Къде как говорят: БАН направи е-карта на диалектите

Предвижда се картата и да "заговори"
Обновена: 23 апр 2014 14:05 | 23 апр 2014 12:45,
126
Къде как говорят: БАН направи е-карта на диалектите
Снимка: Институт по български език и литература

Доц. Ана Кочева от Института по български език и литература представи новата електронна карта на диалектите в българския език. Картата е логичното продължение на работата в института, каза тя в студиото на БНР.

Българският диалектен атлас представя диалектния език в неговите историографски граници. Затова картата показва и територии извън съвременните граници на България. Очаква се преди 24 май картата да има и свой хартиен вариант. Ще бъде подобна на пътна карта, която ще се сгъва.

Едно от преимуществата на новата карта е, че тя е достъпна в електронен вид. Това според думите на доц. Кочева е важно за младите поколения. Тя даде за пример поставянето на знак за равенство между жаргон и диалект от младите.

Когато проектът на Института по български език бъде завършен, картата ще може да „говори“. По този начин с освен да се види къде какъв диалект се говори, ще може и да се чуе реч на съответния диалект. Записите се правят, предстои обработката им.

Преди това пък се предвижда, когато се кликне върху някое населено място, да се отваря прозорец, където ще могат да се изчетат характерните особености за този диалект, в това число и на лексикално ниво. Доц. Кочева даде за пример среща между българин от трънско и българин от Родопите. Според нея в такава среща комуникацията би била невъзможна без посредничеството на книжовния език.

За финализирането на проекта са нужни още средства. Доц. Кочева обясни, че ще бъдат нужни и студенти, които в рамките на студентски практики ще се включат в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: говоркартадиалекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ей не се научихте да слагате снимки с висока резолюция тука...
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мерси за картата.Честно казано, изненадвам се малко, че Северна Добруджа е дадена малко, да го кажа, пренебрегнато. Аз мисля, че и по крайбрежието (Констанца) и покрай Дунав в Северна Добруджа все още има много остатъци и диалекти от българския език.
77
1
 
1
 
! Отговори
Me преди 10 години
КАРТАТА!
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де, ама защо тая карта така сте я копирали, че да не може да се чете?!Искам да я видя!
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази карта е смного лошо качество увеличих е и пак не се чете нищо от легендата!Вашта мамка разбойници!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропаганда, пропаганда, а се оказа, че в Англия много по-назад от нас в много неща клетите. Застреляли някакъв и ей 7 години не може да му стане експертизата от какво е умрял - днешен брой на сега.
73
3
 
11
 
! Отговори
до 80 преди 10 години
Нещо си се объркал пич. Турците и сърбите по-скоро говорят на български. Сърбите отдавна да са понемчени без славянобългарската книжнина, а турците като доста назаднали, са питали българите кое нововъведение как се казва, нищо че са били завоеватели :-)И още нещо, английски знаеш само ти а от посочените от теб райони никой не знае и чака англичаните като са учени да му научат диалекта.
72
1
 
8
 
! Отговори
попа преди 10 години
две жени на трънски строители които си дошли от гурбет си говорят през два баира -Мори твойо що ти донеше-Ножее.НожееА оно и мойо не може.-И шамияя - и шамияя.А он не може я па ша я мия
71
2
 
4
 
! Отговори
DaniDan преди 10 години
До АнонименЧовече, ако Институтът по български език тръгне да измисля лекарство против рака, много сме го загазили! Ти да не мислиш, че БАН има само един вид учени??!
70
1
 
5
 
! Отговори
художника преди 10 години
На двано под сайвано, пуна фута с тругунье? На пейката под навеса има пълна престилка със сини сливи :) - Самокомски диалект!И до днес, ако кажеш на самоковец, че е ТРУГУНЬ/преносно на пу`ка/ и ще налети да те бие.
69
21
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Събират се българин от трънско, говорещ на чист сръбски език, българин от родопите, говорещ на турски, и българин от русенско, говорещ на меко руско окончание. След половин час блещене и вдигане на рамене се разбират да приказват на общия английски :)
68
6
 
3
 
! Отговори
az преди 10 години
E къде? В София, тук е цялата СЕЛЕНИЯ!
67
1
 
1
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
До БоСимеонов ами с какво да се занимават.. с тебе ли ?
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с 0,5 % от бюджета за образование, тоест бъдещето на тая държава, не мисля че ще стигнат за разработване на процесори ваксини, ракети или каквото там се измисля (както каза някой по-долу).
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 68Нищо сложно.- Защо не я хвана бе, пъпеш?- Как да я хвана, след като се изстреля като мотор?
64
15
 
7
 
! Отговори
Дънди преди 10 години
Eдна дивашка територия с език неразбираем от диваците и
63
8
 
4
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Ясно с какво се занимават в БАН по цял ден.
62
3
 
2
 
! Отговори
Ихууу преди 10 години
До АнонименМангало Казалбашки
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Кърджалийско със сигурност ще ти трябва преводач, щото там не говорят български. Нека да кажат от БАН какъв е турският диалект там.
60
6
 
1
 
! Отговори
3M преди 10 години
Тази карта ще ни помага. Да знем в кои райони на Родината да ходим с преводач.