"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици

Гражданско сдружение против втората атомна централа
11 апр 2011 17:05,
384
"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици
Проектът "Белене" е по-опасен, отколкото се твърди. Снимка: БТА

Проектът АЕЦ "Белене" е престъпление спрямо българските национални интереси, заявиха на пресконференция представители на гражданско сдружение против втората атомна централа.

В сдружението членуват Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Огнян Минчев, Иван Сотиров, Красен Станчев и други. Представителите на сдружението искат незабавно прекратяване на проекта.

Според тях подписаният от НЕК анекс 12 към договора за АЕЦ  "Белене" представлява отказ от това, за което страните са се разбрали преди пет месеца – да създадат проектна компания. Липсата на проектна компания бе причината и RWE да напусне проекта, защото не е ясно как се менажира проектът, откъде идват парите, заяви Иванов.

По думите му с подписания от НЕК пореден анекс се изпълнява желанието на руската страна – да се върви към подписване на договор, без да има структурирана проектна  компания и без да е ясен инвеститорът.

Димитър Иванов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е подвеждан от хора, които имат интерес от реализирането на АЕЦ "Белене".

Председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев заяви, че консултантът HSBC има ограничена роля за определяне бъдещето на проекта. Консултантът може да направи финансово структуриране, но не и да каже на правителството дали да реализира проекта или не, смятат от сдружението.

Още по темата

По изчисления на ИПИ минималната цена на централата ще бъде около 11,5 млрд. евро, като от тях делът на българската страна е около 4 млрд. евро. Тази сметка е направена, без да се отчита оскъпяването на системите за сигурност и на ядреното гориво, възможността за удължаване на проекта и възможността да има кражби, каза  Станчев. 

Проектът е по-опасен, отколкото се твърди, смята икономистът. Според него ако "Росатом" може да спре удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъде изградена АЕЦ  "Белене", зависимостта от Русия ще стане 90%.

АЕЦ "Белене" не е необходима до 2025 г. и това си личи от балансите на НЕК и заложените в енергийната стратегия на НЕК сценарии, заяви още Станчев. Той подчерта, че АЕЦ "Белене" няма да бъде изгодна и за продаване на енергията извън границите на страната, защото енергията от нея ще бъде много скъпа.  

Политологът Огнян Минчев каза, че политическите рискове от проекта АЕЦ "Белене" произтичат от факта, че с изграждането на централата ще се затвори пълният контрол върху енергетиката на България от страна на Русия.

Казусът "Белене" е престъпление срещу България, цели три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на БСП и сегашното – на ГЕРБ, се обвързват с този казус, заяви Едвин Сугарев, цитиран от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
4
 
5
 
! Отговори
до 340 преди 13 години
Също адски просто е да се сетим, че ФУКУШМА ефект може винаги и навсякъде да се получи, нали? Примери в историята- достатъчно, нали, адски просто е?Фукушма , освен огромна трагедия , за съжаление, се използва и за ПОВОД! Причината е друга!
338
3
 
1
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 334Я пак си помисли.Че нещо се бъркаш, май...
337
1
 
1
 
! Отговори
до 339 преди 13 години
отговорът на твоя въпрост е адски *** и се нарича ФОКУШИМА - ЕФЕКТ. при това той е валиден за милионите нормални хора по света, а не само на дузината нормални българи,за които говори статията,че РЕБРОМ ????ревнали.ребра има в тиквите на редакторите на този сайт!
336
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде бяха въпросните общественици преди време, когато проектът беше в начална фаза? Сега се сетиха, че има негативи! Но нали сега може да има ползи за някого от това упражнение, в този момент. От противоположно мнение ефект има, когато ти идва по съвест, а не по изгода! Срамота!!!
335
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
334 перфектен коментар
334
4
 
2
 
! Отговори
Беле-НЕ преди 13 години
Четох, че Уестингхаус ще строи в Китай 4 реактора по 1000 МгВ за 8 млрд. $.Предложението на братска Русия, доколкото са достоверни данните в медиите, е за 2 реактора по 1000 МгВ за 8 млрд. евро!!Разликата не е голяма, нали да плащаме и да вземаме бързо, че ще загубим най-добрата оферта
333
2
 
4
 
! Отговори
СДЕЛКАТА ЗА АЕЦ-а... преди 13 години
...ЩШЕ БЕТОНИРА ЧЕРВНАТА МАФИЯ ВЪВ ВЛАСТТА, КАТО ПОСРЕДНИК И ГАРАНТ ЗА ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
332
1
 
1
 
! Отговори
до мимето любимо преди 13 години
или лъжеш за 1968г. и ли сега лъжеш в пост332 - би трябвало да си на 60 или 61 години. и си в детеродна възраст? о,чудо на природата! сега остава да се похвалиш,че ще мога да проникна в теб без лубрикант и съвсем ще ме сломиш-цалата кръв ще се акумулира в хе..я ми, свят ще ми се завие и ти ще ми се сториш най.прекрасното цвете за откъсване на земята!..
331
9
 
13
 
! Отговори
до 313 преди 13 години
Режим на тока имаше, когато Козлодуй работеше на пълни мощности, ток се изнасяше в Гърция и Турция за конвертируема валута, а за българския народ имаше един корав. Новият сценарий е следния: България е задължена да изкупува продукцията на Белене на каквато цена решат руснаците, който ток няма да може да продава в България, поради пренаситеност на пазара, затова ще го изнася на загуба, но след като червено-кремълските другари си вземат комисионните.А разликата в цената ще я плащате ти и децата ти
330
3
 
4
 
! Отговори
Европа преди 13 години
...ще реши проблема.ГЕРБ, хитро се измъкват от играта с Русия!Ще видите, резултатите от Лондон!
329
2
 
3
 
! Отговори
До миризлив мъж-328 преди 13 години
Ако ме видиш, ще тръгнеш след мен като послушно паленце, и ако искаш да знаеш, все още съм в детеродна възраст, но на такива като тебе само кунилингус подволявам.
328
5
 
6
 
! Отговори
АЕЦ-БЕЛЕНЕ.... преди 13 години
...Е ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ЯДРЕНА СИГУРНОСТ!БЕЛЕНЕ Е ЗЕМЕТРЪСЕН И РИСКОВ РАЙОН, ОСВЕН ТОВА ЩЕ ФАЛИРА ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ, С НЕПОСИЛНИТЕ СИ РАЗХОДИ И НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОКРИВАНЕТО ИМ!
327
2
 
5
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
До 326: А ти не си предател, когато искаш да ни направиш зависими от Русия, а? Значи от Румъния, която е държава-членка на ЕС заедно с нас, не може да сме зависими, а от Русия може, така ли? Симпатяга
326
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази снимка ако бе картина щеше да бъде назована:"Банда *** омърсяват за пореден път пейзажа!"
325
1
 
2
 
! Отговори
миризлив мъж преди 13 години
миме, ако беше по-млада, щеше да тръгнеш след носа си и право върху чатала ми да се озовеш. ама сега тези миризми вече те отвращават,кофти и драма на постфертилната възраст.
324
2
 
5
 
! Отговори
Ставам костовист преди 13 години
Изглежда само у него е останал здрав разум ....или не са достигнали златните рубли до него още ?
323
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия на снимката всичките са за разтрел! До един!Както и всеки предател искащ да спре строежа и да ни направи зависими от съсеите ни в бъдеще!
322
4
 
5
 
! Отговори
da sprem krana преди 13 години
SMART na vsjaka *** kojato se saglasjava sas stroeja na Belene. SMART !!!
321
1
 
1
 
! Отговори
do mimi-dqqdo muno преди 13 години
nqama da go imash tozi shans da me vidish na ulicata utre.mnogo e dalæ4e.i ne nie se zaqjdame s teb.ti samata si go izprosi.kakvoto po4ukalø-takova se obadilo.haqde leka ot norge.
320
2
 
7
 
! Отговори
до 320 преди 13 години
не питай за 5-ти и 6-ти, ситуацията и тогава беше като сега с белене- сега ти сам знаеш,че си имаме мощности за ток в излишък и изнасяме близо 50% от производството и,но искаме да правим белене по разни съображения на шепа хора,за коита знаем, че са отговорни/а не ти и аз/ за факта на какъв хал е българия като цяло. тези хора ще си спечелят своите семейно-полезни хонорарчета и хонорарища, но не и бг-народа. народа е да търпи всичко и все да си е народ,т.е. беден.

Спонсорирани публикации