След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма

ЕС има готовност да помогне, заяви Бойко Борисов
21 юни 2014 11:26, Александър Попов
424
След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма
Снимка: Булфото

Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

Още по темата

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SLUSHAITE CHERVENI TROLOVE, NE VIJDATE LI CHE SAMO BORISSOV E ZAGRIJEN ZA BULGARIA. VASHITE svetzi IZPOLZVAT NATIONALNATA TRAGEDIA DA PLQCHKOSAT POSLEDNITE TROHI.
176
1
 
22
 
! Отговори
Византиеца преди 10 години
Да пускаме фактури към Брюксел , а ?Ако не беше тъжно щеше да е смешно , да ти е.а м....ката, скапан мафиот, акъл ще ми дава !
175
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този лъже та се къса! Та кой вкара парите на държавата в тази банка? Та кой позволи "Булгартабак" да бъде купен с тези пари? Влязоха ли парите от "Булгартабак" в Сребърния фонд? Твоят министър на финансите не препоръчваше ли да се заобикаля закона при приватизация? Сега той умния генерал-доктор по индиански взаимоотношения - предупреждавал! Когато властта беше в ръцете ти разхождаше футболисти с авиоотряда, а сега ми се правиш на Нострадамус!
174
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, гербаджийчета жалки...айде сега да отговорим на следващия въпрос с ДА или НЕ: отказваше ли Боце/ Дянков да извади несъразмерно големите пари на енергетиката и маса държавни предприятия в БАНКАТА и усукваше ли се цял мандат с приказки, та сеналожи служебното правителство да свърши тая работа??? Продаде ли Боце Булгартабак на Доган??? Очаквам ДА или НЕ, а не лакърдии...
173
3
 
22
 
! Отговори
Психолог преди 10 години
Безсрамник!
172
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и най смислените неща да каже, Троловете продължават да си смърдят с пълна сила ! Тиква , ***,Боко, Буда... плоски сте и се разпознавате отдалеч.Ако бях на мястото на Кутев ... отдавна да съм ви уволнил / макар и той самия отдавна е за махане/
171
6
 
25
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 10 години
Тиквата пак се изживява като светая светих - само той е Слънцето, само той е интеукта на държавата...Тъжното е, че ще се влачим още поне две-три години в хаос, за което в най-голяма степен тая *** селска кратуна ще е виновна и най-вече малоумната й жажда за власт, за нищо друго!!!
170
1
 
11
 
! Отговори
ДО 207 от баба преди 10 години
Затова по време на комунизма когато имаше няколко часа телевизия имаше висока раждаемост,филмите бяха под юргана .
169
4
 
13
 
! Отговори
Един преди 10 години
А като не гласувате ,*** ще определят кой ще ни управлява 4 години.А Чоко и Боко пак ще са добре.Всичко ще е наред, а онази работа отпред.
168
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЛЪК БЕ,НЯМАШ ПРАВО ДА ГОВОРИШ,СЪСИПА НАРОДА
167
8
 
28
 
! Отговори
Анти Боко преди 10 години
Само ми кажете този човек откъде си купува дрехите, та той тежи 200 кила. И как ще има пари, като за 4 год. той и крадливата му, некадърна шайка опоскаха държавата. И е специалист по всичко, ако не се изкаже, няма да може да заспи. Той и онази гнида Цв.Цв. обикалят медиите, като цветарки. Ей, народе, нали го прогонихме, как ще гласувате пак за него, мислете и не се опростачвайте на неговото ниво. И, варненци, нали вие се надигнахте най-много, шапка ви свалям, ама как избрахте тоя корумпиран кмет
166
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комунизма е върховно да чакам за хляп 30 души за телевизор 300 души за кола 20 години след лека нощ да гледам небето вместо телевизия
165
0
 
16
 
! Отговори
Реален преди 10 години
ЧЕТА Е НЕ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ! ТАЗИ ЖЕНА НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ ИЛИ Е ДРОГИРАНА ИЛИ ЗОМБИРАНА! ХОРА СЕ ДАВЯТ, КЪЩИ СЕ РУШАТ, ХЪЛМ СЕ СВЛЯКАЛ, НАВОДНЕНИЯ В РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ И СЕЛА, ПРОДЪЛЖАВАТ ДЪЖДОВЕТЕ И НАВОДНЕНИЯТА! А ТЯ - НЯМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ! ТЕЗИ ХОРА НЕ ЗНАЯТ КАКВО ГОВОРЯТ, НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ КЪДЕ СА ВИ МОЗЪЦИТЕ БЕ БУКЛУЦИ, КЪДЕ ВИ Е СЪРЦЕТО БЕ ЗОМБИТА, КЪДЕ ВИ Е ДУШАТА БЕ БЕЗБОЖНИЦИ! БИХ И НАПИСАЛА ТОВА И НА НЕЙНАТА СТРАНИЦА, НО МЕ БЛОКИРА ПРЕДИ ВРЕМЕ ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ... И ДА ДОПЪЛНЯ, ВСЕ ОЩЕ СЕ ЧУДЯ НА ТЕЗИ ДЕТО Я ХАРЕСВАТ КАТО ПОЛИТИК... МОЛЯ ДАЙТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН МАЛЪК ДОВОД И АЗ ДА
164
0
 
11
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
Да възможно е , но ми звучи " тате ще ми купи колело , да ама някой друг път. Нали сме в *** на Европа. С нас си бършат подметките и вместо тези дупетати да се хванат всички и да работят в полза на народа , те и обяват войни и се лъжат до пръсване. Това е ганьовщината. Нарочно не гласуваха за референдума, за да могат да си "разиграват коня". Всички там са българоубийци.
163
2
 
18
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 10 години
Тиква, каква морална подкрепа. Кметът и областният управител на Варна са получили прогноза от БАН за това, което ще се случи 24 часа ПРЕДИ трагедията (има документи, които го доказват) и са си го преместили в другия крачол. Ако бяхме Германия, тези хора щяха вече да са арестувани.
162
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Като няма война ще има потоп,то е почити едно и също.Американците ще ни оправят за по малко от 800 дни.А 232 млн. ще ги върна децата и внуците ни.
161
1
 
7
 
! Отговори
MYTRA преди 10 години
abe gledam i ne viarvam na yshite si-tozi pozarnikar vmesto da spasiava xora doi akal vzel da dava, ima po ymi i krasivi bata boiko:omrazna mi ot tvoita mytra.....
160
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не съм гласувал и ще си го преместя фара от другата страна на борда кой ще управлява, но ако следващото правителство е пак на БСП и Местан ще се изкефя, като видя злобата на герберчетата. Ей, голям кеф ще е.
159
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бокоо, комунистине-ти нямаш право на глас. За 4 години видяхме какво направи-нито една индексация, освен че окрадохте спестяванията на хората от банките като ги обложихте с данъци, за да ядем сега скапания ви асфалт. По три пъти на година избори да печелиш, няма да ти стигнат никога да управляваш и ще си вечната опозиция и ще мрънкаш отстрани. Орешарски е на светлинни години пред теб.
158
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя вече взе да дразни с повата си. Все едно, че е премиер. Със сигурност гласа си за Доган бих дал, само тия милиционери повече никога да не се докоснат до властта. Разсипията и мизерията, в която ни оставиха още се помни.