Годишно 600 лекари напускат България

Важното е лекарят да си изкарва парите честно, обяви шефът на БЛС
Обновена: 19 окт 2011 09:11 | 19 окт 2011 09:11,
228
Годишно 600 лекари напускат България
Снимка: архив, Булфото

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
6
 
! Отговори
кукуф преди 12 години
С този ЕС конкуренцията се издигна на ново ниво.Разберете,уважаеми сънародници,че се конкурирате с още поне 300000000 души за вниманието на свестните лекари.От вас зависи да направите така,щото те/свестните/да лекуват Вас,а не някой дойчо.Заплати ли ще вдигате,*** ли ще правите,рушвети ли ще давате-ваша си работа.Последните 2 предложения са типични за България-всеки се спасява поединично.Подобряването като цяло на условията на труд е работа на обществото.Какво ли означаваше тази дума????
181
2
 
10
 
! Отговори
boqn4o, до 180 преди 12 години
Я ми кажи, ако не дай Боже на теб или на твой близък се наложи да влезете в болница, да сте на прага на смъртта, животът ви да е в ръцете на лекарите, така ли ще ги наричаш пак? Мафиоти с бели престилки? Хора, които си дават здравето за да лекуват други хора. Наистина една от причините да искам да се махна от тук е уважението, което лекарите получават на Запад. И това го казвам не като човек, който е чул от някой друг как е, а от личен опит.
180
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
логиката на мафиотите с бели престилки е , че цялата държава трябва да работи за тях и да сме им постоянно благодарни иначе ще ни се разсърдят и ще си тръгнат-ОЩЕ ЛИ СТЕ ТУКА?
179
0
 
8
 
! Отговори
ИМА ЛИ ЛОГИКА в БГ? преди 12 години
Цените в БГ растат ,а доходите намаляват ,безработицата расте .....,ИНФЛАЦИЯТА ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА ДУПЕТАТИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ Е 70% ,А ЗА НАСЕЛЕНИЕТО Е 3%....ЩО?
178
2
 
9
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
В момента се отпускат много малко места за специализация, далеч по-малко от броя на завършващите. Броят на лекарите в България прогресивно намалява. 600 завършват на година, 600 напускат и още няколко стотин се пенсионират всяка година. В един момент ще се отвори огромна дупка, която ще трябва да попълваме с иракчани, афганистанци, африканци, пакистанци и т.н.
177
1
 
4
 
! Отговори
алооу,политици? преди 12 години
Оправяйте се ,че ще го ударя на ядене и пиене ,............и няма да плащам нищо в БГ !!!!!!!!!!!!
176
2
 
9
 
! Отговори
55 преди 12 години
Най-после някой да се сети за лекарите! Защо чак сега, когато почти всички добри лекари избягаха? За неосведомените по-долу - попитайте лекарите в спешното колко вземат и тогава се изказвайте! Лекари, учители и полицаи трябва да са с най-високите заплати, защото всички разчитаме на тях!
175
3
 
4
 
! Отговори
и какво излиза ...? преди 12 години
Колкото повече болни ,.........толкова повече ДАЛАВЕРА И ТЪРГОВИЯ в БГ !"Бедни ми бадни ,българино "!
174
3
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Колко? 6000? Хахахахахахаха, спирайте дрогата ей! Много зле ви се отразява
173
0
 
9
 
! Отговори
до 170 преди 12 години
Лекарите не са виновни ,а посредниците м/у пациент и болница !Неуки далавераджии/политици ,депутати ,търговски дружества ,"бизнесмени"/, крадът парите по --веригата ,и за това не стигат,........и не можем да се преборим с ТЯХ !
172
3
 
14
 
! Отговори
ТИКВА преди 12 години
Повече милиционери му е майката.Кви са тия лекари шарлатани.Кви са тия учени БАНски старчета.Някой трябва да пази властта от тия кучета и лош матерял.
171
0
 
5
 
! Отговори
искам още ... преди 12 години
Кога в БГ ще вдигат цените на всичко ,малко ми е ,давайте още ---чувствам се НЕкомфортно !За 22г,станах ---*** !А вие как сте ?
170
6
 
3
 
! Отговори
зомбиран преди 12 години
Това "лекарско" съсловие, колкото и да го финансират все ще им е малко.Лошото, че ги интересува само финансовата част. Така, че пътувайте!
169
7
 
4
 
! Отговори
ан преди 12 години
Лекарите отдавна вече не получават 600лв заплата,а около 6000лвсъгласна съмдобрите лекари да получават и 60хил,но да разчитаме на тях,личните лекари са напълно измислени,за да им намерят работа.Тук не става въпрос за лекарите по селата ,аза градовете,където има специалистиДа ходят на запад,защото новозавършилите няма да ги искат и там-нямат знания,влезнали с тройка,защото нямат конкуренция,никой умен не иска да се занимава с трудната медицинапо-лесно е право компютри,а и паричките
168
2
 
6
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
***, аз пък познавам няколко лекари, работещи навън за не по малко от 8000 евро чисто! Дреме им за мнението ти!
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ходят да лекуват западните кози по селата бе,те и без това само за това ги бива.Вие да не мслите че Сарко ги търси за правителствената му болница!!!?За по селата ги викат,ама заплатите там не са като в столицата,и селата не са им цивильовани като българските,ами къщите им са по баирите,като помашките,и ходят да пазаруват на 50км,хляба го замразяват във фризера
166
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***,ти трябва да говориш за себе си!За едно заболяваме ме съблякоха лекарчетата от рушвети,парички по джобовете,ама на запад на топло вкарват за такива джобове...После кадафито ни бил виновен,и пак българина плати сметката.Взимат ви на запад да лекувате старите по изолираните села,на 200 км от града,като фелд6ерите,нали сам на запад и се поинтересувах за българка;живее на село,заплата 6000 евро бруто,мам данъка не е 10% а 60%,така че ти смятай защо българката отказа да замине.На рушвета данък няма
165
1
 
5
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
Абе ти и на БАН им плащаш заплатите, на ченгетата също, на парламента тоже....кво искаш? На Националната телевизия и радио също, на учителите също, сметка търсиш ли им бе?
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната."?????И къде по-точно го има това правило?Лекарите навсякъде заработват толкова, колкото могат (да не се бърка с "толкова, колкото струват"). Няма такива филми, че имало правила.В Германия например има лекари милионери и лекари бедняци, което не е непременно свързано с това, колко ги бива. Лошото е, че в "пазарната икономика" на лекарите им се налага да се продават.
163
1
 
3
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
И още един.....леле, отчайващо е положението.Държава пълна с ***.

Спонсорирани публикации