"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици

Гражданско сдружение против втората атомна централа
11 апр 2011 17:05,
384
"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици
Проектът "Белене" е по-опасен, отколкото се твърди. Снимка: БТА

Проектът АЕЦ "Белене" е престъпление спрямо българските национални интереси, заявиха на пресконференция представители на гражданско сдружение против втората атомна централа.

В сдружението членуват Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Огнян Минчев, Иван Сотиров, Красен Станчев и други. Представителите на сдружението искат незабавно прекратяване на проекта.

Според тях подписаният от НЕК анекс 12 към договора за АЕЦ  "Белене" представлява отказ от това, за което страните са се разбрали преди пет месеца – да създадат проектна компания. Липсата на проектна компания бе причината и RWE да напусне проекта, защото не е ясно как се менажира проектът, откъде идват парите, заяви Иванов.

По думите му с подписания от НЕК пореден анекс се изпълнява желанието на руската страна – да се върви към подписване на договор, без да има структурирана проектна  компания и без да е ясен инвеститорът.

Димитър Иванов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е подвеждан от хора, които имат интерес от реализирането на АЕЦ "Белене".

Председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев заяви, че консултантът HSBC има ограничена роля за определяне бъдещето на проекта. Консултантът може да направи финансово структуриране, но не и да каже на правителството дали да реализира проекта или не, смятат от сдружението.

Още по темата

По изчисления на ИПИ минималната цена на централата ще бъде около 11,5 млрд. евро, като от тях делът на българската страна е около 4 млрд. евро. Тази сметка е направена, без да се отчита оскъпяването на системите за сигурност и на ядреното гориво, възможността за удължаване на проекта и възможността да има кражби, каза  Станчев. 

Проектът е по-опасен, отколкото се твърди, смята икономистът. Според него ако "Росатом" може да спре удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъде изградена АЕЦ  "Белене", зависимостта от Русия ще стане 90%.

АЕЦ "Белене" не е необходима до 2025 г. и това си личи от балансите на НЕК и заложените в енергийната стратегия на НЕК сценарии, заяви още Станчев. Той подчерта, че АЕЦ "Белене" няма да бъде изгодна и за продаване на енергията извън границите на страната, защото енергията от нея ще бъде много скъпа.  

Политологът Огнян Минчев каза, че политическите рискове от проекта АЕЦ "Белене" произтичат от факта, че с изграждането на централата ще се затвори пълният контрол върху енергетиката на България от страна на Русия.

Казусът "Белене" е престъпление срещу България, цели три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на БСП и сегашното – на ГЕРБ, се обвързват с този казус, заяви Едвин Сугарев, цитиран от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
5
 
5
 
! Отговори
Акъл море до работещ преди 13 години
Защо не те чувах да кълнеш комунистите,когато наистина ги имаше? Ти си от тези,които се навъдиха с хиляди след 89-та.Накъдето духа вятъра! Държа на това,което казах--плосък ти е мозъка! Такива като теб преобладават,затова България си отива!
358
0
 
4
 
! Отговори
плод и зеленчук преди 13 години
Защо Р. Петков и Ц. Цачева не се явят заедно като кандидат - президентска двойка на президентските избори ? Мисля, че са добър тандем ! Бих се изнедал, ако се окаже, че не са в добри взаимоотношения с В. Златев !?И двамата са земляци, познават се отдавна, подаряват си цветя, уважават се взаимно ... И двамата критикуват американския посланик у нас Н. Пр. Дж. Уорлик ...Какво по - хубаво от това ?!ВЕЧНА ДРУЖБА !
357
5
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
На снимката от ляво надясно - ***, по-***, най-***, екстремално ***, невъобразимо *** и накрая заспал. Ако изключим медийните "пипирутки" Станчев и Сугарев, останалите са известни предимно в семействата си.
356
6
 
5
 
! Отговори
неработещ ! преди 13 години
Абе "работещия",ти колко време живя в смъртна опасност от Козлодуй ??? По твоята логика французите дето 80% им е атомен тока трябва до сега да са изчезнали...Ама си явно толкова работещ,колкото и аз!
355
3
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До 355:Обиждаш, а аргументи нямаш. Дали противниците на АЕЦ Белене го защитават (с биографиите) си - не знам, вие червените гадове ги разбирате тия работи с манипулацията на "масите". Аз казвам пак: 1) АЕЦ Белене не може да бъде с висока степен на безопасност - нито по проект, а за изпълнението не ми се мисли; като знам кой ще го прави, направо ми настръхват косите.2) Пазар за ток от АЕЦ Белене няма.3) Ценета е грабителска, а ще я плащат българите.4) "Русия" ни заробва съвсем с проекта.
354
5
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До 347:АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕ НИ Е НУЖНА, А Е СМЪРТНА ОПАСНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!Икономическият ти анализ е примитивен. Какви сметки си прави Европа (а те със сигурност не са тези, за които дращиш) не е определящо, защото европейските механизми за принуждение са ограничени от все пак демократичната система в ЕС.Нещата са прости: АЕЦ Белене няма как да е безопасна, прави ни още по-зависими от съветите, за продукцията и няма пазар, а цената, която бълнуват съветите, е грабеж!
353
2
 
2
 
! Отговори
Jitan преди 13 години
Не виждам нито на снимката , нито в изказванията на бележитите "общественици" мнението на бележит животновъд , сервитьор или магистрална работничка. Ако ще е референдум да се референтираме и ние,а не само "бележитите" и утвърдени ***!!!! Но па едно време са си светили с газени лампи и пак не са се блъскали един в друг,както сега! Важното е къде ще се покрием ако стане нещо с централите на Румъния и Турция по нашите граници!
352
6
 
7
 
! Отговори
Акъл море до работещ преди 13 години
Белене се защитава от тези,които със всички сили искат да го спрат! Няма нужда сс да го защитава. Всички,ама всички напреднали страни залагат на АЕЦ! Не дават АЕЦ на нас,но си пазят и развиват техните! Това е основното доказателство,че Белене е добро за България.Но за да загрееш тази истина, не трябва да ти е плосък мозъка!
351
4
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До 352:Мутра явно си ти. Нагла, ***, марзелива и граблива като всички комунисти. Освен че Сугарев може да е всякакъв, но не и мутра, е сигурно, че армия от червени лапачи-фуражкаджии като тебе не ни е нужна, нито пък селско стопанство, което *** като тебе да командват и да крадат. Ти никога през живота си нищо не си произвеждал, освен примитивни лъжи и грабежи, затова нямаш право да говориш за производство, гад червена фуражкаджийска.
350
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ти ли почувства вкуса на властта? Всепроникващия, опияняващ, парализиращ волята и сковаващ разума, завладяващ бавно, но сигурно и безвъзвратно, попадналите в омайното й лоното. Очевидно да! Искам да е съвсем ясно. Моята лоялност и моята отговорност е единствено към министър-председателя и към партията, която излъчва това правителство. Партията е ГЕРБ признание на министър Трайков, направено от ефира на БНТ вчера (10.04.2011) в Севлиево. Когато встъпвахте в длъжност обаче се заклехте в друго и то е следното: Заклевам се, в името на Република България, да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия, да се ръководя от интересите на народа. Лоялността и отговорността на министрите и правителството трябва да е към народа, а не към министър председателя. Не само защото така е записано в Конституцията. А защото Народът е суверена, който овластява, който плаща заплатите и сметките ви, който носи последствията от решенията и политиките ви и който ви сваля от власт. Именно затова клетвата е в негово име, а не в името на партия ГЕРБ или в името на Борисов. Колкото и последното да не ви харесва.Сега ви остава само едно. Да се надявате, че няма
349
4
 
7
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Нищо ново под слънцето-същите мутри със същите мъдрости.Не ни трябва селско стопанство,защото е комунистическо,комшиите ще ни хранят! За какво ни е армия,враговете ни ще ни пазят! Защо да се трепем да произвеждаме като можем да внасяме!Това допотопно изкопаемо Едвин Сугарев не е мръднал и на йота!
348
4
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До умник 350: Не знам колко разбират хората от сдружението, дали друг им е правил анализите или сами си ги правят, НО, ТОВА, КОЕТО КАЗВАТ Е ВЯРНО!Ами ти, бе тъпан, какво разбираш? Какви си учил и какво си работил? И как ще защитиш АЕЦ Белене?
347
3
 
8
 
! Отговори
сс преди 13 години
ако не сте разбрали т.н. " общественици " са нищо повече от инфантили ,които нямат и грам представа за какво става дума !!! и не мога да разбера медиите докога ще им дават трибуна от ,която да упражняват риторика костов - политикономия на социализЪма , сугарев - литератор .... другите не знам какви , все негодници дето не си гледат тяхната работа ,а се бъркат точно там където са нищо друго освен лаици
346
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** *** след 20 години с това бързо развитие на технологиите въобще няма да се използва атомна енергия.а след 150 години да мислим ако искате:)))))))))
345
3
 
5
 
! Отговори
до 334 преди 13 години
Ако сте противници заради цената или заради кражбите на правителството е друго. Русия и да иска да поеме приходите за например 5 години ,може и да ни е скъпо , но вие казвате ,че си имаме ток. За тия 5 години руснаците нека изнасят извън България ток. Тогава нито ние ,нито децата ни ще плащат. Но след като минат договорените години ,Белене ще си е наша и ние ще печелим.Що за инфантилни сметки и заплахи пишеш???
344
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Белене ни е НУЖЕН и който не го разбира или е *** или е платен драскач!Това ,че сега имаме ток не значи ,че след 20 години като затворим Козлодуй ще имаме. Или че изведнъж толкова ще забогатеем ,че ще си построим безумно (много по- безумно от аец) скъпите ЕКО -централи за добиване на ток.Европа не иска да строим ,защото и ставаме съперник на пазара за електроенергия,не защото им пука много за нас и екологията...Що за хора сте да скачате без да мислите???
343
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България ще види АЕЦ Белене през крив макарон поне дано този път най накрая ЕСни забрани с тея глупости едни да плащат за далаверата на някой!!АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕ ГО ИСКАМЕ ДОРИ СЕГА ИЗНАСЯМЕ ТОК И БЕЗ НЕГО!!!!
342
2
 
5
 
! Отговори
Колите са опасни преди 13 години
Дайте да спрем колите, особено на тея от снимките горе, мощни мерцедеси и много опасни
341
3
 
10
 
! Отговори
Търска държава преди 13 години
В момента в който Козлодуй спре, а Белене не съществува, родопите ще станат турска незвисима държава
340
4
 
5
 
! Отговори
Българан преди 13 години
Колко земетресения има по света всяка година? Колко аварий като тази в Япония се случват? Колко хора загинаха до сега от аварията в Япония? А колко миньори загиват всяка година от аварий в мини за въглища? Колко миньори са с белодробни заболявания от работа в мини?Ха сега да дръпнем чертата!

Спонсорирани публикации