Чистим отпуските от 2010 до края на 2012

"Хората ви псуват от сърце", сопна се опозицията
Обновена: 27 яну 2011 12:03 | 27 яну 2011 12:00,
45
Чистим отпуските от 2010 до края на 2012
Снимка: Булфото

Почти два часа дебат по 70-ата промяна на Кодекса на труда. Така започна днешният ден в Народното събрание.

Спорът засяга онази част от българите, които са натрупали отпуски през годините, включително и през изминалата 2010-а.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов сравни поредните промени с несполучлива операция. Той даде пример с реплика на „старите хирурзи”, че „втора операция винаги се налага заради първата”.

Затова нека припомним каква беше първата операция на ГЕРБ за отпуските. С цел да се реши проблемът с натрупаните десетки, а в някои случаи стотици дни – управляващите първо предложиха да ги вземем до края на 2011 година.

В случай че не успеем – ги губим. Конституционният съд обаче отхвърли този текст от закона. Тогава беше взето решение да не губим отпуските, полагащи ни се до 2010 година.

А тези, които са за тогава, да използваме в рамките на същата година. В закона е записано, че работодателят може да прехвърли 10 дни за следващата година, в случай че има важни производствени причини.

От БСП обаче внесоха поправка в закона със следните предложения: да се прехвърлят не 10 дни, а половината от полагащия се отпуск. Това да се случва не само по инициатива на работодателя, а и на служителя. И почивката за 2010-а да не се губи, а подобно на тази за предходните години да се ползва безсрочно.

„Предполагам, че не приемате нашето предложение по-скоро заради ината си, а не заради другите предложения”, обърна се към управляващите Миков.

Още по темата

Какво всъщност предлага мнозинството? До края на март тази година всички работодатели трябва да са изготвили график за използване на отпуските. Също отпуските за 2010 година, които не сме успели да си вземем, ще можем да ползваме до 2012-а. В противен случай ги губим. И още, не само работодателят, но и служителят ще може да прехвърля до 10 дни за следващата година.

Депутатът Хасан Адемов обаче попита, в случай че има проверка в дадена фирма, която не изпълнява графика за отпуските, на кого ще бъде наложена санкция – на работодателя или на служителя?

Станка Шайлекова от ГЕРБ обаче отвърна, че графикът не е нещо ново. Новото в закона бил само срокът, в който той трябва да бъде изготвен.

Що се отнася за критиката относно възможността да бъде изгубен отпускът за 2010 година, Светлана Ангелова от ГЕРБ беше категорична, че няма отнемане на права на български граждани, а напротив. Депутатката е убедена, че Конституционният съд този път няма да отхвърли текста й. С тези думи Ангелова реши да успокои обществото и депутатите.

„Много ясно, че няма напрежение сред хората, псуват ви от сърце заради тази каша с отпуските”, обърна се към управляващите социалистът Михаил Миков.

В крайна сметка парламентът отхвърли всички предложения на опозицията и прие поредната поправка в закона, предлагана от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
дида преди 13 години
моето мнение е че отпуската трябва да се ползва през годината всеки има нужда от почивка. Никакво отлагане на отпуск!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до ...Точно за държавния сектор не ми говори, целия цирк с прословутите отпуски и графици е заради депутатите. Щото си взимат болнични или са в командировки, вместо в отпуска и им се натрупват години отпуска. И за това всички ние, останалите сега ще почиваме по график. Макар, че кой може да предположи до 1/2 година какво ще му се случи за да знае кога да си вземе отпуската.
41
2
 
2
 
! Отговори
mari преди 13 години
Като претендираш за отпуск, ползвай го за годината, като не ти трябва, защо изобщо го искаш?
40
0
 
2
 
! Отговори
... преди 13 години
От коментарите си личи, че всеки "одобрява или не", седейки на своята камбанария.В частния сектор- няма проблем с отпуските, защото такива няма, или са малко дни и се ползват когато работодателят реши да ги даде.Ако реши.Но на ведомост ги отчита като ползвани.Работниците си мълчат, за да загубят работата си.Получават заплата в плик, подписват се на друга/по-малка/ и други подобни.И мълчат.В държавния сектор всичко с отпуските е по закон, но там се намесват политиците и пак проблем.
39
3
 
2
 
! Отговори
ivza преди 13 години
Стига бе ***-отпускът се дава за да си починеш за годината, да се откъснеш от тъпотията и т.н.Ако не си я ползвал-адио, значи си преценил че нямаш нужда.Аз съм за това-по кодекс-20 дни и толкова.Шефът те пита кога, а ако не искаш-заповед и ..приятна отпуска от- до.Толкова.стига с тези локуми в парламента-те не знаят какво искат,а .....електората, избори идват.
38
2
 
11
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Прехвърлянето на дни не е проблем,но този предварителен график е асолютна глупост!!!.Животът е динамичен и не можеш предварително да знаеш кога ще ти се наложи да отсъстваш от работа.При грипни епидемии кой ще ти гледа децата? Ако ти се наложи с дни да обикаляш болници с някой близък,или администрации? Че то за едни документи можеш да висиш цял ден! Абсурдно правителство - безумни закони!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето и аз от сърце ще ги напсувам от сърце. Това са пари които съм си изработил. Какви са те че да ми ги взимат? С какво право някоя дебела депутатка ще ми взима парите? Всички по 1 дело в Стразбург и да вземем парите на тази т.н държава
36
0
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
Помислете за компютър,софтуер някаквъв.С тефтер не става!А и мисля,че се изисква определен стаж преди да се ползва отпуск.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРАВОТО НА ОТПУСК Е ИЗВОЮВАНО ОТ РАБОТНИЦИТЕ И СИНДИКАТИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ И Е В ИЗГОДА И ПОЛЗА НА РАБОТНИЦИТЕВ ЦЯЛ ДВЯТ СОЦИАЛИСТИТЕ ПОДКРЕПЯТ РАБОТНИЦИТЕ ЗА ПРАВОТО НА ОТПУСК-ПРИ НАС ОБРАТНОВ ЦЯЛ СВЯТ ПРОФСЪЮЗА СЕ БОРИ ОТПУСКИТЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕЗ ГОДИНАТА И ТОВА СЕ СЧИТА ЗА ПОСТИЖЕНИЕ НА РАБОТНИЦИТЕ -ТУК СЕ ЗАЩИТАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА НЕ СЕ СПАЗИ ТОВА ПРАВОГЛОБИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ГОЛЕМИ АКО НЕ ПОДСИГУРЯВАТ ОТПУСКИ БСП ИСКА ДА ЗАЩИТИ НАЗН.ДЪРЖ.СЛУЖИТЕЛИ ОТ СЪКРАЩЕНИЕ СОЦИАЛИСТИ?
34
1
 
4
 
! Отговори
Глезената-Гледаната преди 13 години
Който има отпуска да му мисли. Мен изобщо не ме интересува.
33
6
 
11
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
Тия *** винаги правят каквото си решат, колкото за графика, имам съмнения че някой ще го спазва, ако реша да правя ремонт в къщи, и той не е съобразен с графика да не мислят тия маймуни, че ще се съобразя с графика?
32
6
 
16
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 13 години
А, бе какви отпуски пак, какви пет лева?! И как въобще ви остава отпуска от минали година?! Чудна работа. Мен никога не ми стига, че и неплатен ползвам допълнително.За да ви остава отпуск - или си почивате през работно време и не си ползвате редовния платен отпуск; или са ви много големи отпуските, та колкото и да ползвате - пак ви остава; или просто ви е по-приятно да си прекарвате нищоправейки времето в службата.
31
11
 
6
 
! Отговори
:)) преди 13 години
не, псуваме опозицията от сърце! :)))
30
5
 
15
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
Не ги псуваме от сърце а от сърце и душа. Защото ни писна те да решават дребни проблемчета, като проблема с отпуските, проблема с болничните и прочее проблеми измислени от калпавото им управление, вместо да решат проблема с кризата, сякаш отпуските ще оправят България и ще я извадят от икономическата криза.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблем с отпуските е в държавните и общински служби защото назначенията на служители си е политическо. При смяна на властта се сменят и служителите да ама при уволнение се плащат и натрупаните стари отпуски и тука е същността на въпроса, че за да могат да уволняват ГЕРБ трябваше да изплатят отпуските на уволнените да ама пари като няма голям проблем.Иначе в Софийска община кмета Фъндъкова може да уволни заместниците си за един ден и да им се изплатят старите отпуски и пак да ги назначи наново
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви отпуски ,бе мама ви ***!Хората нямат работа с години! Скапана слагаческа журналистическа мафия.
27
1
 
33
 
! Отговори
Веселина преди 13 години
А на снимката ясно се вижда най-разумния изход от положението! Стягайте куфарите, братя българи! :-)
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахха единственото правилно в статията, е че ги псуваме на воля!!!!Работя във фирма с 300 човека, и има постоянно текучество.Искам да попотам управляващите как точно да изготвя и следвам този график, след като почти всеки месец колектива е различен????
25
3
 
11
 
! Отговори
SP преди 13 години
Ей, аман с тия отпуски! 2 години се занимаваме с изчистването на отпуските! Ще застрелям някой, другите от страх ще умрат!
24
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** герберски кратуни, подкрепени от 20 мъдурковци...