферии. 
Много е вероятно ГЕРБ да спечелят президентските избори на първи тур, прогнозира Павлов.

Повечето от запитаните смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното по отношение на борбата с престъпността и корупцията и реформите в образованието. Негативно обаче се оценява политиката по отношение на доходите, ограничаването на безработицата, реформите в пенсионната система и здравеопазването.

Скандалът с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева от миналата година оказва най-негативно влияние на обществената нагласа към ГЕРБ и правителството. Заради този случай 22 на сто от българите заявяват, че преди са имали доверие на управляващите, но вече нямат.

Над 20% загуба на доверие на партията са донесли и 16-те депутата, които отидоха на представянето на скъпи телефони с намерението да получат подарък.

Остро хората приемат и реакцията на МВР и прокуратурата спрямо лекарите от Горна Оряховица, скандала с имотното състояние на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, пътуването на културния министър Вежди Рашидов до Венеция за сметка на актрисата Мишел Бонев и скандала с имотите на Цветан Цветанов.

В изследването обаче не са включени скандалите с подслушани разговори от първите дни на новата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


603
Още по темата: довериеполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
3
 
11
 
! Отговори
Илиан преди 13 години
Какви 8 или 10 процента е имал тиквата бе хора ???????/ Та народа го кълне по градове,села,махали и паланки,проклинат го зловещо,не съм чул дето мина и 1 едничка добра дума за този индивид,а вие имал 10 процента одобрение ?. Ако има избори дори и сега мутрите ченгета няма да влязат в парламента и да минат 4-процентната бариера.
431
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е най-опашатата лъжа е че като плюете Герб и Бойко който явно е исполин в сравнение с всички до сега управлявали и довели до това дередже България просто помагате на България.В злобата си към успешното управление на Бойко вие вредите на България и на усилията и да излезе от рамките на лошият и имидж създаден от комунистическите политици.
430
7
 
12
 
! Отговори
Учител преди 13 години
България в ценови шок,финансов колапс и икономическа стагнация. И това откакто гадната тиква дойде на власт. Ето някой сравнения на цените преди тиквата и сега !!!!!!. Бензин преди 1.74 лв. сега 2.26 лв. Цигарите с 40 процента увеличение. Хранителните продукти между 70 и 80 процента. Услугите с 50 процента. Ток ,газ,горива- драстично нагоре. Срамувам се от себе си че се подведох и гласувах за най- корумпираното и крадливо правителство в историята на Б-я. Борисов *** си с мир. Не можеш,не,не
429
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си прав! Трябва да се гласува! По чест и съвест! Нека послушаме сърцата си и интуицията! Да се абстрахираме от всякаква журналистическа манипулация! Ако не гласуваме, все едно, че сме гласували против себе си, против България!!!
428
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Велизар Енчев му сложете едни мустачки на Хитлер дайте му един шмайзер и да видите какво ще стане ..... просто злобата на този човек извира кот вулкана Етна. Понеже не можа да спечели никакви избиратели на предишните избори и понеже съзнава колко е дребен ужасно дребен до Байко побесня и още не може да дойде на себе си.Ама само с плюене и интерпретиране и лъжи не става.Хората никога няма да гласуват за такъв роден злобар...
427
9
 
2
 
! Отговори
ъъъъ преди 13 години
ГЕРБ управлява и ще управлява. Въпреки червено-синята ДС-мафия, въпреки Гоце-Агента, Съргей-Украинеца, Яне-Бемката, Духан-*** и марионетките им.
426
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига си ни плашил с "черни прокоби"! Свикнали сме! И при Жан Виденов и при Сергей Станишев. Ти ако имаш пари за Стара планина, други нямат за хляб. И това не е от вчера! Но по-добре хляб и сол да ядем, отколкото да се върнат на власт комунистите! Всички сме виновни за тази орисия! Сега си сърбаме попарата и търсим виновници! Ако всеки не потърси вината и в себе си - никога няма да се оправим! И никой няма да дойде да ни оправи! Освен отзад!!!
425
6
 
1
 
! Отговори
ДС-бар преди 13 години
Пет пари не давам дали Бойко е комунист или не!Негова си работа!Това което ме вълнува е,дали работи!?Проблема е,че разните му гейзери,гаргамелчовци,гоцета и всички останали,НЕ РАБОТЯТ за държавата,а за себе си!И Бойко не прави изключение!Хората не са *** и разните му изпълнения не ги впечатляват!Така че,негласуващите ще растат!На десарите ще им се отвори работа!
424
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Биографии се пишат за великите хора! А Бойко Борисов е велик! Каквото и да измисляте за него, ща го направите още по-популярен и велик! Колкото по-вече се опитвате да го омърсите, толкова по-вече защитници ще има! Народа вече не е ***, както го наричате! Поумня след 20 години лъжи и още 45 преди това!
423
7
 
4
 
! Отговори
Извод преди 13 години
Комунистите пак се пенят, значи всичко е наред.
422
2
 
10
 
! Отговори
Това предстои.. преди 13 години
Благодарение на тези крадци и некадърници от Гроб и олигарха - милиардер Б.Борисов с прякор още от мутренските му години просто като Тиквата,според списание "Икономист" това очаква България.....Искахте Боко тиквата,на ви сега тиква нааааааа....Рекордна инфлация през 2011 предвиждат икономическите експерти. Лавинообразното увеличение на цените на тока, водата и храните ще стопи още повече доходите на населението. През тази година българинът рязко ще обеднее.Още в първите дни на 2011 стана ясно, че до два месеца цената на хляба ще се увеличи с 20%. Земеделският министър Мирослав Найденов се опита да успокои хората, че скокът ще е едноцифрен 9%, но прогнозата му няма изгледи да се сбъдне. Олиото в момента се продава за 3 лева на литър, като към средата на годината се очаква да скочи на 5 лева.Стандарт "Стара планина" доведе до поскъпване на всички местни продуктиСтандарт "Стара планина" доведе до поскъпване на всички местни продуктиВъведените стандарти Стара планина за месни и млечни продукти доведе до увеличение на цените и в този отрасъл. Така и не стана ясно кой контролирали качеството на този вид храни, но цените им необратимо скочиха.
421
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква "истина", какви 5 лева? Ти ли го прави това проуучване? БСП - два пъти по-вече от ГЕРБ!? ХА-ха-ха! Това е най-новия ВИЦ!
420
3
 
9
 
! Отговори
ДО459 преди 13 години
Сам не осъзнаваш колко си прав - "Какво прави ли - прави магистрали, затяга кражбите и корупцията"- Никога до сега не е имало толкова стегнати и подредени кражби и корупция.
419
2
 
15
 
! Отговори
Ето новия морал преди 13 години
Бойко Методиев Борисов ,Цветан Цветанов заедно с Богомил Бонев са едни от най- младите комунисти в България,станали членове на БКП още на 18 годишна възраст. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията- майка която обичам е по важна от моята служба". А сега антикомунист.....Гнус ме е от подобни "хора" .За такива има само едно определение - ЛИЦЕМЕР, ЗАВЪРШЕН,НАГЪЛ,БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР !
418
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Телевизия "Скат" не гледам! Ако случайно превключа, попадам на разни дъртаци говорещи платени глупости!
417
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Вчерашно паралелно проучване на независими социологически агенции след скандала със записите за огромните кражби от контрабанда на крадците от Герб,след рекордната инфлация за последните години като хранителните продукти се увеличиха за няколко месеца близо 2 пъти,драстичен скок на акцизи,горива,ток,газ,услуги...Ето......Агенция Медиана - Герб- 8 процента , БСП-12 процента,Синя коалиция- 6 процента ,ДПС- 5 процента, РЗС- 4 процента ,Атака- 2,6 процента.Галъп- Герб - 6,8 процента...Това е..
416
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от биографи! Не можахте да му намерите косури и се ровите в миналото! То не е важно! Важно е настоящето и какво прави сега! Какво прави ли - прави магистрали, затяга кражбите и корупцията, това, което 20 години ни не направиха! И тези, които са против това - врякат! Много ясно - тое не е факир. Много по-лесно е да търсиш какво не е направил! Е, не може за 1 година да оправи 20 годишна разруха! Важното е, че се старае и като не можете да помагате - не пречете! Така пречите и на България!
415
7
 
6
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Хора,по миналата вечер по телевизия СКАТ в предаването където гостува политолога Валентин Вацев показа данни от проучване на независими и коректни социолози и според допитването ГЕРБ/ГРОБ/ губи изборите,Велизар Енчев водещия каза " това е прекрасна новина,Ако изборите са днес ГЕРБ/ГРОБ / губи" но Вацев го поправи " Да,губи катастрофално". Не се отчайвайте граждани,хората се осъзнаха,но не трябва тези некадърници само да си подадат оставката,а съд за националната катастрофа до която ни докараха !
414
3
 
5
 
! Отговори
Обединител преди 13 години
Идеята за предсрочни парламентарни избори ми харесва, най-малкото защото може да обедини всички. ГЕРБ ще са доволни - нали ще имат пълно мнозинство.Опозицията също ще е доволна - свалила е Бойко от власт.А на изборите - или сабя на кръст, или пръст в .......
413
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Много добре знаеш как се наричат такива хора които непрекъснато си сменят ориентациятаЛ И Ц Е М Е Р И И Н Т Е Р Е С Ч И Й

Спонсорирани публикации