Годишно 600 лекари напускат България

Важното е лекарят да си изкарва парите честно, обяви шефът на БЛС
Обновена: 19 окт 2011 09:11 | 19 окт 2011 09:11,
228
Годишно 600 лекари напускат България
Снимка: архив, Булфото

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
6
 
2
 
! Отговори
до помчо от 199 преди 12 години
Помчо нещастен, такива кат тебе правят *** на такива, кат Цар Киро, аре въри си измий зъбите и устата, че е късно вече!!!
201
2
 
4
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
200, безплатно само *** може да ми се отдаде :)))))
200
5
 
3
 
! Отговори
до помчо от 197 преди 12 години
Чети ***, чети за Сталин, чети да видиш, какви послушни пу*тки бяхте и колко отдадени и то напълно безплатно!!!
199
1
 
5
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
закълни се, че никога няма да стъпиш при лекар
198
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да вървят, да изтича гнойта от раната на България, то смъртността на знахари, баячи, имами е много по - ниска, за какво да се изхранват тези *** - убийци в бяло!!!
197
1
 
7
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
196, пич, аре да видим как ще ме накараш да работя на сила, ***
196
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
""Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов." - ТОЯ ЧУВАЛ ЛИ СЕ Е КАКВО ГОВОРИ??? ТЕ *** В БЯЛО, КАКВО Е РАБОТА ОТДАВНА СА ЗАБРАВИЛИ!!! ЗА ДА ГИ ПРИНУДИТЕ ОТНОВО ДА РАБОТЯТ, ТРЯБВАТ СТАЛИНСКИ МЕРКИ И НЯМА КОЙ ДА ГИ ПРИЛОЖИ!!! А ДОКТОР ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ ???????? ТОЯ СИГУРНО Е СЛЪНЧАСЪЛ ВЪВ ВЧЕРАШНАТА СНЕЖНА БУРЯ!!!
195
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ги спирайте, не ги запирайте, да видят ония на Запад, какво значи геноцид - комунистическо здравеопазване!!!
194
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
600х100 - става добра цифра, и това годишно, няма какво повече да искаме повече от наште знахари!!!
193
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** некадърниците нещастни, да вървят на Запад, те са нашето тайно оръжие!!!
192
1
 
8
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
мечо, гледай сега, някъде да съм искал нещо, просто ви правя коментар на писанията, че сте ми били плащали образованието, нищо не сте ми плащали, а дори да сте ми плащали, то е било минимално, няма как да ми възтановите 11години плащане, работа на фотосинтеза и непризнаване на трудов стаж, другото, което е, че сме взимали високи заплати, това колко е вярно е друг въпрос, но вие по стар булгаристански обичай сте се вторачили в чуждата паница, а не забелязвате собствената си мизерия
191
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Годишно 600 лекари напускат България" - и не само те,скоро ще се види ,че водената антиинтелигентна политика на управляващите е стигнала своята върхова точка
190
7
 
3
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
до189 Росене, с това мислене, ти си истинско олицетворение на цялата "лекарска" пасмина,останала в България, на която колкото и да плащаме все ще и сме длъжни.Мислите са за недосегаеми, като Киро ***,ама и вашия ред ще дойде.
189
3
 
9
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
ооо ***, пак ли завиждате на лекарските заплати, ми станете лекари и взимайте бе, кой ви спира.Други гледам си мислят, че са ми и плащали нещо, еми дайте си сметките да ви върна парите бе, ама като тегля чертата, да не се окаже, че имате да ми дават, та така драги ми ***, с това мислене ще си *** в мизерия, ама не лекарите ще са ви виновни
188
4
 
4
 
! Отговори
dr.sa преди 12 години
ako praviat zaplatite ~ 5000 lv. dosta ot lekarite shte si pomisliat dali da zaminat
187
3
 
5
 
! Отговори
dr.sa преди 12 години
abe, xora ...... tova ne e viarno..lekar s specialnost sam i vzemam 380 lv.
186
2
 
12
 
! Отговори
G.H. преди 12 години
Дипломират се 600, от които 300 са чуждестранни студенти и след като се вземат дипломата заминават и никои не остава тук. Специализации няма. Заплатата на един лекар е от 500 до 700 лева в зависимост от трудовия стаж и специалността. Не се мисли за младите лекари. В момента е трагедия и ще става много, много по-лошо. Това не е държава.
185
2
 
3
 
! Отговори
NE преди 12 години
Ne veche ne sme tuka. Razlikata e ogromna. A vie deto noshto ne razbirate, prodaljavajte da pishete tapi komentari
184
2
 
9
 
! Отговори
do 183 преди 12 години
А бе капацитет,аз живея от 20 год. в Германия и трябва да ти кажа ,че тука българските лекари ги приемат веднага на работа в болниците и клиниките,стига да знаят немски,защото немските отиват да работят в Швейцария и Англия за повече пари.
183
8
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Заминават в посока Африка / Либия ,Египед, Мароко и пр./ , в Европа нямат шансове !

Спонсорирани публикации