След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма

ЕС има готовност да помогне, заяви Бойко Борисов
21 юни 2014 11:26, Александър Попов
424
След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма
Снимка: Булфото

Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

Още по темата

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
3
 
! Отговори
НЯМА СЛУЧАЙНОСТИ преди 10 години
До АзБЪЛГАРИЯ И ПИСНА ОТ НЕАДЕКВАТНОТО РЕВАНШИСТКО,НАГЛО ГРАБИТЕЛСКО ПОВЕДЕНИЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НА ДС НА БСП! И КВО? -ОКАЗВА СЕ,ЧЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ИНТЕРЕСИ ЗА СЕЧ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ И ТОВА,ЧЕ ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ И АЛАРМИРАТ НЕ ПРЕЧИ НА ЕДНА ПАРТИЯ ДАЛИ Е ДПС ИЛИ ДРУГА ДА УНИЩОЖАВА И ИЗСИЧА БЪЛГАРСКИ ГОРИ! С ОМРАЗАТА И ДЕМАГОГИЯТА НА ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ БЪЛГАРИЯ СТРАДА!!! СЛУЧАЙНОСТИ НЯМА!
196
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Любовния триъгълник (обединен от любовта към многото пари) между Борисов, Пеевски и Дянков лъсна. Не трябва да допускаме ГЕРБ и ДПС на власт!
195
0
 
16
 
! Отговори
Честен преди 10 години
ПРИРОДНИЯТ ПОТОП НА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СВЪРШИ,НО ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПОТОП ЩЕ НИ ПРЕВЪРНЕ В *** И ЩЕ НИ ДОВЪРШИ.
194
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееееей, направо се просълзих вече... Вие добре ли сте бе, гербери ненаяли се?!?
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма гласност голямо нещо, а истината е, че Борисов и Пеевски са си дружки и стратегията им започва да работи, а цената отново ще плати българския народ!
192
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Москва не вярва на сълзи, и ние така. След първоначалното учудване какво става вече всички разбрахме какво делите ГЕРБ, ДПС и в полза на кого. Българи, пригответе се за второто пришествие на Дянков
191
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ох, от този ми ПИСНА-А-А-А-А-А!!!!!!!
190
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гербер ***. Няма оправия. Варна и добрич са общини на тиквата и от лапане на пари не им остана време и средства да си почистят канализацията и деретата. ОСТавка за буда портних наркомана и онази добруджанска пръчка
189
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Stiga s toq komunozym be vie ili ste ludi ili dobre plateni Kyde e imalo komunizym?nenormalni geerbadii po golqmi komunisti ot vashite vojdove nqma be ***,
188
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помя този от снимката, колко беше безпомощен, когато потопа заля село Бисер. Да има малко срам и да не се обажда!
187
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каксе превеждаше комунизма: кон с капаци или вярвай на това което ти казцат червените бузки.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TIKVATA ESTESTVENO E ZAGRIJEN ZA BIUDJETA ,KOITO PRAVIM AZ,TI,TOI,NIE,VIE ZA DA IMA KAKVO DA KRADNE XAIDUK DOLEN,KYDE SA SEGA PRIQTELITE MU OBAMA, MAKKEIN I BJEJINSKI DA POMOGNAT NA BYLGARRIQ A?AKO SI PLATQT PONE ZA BAZITE VSE SHTE IMA NE6TO,MRYSNI GADNI OBIRDJII ;AIDE VE FENOVE KRAVARSKI DE VI GEIOVETE OT USA SEGA DA POMOGNAT A?
185
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя като каже ЕС и направо и като вземе да се прави че там са му първи приятели чак се нас**а до устата в лай*а. Ба*и гъзо**зеца. Като си такава дружка с всички защо не сме в Шенген. Ходи да се мазниш на Меркел за едната снимка като разгонена тинейджърка, а като дойде време за Шенген тя първа ти бита шута. Дори собствената ти партия ЕНП на която се кланяш като джихадист на Алаах ти отсвири като бездарна прос***утка. Ти си въздух под налагане Тикво. Най-простия в парламента.
184
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДО 207 от бабатака си е бабо, какъв секс имаше при Тато нали, а сега... С тази демокрация...
183
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До emil.popov.35преди година и нещо имаше един човек, който разбира нещата и изказа опасения, че БГ-то влиза в дълготраен период на хаос и нестабилност. Тълпите обаче казаха ха, ха и го натириха далеч от тях. Никой не обича умните и красивите.
182
0
 
7
 
! Отговори
Киноман преди 10 години
Филмът е стар и е от 1996. Репликите бяха същите, актьорския състав - почти същия ... потърпевшите със сигурност ще са същите - обикновените български граждани.
181
5
 
7
 
! Отговори
Има още да се пати преди 10 години
Дотук беше водния потоп, гответе се за по-опасния социален и финансов такъв. Балонът скоро ще се спука със страшна сила.
180
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Някои които помнят, сраввняват със зимата на 2006. Жалкото е, че тогава поне премиерът не беше крадец. Истината ще се окаже по-лоша от сравнението. След няколко седмици ще лъснат много неща за които не сме и предполагали и за които ще плащат децата и внуците ни.
179
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми извади от твоя джоб бе ***! ограби българия ти и твойте авери... парите са в теб , не се прави на невинен!
178
3
 
17
 
! Отговори
Ленинка преди 10 години
Хахаха. Бойко заяви така, а комисарката Сталинка Георгиева публикува ОФИЦИАЛНАТА информация. Могат да помогнат само с помпи и спасители, както и със сателитни снимки. Иначе единствено и само ако щетите надвишават 0,6% от БВП, ще се заделят средства ОТ ВЕЧЕ ОДОБРЕНИТЕ за България. Не от друг фонд. Тоест ще щипнат от другия край на постната пица и ще ни я пробутат. Бойко пак лъже и сипе пропаганда. Избрахме си ФИГУРАНТКА. Никакво лобиране, никаква помощ за България. Лична - със сигурност.