Цинична злоупотреба с пряката демокрация

Избирателите се подвеждат да вземат грешното решение за АЕЦ „Белене“
6 авг 2012 17:30,
824
Цинична злоупотреба с пряката демокрация
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на допитването подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, пише "Дойче веле" в свой анализ.

„За” или „против” АЕЦ „Белене” е типичен пример за въпрос, който не бива да бъде задаван на национален референдум. Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава. В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. Но да питаш къде, кога, кой и как да строи или да не строи атомна електроцентрала е все едно да избереш чрез референдум решение на сложно математическо уравнение като средно аритметично от всички получени отговори. Това е присъщият недостатък на пряката демокрация. Пренебрегването му е безотговорно и опасно.

Лицемерие в името на народа

В случая с „Белене” то е и нещо много повече. Авторите на подписката не просто си затварят очите за този недостатък на пряката демокрация поради някаква сляпа привързаност към нея, а съзнателно и лицемерно го експлоатират. Днес те настояват „да се търси нашето мнение по важни за родината въпроси” и ни призовават „да накараме политическия елит да чуе нашия глас”. Но не се сетиха да направят референдум преди да задействат проекта „Белене” като част от любимия си „голям шлем” и преди да похарчат стотици милиони за него.

Когато бяха на власт, освен това, можеха да направят проекта необратим. Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер, само с един подпис тогава можеха да направят излишни днешните стотици хиляди подписи. Но не го направиха.

Куп изтъркани лъжи

Защо инициаторите на референдума не питаха избирателя преди да налеят стотици милиони в проекта?
Освен лицемерна, инициативата за този референдум е и цинична. Авторите й първо ласкаят избирателя с твърдението, че е компетентен да се произнесе по всякакви въпроси, след което съзнателно го подвеждат да вземе грешното решение. Като, разчитайки на рефлекторните му емоции и страхове, го затрупват с куп откровени и отдавна опровергани лъжи. Без АЕЦ „Белене" България щяла да бъде „обречена на енергиен глад". Това била „единствената алтернатива за енергийна независимост” и за „сравнително евтин ток за българските домакинства и бизнес”.

Всъщност, нещата стоят точно обратното. България въобще няма нужда от „Белене” и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. „Белене” няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради „Белене” токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за „Белене”. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, „малка” вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.

Целта – пари и власт

С референдума неговите инициатори имат програма максимум и програма минимум. Програмата максимум е възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, което означава нови милиони по сметките на свързаните с Русия партийно-енергийни лобита. Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после – десетилетия да плащат нейната цена.

Програмата минимум е предизборно-политическа и вече в голяма степен е изпълнена. С подписката за референдума, проведена скоростно, дисциплинирано и „под строй”, се стягат, обединяват и мобилизират партийните редици, демонстрират се мускули и политическа кондиция, а предизборната кампания отдалеч се вкарва в удобното за нов поход към властта патриотично-популистко поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
7
 
6
 
! Отговори
"Възмутен" преди 12 години
Ама, как може "Дойче веле" да нарича хората от бесепе-то и "факултето" некомпетентни по ядрена енергетика !?
463
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Платените *** на гея и гоце килъра бършат суполи и пишат щуротии и минусиНещастни к*пелдаци
462
4
 
5
 
! Отговори
СПОКО преди 12 години
Нова АЕЦ НЯМА да има!
461
3
 
5
 
! Отговори
koj iztarva govedata преди 12 години
ЕТО ГИ БЕ - ОФЦЕ СТЕ ВИЕ ...КАЗАЛИ ЛИ ИМ , ЧЕ МНОГО ЩЕ Е СКЪПО И КРАЙ, ГЛАВАТА В ЗЕМЯТА А *** ИМ ОГОЛЕН. НА ТАКИВА КАТО ВАС НЯМА КАКВО ДА ИМ СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ ЩОТО ГИ НЯМАТЕ. КОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА НЕТНА ПЕЧАЛБА, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСИЧКИ РАЗХОДИ СА ПРЕМАХНАТИ. А ОТНОСНО СИГУРНОСТА - ТЯ ЩЕ Е С КЛАС МНОГО НАД ТЕЗИ ВИСОКО СИГУРНИ В ЕВРОПА. ТА КАТО ПАК БОЙКО СИ ОТВОРИ УСТАТА, ВМЕСТО ДА СИ СВАЛЯТЕ ГАЩИТЕ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ, ЗАЩО ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ИМА АЕЦ- ЗАЩОТО СА ВЛОЖИ МНОГО В ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ.И НОВИНАТА ...
460
3
 
3
 
! Отговори
Анкетиран преди 12 години
Късна нощ. В тишината звъни телефона. Едва се будия и вдигам слушалката. - Ало. - Здравейте. Бихте ли казали, как се отнасяте към стоежа на АЕЦ Белене ? - Ами вие какво, в ред ли сте? Три през нощта е ! - Благодаря Ви, така и ще отбележим - "отрицателно".=====================================Всъщност наистина съм против. Имам три деца, и като го гледам в училище на какво ги учат, и какви *** растат. Пази боже да станат еди ден оператори на АЕЦ :-))))
459
4
 
6
 
! Отговори
четете внимателно преди 12 години
сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за Белене.
458
2
 
7
 
! Отговори
до 580 преди 12 години
НЕУК СИ ТИ ДРАГИ! КАКВА ЩЕ БЪДЕ ЦЕНАТА НА ТОКА КАТО СПРЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА? НЕ НЯМАШ И ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪЩО НЯМА.
457
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България въобще няма нужда от Белене и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. Белене няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради Белене токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за Белене. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, малка вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.
456
3
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
до Кавали Г-не с Тиквено самосъзнание..печалбата на АЕЦ Козлодуй за първото полугодие е 108 000 000 лв разделена по курса на БНБ 1.95583 прави точно 55219523.1691916 евро!!!!!! Не си прави труда да смяташ с Тиквения калкулатор... Лъжите си ги разказвайте там на бустана на Герб и не ни мислете за ***!
455
8
 
3
 
! Отговори
$@$@$$$ преди 12 години
Колко сте неуки вие червените оффффцеАми нали ще трябва да изплащате покрай тока си и милионите за строжа на руския КОФФФФЧЕК?
454
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 556: В "табличката" ти не е отбелязано демонтажа на "самоварите" и мястото за тяното безопасно складиране...както и къде да те търсиме ако се получи една чернобилско-фокушимска ситуация, за да ни обясниш по-подробно за "печалбата" !?
453
3
 
4
 
! Отговори
koj iztarva govedata преди 12 години
569 - точно това е правилният подход. И искам да кажа , на тези управници , че щом смятат народа за прости и необразовани ***, нямащи право на глас извън стадото, то за тях времето ОТ ДНЕС започва да тече НАОБРАТНО !!! Никой не може да обижда народа когато той е казал ДА НА РЕФЕРЕНДУМА. ТОВА Е БЕЗКРАЙНА ОБИДА И НАРОДЪТ НЯМА ДА ГО ПРОСТИ. Тук не говорим за демагогия, а за едно обосновано искане от народа. РЕФЕРЕНДУМ ТРЯБВА ДА ИМА, КАКТО И АЕЦ - ГЛАС НАРОДЕН , ГЛАС БОЖИ !
452
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ НА РУСКИЯ САМОВАР БЕЛЕНЕ!НЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА БЕЛЕНЕ!БАБА ВИ ГИЦА ОТ ГАРА КАСПИЧАН НЕ ЗНАЕ НИЩО ЗА АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА,А БАЙ *** ОТ ЦАЛАПИЦА СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ РАЗВЪЖДАНЕ НА ***!?КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ,КАТО И серГЕЯ НИЩО НЕ РАЗБИРА,ТОЙ СЕ Е ИНТЕРЕСУВАЛ САМО ОТ КОПЧЕТАТА ПРИ УНИФОРМИТЕ НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙНИЦИ И КАК ДА СВИЕ МИЛИОНИДА НЕ ГОВОРИМ ЗА УМСТВЕНИЯ КАПАЦИТЕТ НА АГЕНТ ГОЦЕ СЕДЕФЧОВ!?
451
2
 
4
 
! Отговори
до 574 преди 12 години
ти правиш ли разлика между оборот и печалба? и още- защо си мислиш, че след 10 години цената на тока ще същата? На шест месеца я вдига с 13 %- сам си сметни, че си много ***, да видя какво ще получиш
450
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
568 що бе..ти да не би да искаш да работиш даром..или ако имаш частен магазин да продаваш евтино? не нали? тогава какво общо има Русия или която и да е друга държава търгувайки с нас..без значение в кой отрасъл?
449
1
 
6
 
! Отговори
до 570 преди 12 години
а перките чии са ? Благодаря, Цветелинка си има зимните курорти, там да си прави пистите, които мъжа й чрез закона за горите й осигури. Стига само тя е лапала
448
1
 
3
 
! Отговори
до 568 преди 12 години
ти пък откъде ги взе тия цифри? Все пак получаваме, от САЩ- един гол..... Само искат, нищо не дават
447
2
 
4
 
! Отговори
до 564 преди 12 години
естествено, че съм ЗА АЕЦ Белене- 97 милиарда както и да ги гледаш са много пари чиста печалба. Кажи ми от кое друго производство можеш да направиш такава печалба?
446
2
 
5
 
! Отговори
ДО 563 преди 12 години
никой не ни е виновен, че сами си даваме ***, даже се натискаме да не би някой да ни изпревари. Не са виновни нито руснаците, нито американците- калпави са ни управниците. От русия поне можехме газ да получаваме и огромния руски пазар, американците само искат, нищо не дават
445
1
 
5
 
! Отговори
koj iztarva govedata преди 12 години
ДО 556 - Тези цифри с произведена енергия се считат само за АЕЦ БЕЛЕНЕ. Не е само тя !!! Може след 5 години да спре ( може и да не спре ) , но дотогава тя ще носи печалба!!! Затова мисля, че тези цифри са силно силно подценени за печалбата, от което е и основният извод - печалба за БГ ще има , а народът в крайна сметка е важен - той ще плаща по малко!!! Това е социалният подход!!! Да мислиш така, че народа да е добре а не само как фирми в тесен кръг да изядят евро фондовете. Е ти За АЕЦ ли си ?

Спонсорирани публикации