БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка

Здравният министър гази Хипократовата клетва и закона, смята от организацията
Обновена: 8 дек 2014 14:08 | 8 дек 2014 11:54, Красимир Ангелов
276
БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка
Снимка: Булфото, архив

Заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, срещна острата реакция на Българския хелзински комитет.

Още по темата
В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 
"БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за "наказание” за твърдени нарушения", отчитат от организацията.

Оттам допълват, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна и тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт.

"Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи", пише в позицията на БХК.

Според организацията позицията на Москов е крайно опасна, “защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
10
 
! Отговори
NEUTRAL преди 9 години
BHK,DA SI NAPREAVI ..BYRZA POMOSHT,,I,DA OBSLUJVA ROMSKITE KVARTALI...
123
1
 
59
 
! Отговори
Гневен родител преди 9 години
Защо мълчи БХК,за случая за изнасилване на българско момче на 11 г.със спец.грижи,в училищната тоалетна,от по-големи *** ученици?Да вземат отношение,когато тези неблагодарни престъпници вършат престъпления,защото Народа и Бог ще накаже тях един ден.Никаква интеграция за това племе. blitz.bg/news/article/307104
122
1
 
10
 
! Отговори
чета преди 9 години
Правилна позиция - местните лидери в общността да въведат ред и разбиране на медицинската услуга.
121
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ходят заедно с лекарите и тези от комитета! Като ги поступат 2-3 пъти ще забравят за дискриминацията!
120
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-после и ние да имаме един светен министър, чак не мога да повярвам...а утре митинга трябва да е за закриване на БХК
119
2
 
23
 
! Отговори
rasyst преди 9 години
kato ne iskat da badat lekuvany ostavete gi da yzmrat i bez tova ne sa polezny, samo kradat i ubyvat starzyte po selata.
118
2
 
81
 
! Отговори
БГ преди 9 години
МИНИСТЪР МОСКОВ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ, ДОРИ Е МНОГО МЕК С ТЕЗИ ***!
117
2
 
45
 
! Отговори
БГ преди 9 години
МИНИСТЪР МОСКОВ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ, ДОРИ Е МНОГО МЕК С ТЕЗИ ***!
116
2
 
37
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Решението на всички социални и обществени проблеми е един:- прилагането на закона при работещи и некорумпирани държавни институции спрямо всеки,без значение на неговия етнос, религиозна принадлежност и социален статус в обществото.
115
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно врене е този т.н "български" комитет от хелзинки да бъде забранен.
114
2
 
52
 
! Отговори
интересно преди 9 години
Влезте в сайта на БХК и дайте "за нас" и на първо място сред дарителите се откроява "Отворено общество". Сега влезте в сайта на отвореното общество - дайте отново "за нас" и ще ви се усмихне човекът ,който финансира над 90 НПО-та само в България ,а именно - Джордж Сорос.
113
2
 
73
 
! Отговори
Безправен българин преди 9 години
Питам "умниците" от БХК ,къде е справедливостта и неприкосновенността за хилядите възрастни и болни български граждани по малките селца,които ежедневно са обект на кражби,побоища,изнасилвания и убийства от страната на това привилигеровано *** малцинство,което има само права,но никакви задължения.ПРАВ Е МИНИСТЪР МОСКОВ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ЗДРАВЕТО НА СВОИТЕ ПОДЧИНЕНИ.никъде по света няма такова масово изродство,което си позволяват ненаказуемите български ***!
112
2
 
60
 
! Отговори
Бог вижда преди 9 години
БХК какво мисли за насиленото от *** момченце в Дебелт? Или щом си българин, по презумпция нямаш права, така ли? БХК няма нищо против да бият български лекари и да насилват български деца- Пък кой знае, може самите те да плащат за такива прояви. досега не съм ги чул нещо свестно да направят.
111
2
 
9
 
! Отговори
lazarina преди 9 години
Neka da zaseliat xelzinskite babi po balgarskite sela,te da si otgledat zelenchyzi,jivotni,a *** bez da sa si mradnali prastta neshto da si otgledat da im gi otkradnat da gi iznasilvat i prebivat po nai jestok nachin ta togava pak nie da se razvikame che *** imat prava!Vsichki im plashtame vsichko i te ni izbivat.Sega triabva Balgaria da se opalchi na zashtitnizi,koito dobre si jivyrkat s razni organizatzii
110
2
 
42
 
! Отговори
melinda.faella преди 9 години
няма да отстъпваш Москов, здр работници те подкрепяме! стига вече с меката китка, захвани се строго ама найстина строго!
109
2
 
42
 
! Отговори
?? преди 9 години
Колко пари ни струват ***? Като изчислим загубите от неплащане на данъци и осигуровки, всички видове помощи, щетите от безбройните кражби и покриването им, разходи за арести, следствия и дела, престоя им в затвора, гледането на изоставените им деца, болничното им лечение, разнасянето на болести, неплащането на ток и вода, програмите за интеграция, делата в Страсбург и т.н. Сметката от преките и косвени разходи за издръжката им надхвърля 10 милиарда лева на година. Ето защо сме бедни...
108
2
 
22
 
! Отговори
БРАВО преди 9 години
До 1chovekНО Я ОТИДИ В БРАТСКИТЕ САЩ ИЗВИКАЙ СИ БЪРЗА ПОМОЩ И ПОЧАКАЙ ДА НЕ СИ ПЛАТИЩ!
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименХА ХА...ПРАВИЛНО!
106
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След така направено изказване от БХК освен да взема една сопа и да отида да ги положа, а после да ги привикам да ме защитават в съда. В тази държава(доколкото я има) законите са писани за всички Всички имат както права така и задължения. Никой никъде не е давал право на който и да е спрямо етническата или религиозната му принадлежност да бие лекари, полицаи и други органи на реда само защото нещо не им харесва. Отговорност носят всички и е крайно време такава да се поиска и от тези които бият!
105
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИНИСТЪРА ДА ОРГАНИЗИРА ПО НЯКОЛКО ЗДРАВИ МОМЧЕТА В ЛИНЕЙКА,КОЯТО ХОДИ В ТИЯ КВАРТАЛИ...И ВЪПРОСЪТ Е РЕШЕН.....ХЕМ ЩЕ РАЗКРИЕ РАБОТНИ МЕСТА!