Новият патриарх изрази желание религията да влезе в училище

На вяра децата се учат в семейството и в храма
Обновена: 2 юли 2024 16:17 | 2 юли 2024 12:24, Инна Ангелова
3

Новият български патриарх Даниил изрази позицията си за влизане на религията в училищата с изучаването на предмета “Религия и православие”. Този въпрос не за първи път се поставя от нашите духовници. Духовният водач изрази необходимостта от познание не само на нашата религия, но и на останалите още в ранна детска възраст.

"Много беше направено и по време на патриарх Неофит. Започна обучението на учители в предучилищна и начална педагогика. Богословските факултети в страната имат грижата от години да набавят кадри за образователната ни система, но етапите не са довършени докрай. Преминаха към решението да се въведе задължително избираем предмет "Религия". На вяра децата се учат в семейството и в храма, в училище те ще получат знание за тази вяра", коментира преподавателят в Богословския факултет в Софийския университет доц. Екатерина Дамянова в "България сутрин".

Според нея е важно да познаваме другия и да не бързаме да го окачествяваме, както и да правим разлика между религиозното и това, което може да дойде като идеологическа намеса.

"При изготвянето на тези учебници се взе предвид, че не всеки ще запише "Религия и православие", тъй като имаме ученици от различни конфесии или неопределили се в своя духовен избор и по тази религия се предвижда да има и "Ислям", както и религия "Неконфесионални" - тези, които ще искат да получат култура общо за това какви религиозни общности има. Знанието ни прави по-свободни, както и вярата", допълни доц. Дамянова за Bulgaria ON AIR.

Църквата не е институт, тя не заклеймява и не омагьосва.

"Спасението, не само духовното, но и за всички, които живеем в едно общество, е важно и показателно как там, където има познаване на тези библейски ценности, които са общи - и за юдаизма, и за християнството, и за исляма, децата или хората са по-различни. Не само правят разлика между добро и зло, но правят тази граница кога извършваме нещо нередно не само като действие, но и като помисъл. Има я тази вътрешна регулация", коментира гостът.

Според доц. Дамянова патриарх Даниил показва личността си като обединител още в първите си действия по време на  интронизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 ден
Тези учителки по религия са изкарали някакви бързи курсове, но не са теолози. Религията трябва да се преподава от теолозите с поне бакалавърски степени, а не от кляфки, които изопачават почти всичко. Тази доцентка е съвсем същата, щом поставя на едно православните християнски ценности с тези от исляма и юдаизма. Забележете, че ислямът е една военна завоевателна доктрина, и заедно с юдаизма са унищожители на православието.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В Германия първоият предмет, който се пише най-отгоре в свидетеството за всеки клас е религия, съответно "етика". Преди "немски език"!