Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди в Европа

Преглед на печата за 17 април 2012 година
17 апр 2012 07:00, Елка Василева
155
Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди в Европа
Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди. Снимка: архив, Булфото

Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди, съобщава на първа страница "24 часа". Има значително повишаване броя на болните в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа. Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ "Чернобил" на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди. България обаче не е представила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.

Статистиката на НОИ за изплатените обезщетения за безработица през 2011 г. е поредното доказателство, че в кризата работодателите са се освободили от нископлатените и неквалифицирани работници, отбелязва "Сега". Според нея обезщетение до 150 лв., колкото горе-долу е минимумът от 7.20 лв. на ден, са вземали близо 36 000 от 106 000 безработни средно за годината с право на пари от НОИ или 35 на сто от всички. Много от тях са получавали дори под минимума, тъй като са работили на непълен работен ден. Още към 40 200 останали без препитание са вземали до 250 лв. Това означава, че за 2/3 от безработните с право на обезщетение то е изчислено върху среден осигурителен доход от 420 лв.

"Сега" цитира статистика, според която България остава нежелана образователна дестинация сред студентите от Европейския съюз. През академичната 2010/2011 г. на обучение и практика в български вузове са били едва 553 чужди студенти, докато българите в европейски университети са почти три пъти повече - 1825. Данните са от Центъра за развитие на човешките ресурси, който администрира европейските образователни програми в България.

Според челото на "Монитор" идеалната краставица е 25 см, а допустимото изкривяване не може да бъде повече от 4 см. Това са малка част от изискванията на продуктовата спецификация за този зеленчук, за чието изпълнение ще следят инспекторите от хранителната агенция. За да се подобри качеството на предлаганите у нас плодове и зеленчуци, земеделският министър е издал заповед, с която утвърждава изисквания, на които трябва да отговарят доматите, краставиците, пиперът, ябълките, черешите, прасковите и кайсиите. Само производителите, които изпълняват определените за качество норми, ще могат да получат част от 15-те милиона лева, които държавата е предвидила за подпомагане на бранша.

19 сърни са били разкъсани от глутница кучета на Витоша от началото на март до сега, извежда под глава "Преса". "Телеграф" се включва по темата с информацията, че над 104 софиянци са били нахапани от домашни и улични кучета само за първите три месеца от годината.

Без коли останаха депутатите, пише "Монитор". Причината е, че от всички близо 70 лимузини, с които разполагат в момента народните избраници, едва 25 са в сравнително добро техническо състояние и не се трошат постоянно, докато останалите не излизат от сервизите. Въпросните возила, които все още не са грохнали, обаче са на постоянно разположение на шефовете на комисиите и на парламентарните групи в Народното събрание, обясни главният секретар на институцията Иван Славчов. Така "редовите" законотворци са принудени или да чакат на опашка за свободна кола на предпенсионна възраст или въобще да не разчитат на служебните автоекстри, които им се полагат.

Почти две години след като държавата реши да предаде на желаещите общини правото да стопанисват минералните извори, те използват едва 0,15 процента от ресурса на 57-те находища, подчертава на първа страница "Труд". Това показва анализ на информацията, подадена от общините към Министерството на околната среда и водите. Повечето местни власти все още подготвят процедурите за действителната експлоатация на изворите.

Пред "Стандарт" екоминистърът Нона Караджова успокоява, че България е осигурена сравнително добре с водни запаси за следващите 25 г. "Тревожното е, че все по-често се наблюдават сезони с резки дълготрайни засушавания от два-три месеца до половин година, или обратно - с много обилни валежи. За да противодействаме на засушаванията, трябва да имаме съоръжения, които да съхраняват наличната вода, особено от повърхностните източници", уточнява Караджова. По думите й анализът на цялата инфраструктура - за питейно битово водоснабдяване и канализация в населените места, на напоителните и системите за защита от вредно въздействие на водите, показва, че огромна част от изградената водна инфраструктура е силно амортизирана. "Тя е изградена преди 40-70 г., срокът й на годност е изтекъл или изтича. В някои райони липсват канализация, водопроводи, пречистване на отпадъчни води, пречистване на питейните води, съоръжения за напояване и защита от наводнения", подчертава още министърът.

Най-скъпият прием на Първанов - последният за първия мандат, отбелязва "24 часа". Общо 653 683,61 лв. е похарчил бившият държавен глава за 10-те приема по време на двата си мандата. По традиция те се превръщаха в светското събитие за политиците на годината и на него дамите имаха възможност да демонстрират тоалетите си, а мъжете да покажат половинките си. Най-скъпият прием, който дава двойката Първанов-Марин, е за 24 май 2006 г., а сметката за него е била 49 799,68 лв.

Сайтовете за имоти под наем са пълни с фалшиви обяви за несъществуващи апартаменти, алармира под глава "Телеграф". За да подмамят потенциалния наемател да им се обади, брокерите масово пускат обяви с лъжлива цена, квадратура и разположение.

Идеен баща и кръстник на БОРКОР е германския експерт по право и ред Ролф Шлотерер. Това разкрива самият той в интервю за "Труд". По думите му България трябва да си отговори на въпроса: защо мерките, които другаде работят, в у нас не вършат работа? "На вас ви трябва уникален модел за борба с корупцията, понеже
вие сте уникална държава - една много необичайна и единствена по рода си държава", смята експертът. Според него корупцията е причина за разслоение на обществото на бедни и богати. "У вас се казва, че богатите се поставят над закона. Това е факт, следователно има дефекти в системите в България - законодателната и правосъдната. Когато системите у вас не функционират, средството, което им помага да се движат, е корупцията. Това е забележително", подчертава Шлотерер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
11
 
! Отговори
ekzaltiran typak преди 12 години
Абе дали пък повечето от тия болести не са от пълните с нитрати плодове и зеленчуци, скоро цялото семейство повръщахме от такива- йордански или турски, дали от генномодифицираните пилета, които като свариш стават на 1/2 , дали от цялата менделеева таблица в лютеницата и др., дали от това че маса народ пуши по 2 кутии цигари/ден, излежава се вкъщи и препива с домашна ракия с неясно съдържание, дали че повечето хора на 30 год. не могат да направят 1 набиране на лоста или 5 лиц. опори, а?
102
5
 
6
 
! Отговори
екзалтиран комунист преди 12 години
Не сте прави.Щом е радиация и е от комунистически реактор-не е вредна.Радиацията само от капиталистическия уран е радиоактивна и опасна за здравето и живота.
101
1
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
ама, партийните велможи и сега ядат био и органик храни. ГМО-тата и Е-тата са за простолюдието, да се редуцира по естествен път
100
2
 
9
 
! Отговори
До 125 преди 12 години
Много си прав. Може да се попита и другарят Бойко Борисов който по това време разтриваше ушите на Тодор Живков.
99
0
 
9
 
! Отговори
бренеке преди 12 години
Радиацията от Чернобил е най-голямото престъпление на комунистите.Те не предпазиха народа чрез информация,лекарства,храна и вода.Партийните велможи си доставяли храна и вода от чужбина ,а народа кучета го яли.В пресата имаше една незабележима статийка, в която се съобщаваше,че имало авария в Чернобил и нищо повече.Фанатизма между комунисти и фашисти е 1:1.
98
1
 
7
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
Как България ще представи данни за това проучване , след като и до ден днешен се отричат последствията от чернобилската радиация . Партийните другари знаеха и се предпазваха , а бедният български народ - кучета го яли ! ПРЕСТЪПНИЦИ !
97
3
 
7
 
! Отговори
Марулояди, спрете! преди 12 години
По времето на Чернобил не ядях марули - купувах си агнешко, по-вкусно е, повярвайте. Сега, по време на Демократическата чума, ям марули - агнешко по 17 кг. не ми е по джоба. Половината от хранителните продукти, които купувам, са пълни ***. Независимо скъпи или евтини им са цените...
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През април 1986г диктаторския режим у нас наруши конституцията и остави народа ни на произвола на съдбата...Така беше! Аз като по-*** една седмица си отядох на агнешки дреболии - тарикатите не ги купуваха, заради радиацията. За жалост след една седмица дреболиите пак изчезнаха. Добре , че си бях напълнил фризера. Жив и здрав съм си, само много от тези, които вярваха на слуховете за ядрения облак от Чернобил измряха доста. Някои от отровен алкохол, други от нерви , трети от липса на лекарства
95
3
 
23
 
! Отговори
Информирайте се преди 12 години
Какъв Чернобил? Всички храни са пълни с вредни Е-та, с които разболяват хората от рак. А като прибавим и ГМО-та. Хвърлят прах в очите на хората с Чернобил.
94
3
 
1
 
! Отговори
мюнхаузен преди 12 години
Да сте чуле и виделе напоследък да се орати за "Глобалното затопляне"?Не мина плашенето, оти се оказа голем балон...Ся наред е климатична промяна...Да сте прочеле нейде дали сменят суровините за опаковки на основа ПВЦ?Оти и за них каза'а дека са канцеро...к'ви бе'а.А Е-та, МЕ-та и други подобни...
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първанов давал скъпи приеми.Защо не .като има една ненужна институция .която струва милиони на народа защо той да не ги харчи както си иска?
92
1
 
6
 
! Отговори
мюнхаузен преди 12 години
до фена на Крум.Па я си мислим кЪ така в Хирошима и Нагазаки продължава да има живи ора бе...Оти там е мръсно от ехе-е коя година.След бомбите у сръбско от Видин до Враца им изсАА на'а лозята на ората, *** то ше е нещо нормално.Ния сигур рупаме думатиту с колците де...а ***... му.Радиацията на Чернобил-враг на целио свет, а урана в америчките бомби-екстра витаминозен.АЕЦ Черна вОда изпуща тририй и деутерий оти такава е те'енологията, па гле'ам власите не са уроде...или са...
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
българските управници от 86 година извършиха най -голямото престъпление към народа си.За тях се носеше специална вода в цистерни.Те изцяло защитиха себе си и семействата си .За това им престъпление народът трябваше да ги линчуват.
90
1
 
5
 
! Отговори
me преди 12 години
Много тъпо, че от личната битка на един човек, медиите започват пропагандна война, която никой дори не се замисля към какво ще доведе. Няма как да знаем в случая на Стилиян Петров на какво се дължи левкимията, но хората навсякъде по света боледуват от нея - дори и тези които не са били оАблъчвани от Чернобил. Изобщо, мониторинга на последствията от Чернобил е силно разводнен (до несъществуващ) и политизиран. Да не говорим, че в последните 30тина години, той не е единствения силно вреден фактор.
89
3
 
0
 
! Отговори
Tochica преди 12 години
Най-скъпият прием, който дава двойката Първанов-Марин, е за 24 май 2006 г., а сметката за него е била 49 799,68 лв. WOW za tezi pari moje da napravim 5 svatbi s po 100 4oveka, s yadene i piene do prasvane.Bezobrazie, vse po nagli stavat, zashtoto znayat 4e sa BEZnakazani!!!!
88
9
 
9
 
! Отговори
Победихме, господа! преди 12 години
ДЕМОКРАЦИЯТА изплатихме дълговете на *** 10 млрд. $направихме нов демократичен външен дълг - 72 млрд. $;надживяхме доносниците 2 000 000 от тях измряха или забегнаха в чужбина;осмислихме миналото отказахме се от здравеопазване, образование и промишленост; осмяхме мутрите за майтап един от тях стана министър-председател!станахме европейци с щастливи кокошкси и кучета които ни ядат по улиците! затворихме губещите предприятия АЕЦ Козлодуй, например. забранихме цензурата въведохме жълтата преса и неграмотни журналистки на които е трудно дори вестник да прочетат по частните телевизии! Регистрирахме над 3 000 000 престъпления!С две думи, трета национална катастрофа невиждана в историята на България!
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предвид броя на АЕЦ по света нов инцидент също е възможен. Не е ли по-добре да се съсредоточат ресурси и в медицината и най-накрая да измислят как да се борим успешно с рака, с левкимията? Да, трябва да се ограничат възможностите за инцидент, но рак е имало и преди индустриалният бум, това че сега сме в пик на тези заболявания говори едно - не сме готови да живеем на тази планета в този и вид. Замърсихме средата си, без да сме готови физически да живеем в нея в този и вид.
86
1
 
6
 
! Отговори
Олеее до 103 преди 12 години
И направиха ли това след японската трагедия - информираха те какво да правиш, измериха всички храни, унищожиха реколатата на хората ??? А защо си мислиш, че е нямало измервания и не са били предприети необходимите мерки? Или просто защото всеки повтаря едно и също и никой не го интересува дали е така или не? Аз пък мога да ти кажа, че са предприети всички необходими мерки, всичко което е било възможно да се направи,включително и това да не се всява паника. Само, че това вас не ви интересува!!!
85
1
 
4
 
! Отговори
демократичният ад преди 12 години
За периода 1998-2004 г. регистрираните криминални деяния са съответно 149 563 през 1998 г., 132 872 през 1999 г., 137 637 през 2000 г., 135 863 през 2001 г., 132 320 през 2002 г., 130 161 през 2003 г. и 129 110 през 2004 г.O sancta simplicitas... "О свещена простота"...За двадесет години регистрираните престъпления са 3 156 890 а заедно с нерегистрираните цифрата е двойна над 6 000 000. А помните ли кога ядяхме марули от Чернобил? Помня, помня...
84
1
 
6
 
! Отговори
демократичният ад преди 12 години
През миналата година най-възрастният човек, който се е самоубил у нас е бил на 97 години, а най-младият - на 8 години, уточняват експертите. Пак според тях за всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване, което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. Всеки ден едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват, показва статистиката на НСИ