Цинична злоупотреба с пряката демокрация

Избирателите се подвеждат да вземат грешното решение за АЕЦ „Белене“
6 авг 2012 17:30,
824
Цинична злоупотреба с пряката демокрация
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на допитването подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, пише "Дойче веле" в свой анализ.

„За” или „против” АЕЦ „Белене” е типичен пример за въпрос, който не бива да бъде задаван на национален референдум. Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава. В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. Но да питаш къде, кога, кой и как да строи или да не строи атомна електроцентрала е все едно да избереш чрез референдум решение на сложно математическо уравнение като средно аритметично от всички получени отговори. Това е присъщият недостатък на пряката демокрация. Пренебрегването му е безотговорно и опасно.

Лицемерие в името на народа

В случая с „Белене” то е и нещо много повече. Авторите на подписката не просто си затварят очите за този недостатък на пряката демокрация поради някаква сляпа привързаност към нея, а съзнателно и лицемерно го експлоатират. Днес те настояват „да се търси нашето мнение по важни за родината въпроси” и ни призовават „да накараме политическия елит да чуе нашия глас”. Но не се сетиха да направят референдум преди да задействат проекта „Белене” като част от любимия си „голям шлем” и преди да похарчат стотици милиони за него.

Когато бяха на власт, освен това, можеха да направят проекта необратим. Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер, само с един подпис тогава можеха да направят излишни днешните стотици хиляди подписи. Но не го направиха.

Куп изтъркани лъжи

Защо инициаторите на референдума не питаха избирателя преди да налеят стотици милиони в проекта?
Освен лицемерна, инициативата за този референдум е и цинична. Авторите й първо ласкаят избирателя с твърдението, че е компетентен да се произнесе по всякакви въпроси, след което съзнателно го подвеждат да вземе грешното решение. Като, разчитайки на рефлекторните му емоции и страхове, го затрупват с куп откровени и отдавна опровергани лъжи. Без АЕЦ „Белене" България щяла да бъде „обречена на енергиен глад". Това била „единствената алтернатива за енергийна независимост” и за „сравнително евтин ток за българските домакинства и бизнес”.

Всъщност, нещата стоят точно обратното. България въобще няма нужда от „Белене” и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. „Белене” няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради „Белене” токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за „Белене”. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, „малка” вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.

Целта – пари и власт

С референдума неговите инициатори имат програма максимум и програма минимум. Програмата максимум е възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, което означава нови милиони по сметките на свързаните с Русия партийно-енергийни лобита. Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после – десетилетия да плащат нейната цена.

Програмата минимум е предизборно-политическа и вече в голяма степен е изпълнена. С подписката за референдума, проведена скоростно, дисциплинирано и „под строй”, се стягат, обединяват и мобилизират партийните редици, демонстрират се мускули и политическа кондиция, а предизборната кампания отдалеч се вкарва в удобното за нов поход към властта патриотично-популистко поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
11
 
9
 
! Отговори
посрани ескадрони преди 12 години
Бреееей, "Дойче веле" ви *** бе, другари. Що така?
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При всичките аргументи "за" и "против" строежа на АЕЦ"Беляне", е абсурдно да се говори, че народът ни ще избере грешното решение. Единственият вариант, за "грешно" решение, от страна на българите е манипулиране на вота, какъвто са направили едни хора, от една партия при референдума Монархия, или Република!
42
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сме длъжни да строим нещо ненужно, за да се оправдаят комисионните, взети от Станишев и компания при поетия ангажимент без подпис!
41
7
 
20
 
! Отговори
p преди 12 години
Истината е че на някои са им тикнали по един куфар с пари за да не се допусне построяването на АЕЦ"Белене" за да може Турция да налапа тортата от енергийната карта на Европа.Но лошото е че много българи не могат да се досетят за това>
40
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
34 - точно обратното. За четвърти път преглеждам статията - виждам само куп демагогски дрънканици и НИТО ЕДИН ФАКТ... какво факт боже господи - то една ЦИФРА няма !!! Как може икономически анализ без цифри ???
39
4
 
13
 
! Отговори
до автора преди 12 години
цялата статия е една *** манипулация- първо Станиев не можеше да подпише, защото нямаше одобрен технически проект, т. е .няма какво да подпише- проектът е одобрен от НЕК едва през април тази година. Второ- 2017 изцлиза от експлоатация 5, 2019 6 блокове на Козлодуй- приказките за удължаване на живота им са празни глупости-ЕКпо ядрено регулиране НИКОГА няма да се съгласи. 7 блок в Козлодуй няма да има, защото трябва да са съгласни румънците, 90 км гранична зона- те няма да са съгласни,
38
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една от редките статии в които ДНЕС.БГ са обективни в информацията си...Трябва ли Европа и света да ни казва,че не точно сега е момента да се хвърлят пари които ги нямаме,за нещо,което не сме наясно колко ще ни струва и какви ще са ни реалните ползи от него.Браво на волейбола...бием Италия с 2:0 за сега....хайде всички стискайте палци за класически резултат.Много е важен за следващият етап на Олимпиадата
37
2
 
1
 
! Отговори
Slid преди 12 години
До 10 - не мисля, че статията е написана с цел да даде на някого "правилното" решение. Ако се замисли малко човек, мисля, че ще стигне до същите изводи... Лошото е, че се изисква мисъл, а хората са свикнали да мислят вместо тях, което е проблема в случая.До 1 - Спокойно, братушките строят ли строят... хотели по морето и планината, те си строят...
36
3
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Шест милиона глави мислят по- добре от една. ФАКТ.
35
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Само да попитам тия, дето ми слагат минуси - знаят ли колко атомни реактори работят по света - и как така те са построени, щом атомната енергия е скъпа и икономически неизгодна?Авторът на статията наясно ли е, че оцелелите два реактора на Козлодуй също имат технологичен срок на експлоатация, че ЕС ни натиска да спираме и пушливите ТЕЦ-ове? Какво ще направим тогава - ще се върнем към епохата на лоените свещи ли?
34
8
 
7
 
! Отговори
За или Против преди 12 години
Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после десетилетия да плащат нейната цена.Те така добре и Делян Добрев не може да се изрази. Бягането от отговорност след мадата е вече олимпийска дисциплина в България. БСП се измъкна след карая на мандата си и сега прехвърли топката на ГЕРБ. Референдума трябва да е "ЗА" или "ПРОТИВ" атомната енергия. Аз лично съм против още една бомба край р.Дунав.
33
6
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Изтърва да кажеш, че по един мерцедес ще платите !!!Проекта е 6 млрд евро бе, мое ли толкоз лесно да ви промива мозъка ония, дето го смятате за цар !!!
32
5
 
16
 
! Отговори
74067 преди 12 години
Нали Тиквата два пъти каза , че АЕЦ Белене е приоритет...После , че е гьол , а сега мрънка за референдум...Най-накрая ще подари централата на *** и готово...Изглежда мизерника Уорлик го е наговорил.ГЕРБ-банда крадци и демагози.
31
1
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Работи се за преобладаващо *** население - бюрата по труда подпомагат предимно *** и хора с максимално образование до 8 клас.
30
14
 
21
 
! Отговори
Пари за БАН!!!!! преди 12 години
АЕЦ трябва да има. Една централа не е само цена на тока, бе, ***!!!! Една АЕЦ означава и УНИВЕРСИТЕТИ, и РАБОТА за младите хора в страната, и РАЗВИТЕ НА НАУКАТА в България!!!!
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава."А един пожарникар и физкултурник щото притежават : ))) Ай стига...
28
18
 
22
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Статията е просто идеално написана. Шапка свалям на автора! Това са точните факти и точните обстоятелства, пред които червените отпадъци е редно да замълчат.
27
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А иначе парите, нужни за изграждането на АЕЦ Белене ГРОБ ги инвестира за 4 години, ама не в нещо икономически полезно - а в развъждане на *** - под формата на всевъзможни помощи, детски, кухи програми за заетост и т.н. Само че те не попитаха Българският народ дали е съгласен да храни *** или не. За чистата възвращаемост на тая "инвестиция" няма какво да говорим - всички знаем, че тя е нулева.Ако ви задам въпросът "Да строим АЕЦ или да храним ***" - вие какво ще отговорите?
26
6
 
9
 
! Отговори
до всички заблудени преди 12 години
референдумът няма да промени и реши нищо- американският пенсионен фонд вече има договореност и ойко до края на годината, ако не падне дотогава, ще продаде АЕЦ Белене за 10 милиарда на американците- те ще строят и после те ще ни продават както намерят за собре. Това е - преговорите са в ужасно напреднал стадий, така че от референдум няма нужда- решението е взето!
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германците са против атомната енергетика, но като видяха ДЕБЕЛИЯ и набързо си завъртяха мнението на 180 градуса и сега "надуват" АЕЦовете.

Спонсорирани публикации