БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка

Здравният министър гази Хипократовата клетва и закона, смята от организацията
Обновена: 8 дек 2014 14:08 | 8 дек 2014 11:54, Красимир Ангелов
276
БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка
Снимка: Булфото, архив

Заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, срещна острата реакция на Българския хелзински комитет.

Още по темата
В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 
"БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за "наказание” за твърдени нарушения", отчитат от организацията.

Оттам допълват, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна и тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт.

"Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи", пише в позицията на БХК.

Според организацията позицията на Москов е крайно опасна, “защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 9 години
Идеята на #161 е изключително добра, напълно я подкрепям !
143
2
 
33
 
! Отговори
някой преди 9 години
БХК да вървят на май,ната си с техните глупости и демагогия !!! Няма да ги търпим вечно !
142
4
 
45
 
! Отговори
Az преди 9 години
Чест му прави това действие на министьр Москов !!!!!Може би той е човек достоен за нещо по вече от министьр!!!България има нужда от такива хора!!!!!!!!!!л!
141
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако общността в една махала бие всеки който не познават, чупят линейки и нападат лекари, чупят полицейски коли и нападат полицаи, бият инкасатори на вода и ток, това не е ли опит за откъсване на територия от България.
140
1
 
27
 
! Отговори
Pavel Popov преди 9 години
Bravo Moskov, nai nakraq edin istinski politik. Dori I po vreme na voina medicite sa neprikonoveni lica. Samo ne se poddavai na natiska. Vseki bulgarin shte zastane zad teb.
139
1
 
40
 
! Отговори
аз преди 9 години
Тези Сороидни ман...фи да си ходят в САЩ да си оправят там расизма не тук.*** се опитваме да ги приобщим в това общество вече 600 години и още няма ефект.А не е ли расистко да правят по 10 деца,да не плащат ток,вода,данъци,да крадат и убиват възрастните хора,да лъжат и да смучат само от държавата помощи за това,че са некадърни мързеливи и генетично *** явно.
138
1
 
42
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Бих задал въпроса на БХК така,вие в България защо биете лекарите?
137
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако всеки изрази мнението си за БХК , то всички коментари ще бъдат изтрити. Ако може да се обобщи БХК са *** и са позор за България
136
1
 
50
 
! Отговори
родолюбец преди 9 години
Крайно време е да се организира подписка за изгонване на тази организация. Мисля ,че са ги изхвърлили от Чехия. Да се организираме.
135
2
 
35
 
! Отговори
работещ в спешна пом преди 9 години
Той казва истината,като говори с факти и цифри.Досега такъв министър не сме имали.Другите си заравяха главите като щрауси в пясъка.А когато щраусът си зарови главата усещането за проблема изчезва,но само в неговата глава.Както е казал Уйлям Уолъс господ обича смелите.Аз лично го поздравявам затова,че говори открито за проблемите ни.
134
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК да поеме здравните вноски на братята.
133
2
 
31
 
! Отговори
художника преди 9 години
...в България наказателната отговорност е лична, а не колективна...---------------------------------Значи че ако те бият колективно няма наказателна отговорност?! Май така стана и с Енимехмедов, биха го колективно пред очите на цял свят и ... НЯМА осъдени, па к`во остава, ако те бият колективно в някоя *** махала.
132
2
 
24
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
БХК, може да ми оближе,насладата!
131
2
 
52
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Крайно време е БХК да остане един неприятен спомен.
130
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По един активист на БХК облечен в бяла престилка да се вози във всяка линейка и като се случи да попаднат на налитащи на бой роми, да им го хвърлят него!
129
2
 
61
 
! Отговори
дасд преди 9 години
Тъй като не са здравно осигурени тези ... роми, викат Спешна помощ за щяло и нещяло. После как да има екипи за нас, тези, които си плащаме всичко, че дори и за да ги издържаме тези малцинства, за да има помощи и да се разплождат като.... А те да си позволяват да бият наред .. И аз да бях, нямаше да влезна в махалата.. Да не съм луд
128
1
 
59
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
БХК бяха водили дело, че качването на таблата с електромерите нависоко (за да се опазят ЧЕЗ и ЕОН) било дискриминация.Всъщност единствената цел на БХК е да обясни на едни хора, че бедите им идват не от лошото образование, ниската култура, крадливостта и мързела, а от това, че са роми. За да може после да се усвояват едни пари по проекти. Това е класическият изграден на расово разделение модел за справяне с... расовото разделение. Пълна глупост и пари...
127
1
 
51
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Щом рантутниците от БХК са срещу някой, той е на прав път.
126
1
 
57
 
! Отговори
Кривозащитници! преди 9 години
Тези женчовци от БХК защо не скачат, когато 3-*** *** с десетки присъди, пребиват семейство старци докато спят за 20 лева? Няма такива кривозащитници просто ! Поредните които папат европейски пари без да вършат за 5 стотинки работа! Доста избирателно скачат! И да има дискриминация, но тя е спрямо българите драги ми БХК!
125
1
 
37
 
! Отговори
Гневен родител преди 9 години
Подкрепям Министър Москов.Държавата да вкарва по бързата процедура *** насилници в затвора.Строги наказания и изпълнението им-това е наложително в тези времена на нагла престъпност.За умишлените убийства,на убийците и поръчителите-само смъртни наказания.