Казусът "Такова": Проверяват училищата по изкуствата

Банов: Големите творци да бъдат поощрявани да предават опита си
Обновена: 26 авг 2019 19:51 | 26 авг 2019 19:49, Веселина Йорданова
34
Казусът "Такова": Проверяват училищата по изкуствата
Снимка: архив, БулФото

Министърът на културата Боил Банов разпореди проверка на конкурса в НМУ и на вътрешните правила на училищата по изкуствата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата
"Казусът "Дарина Такова" трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания“.

Това каза министърът на културата след срещата с директора на Националното музикално училище "Любомир Пипков“ д-р Столина Добрева. Двамата се срещнаха в Министерството на културата днес по покана на министър Боил Банов по повод казуса, породен от недопускането до участие в конкурс за преподавател в НМУ на оперната певица Дарина Такова.

Предстои експерти на Министерството на културата да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му. "Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от МОН, нито от Министерството на културата, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", поясни министърът.

"Ще направим проверка и в другите училища по изкуствата, защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", заяви още Банов.

Според него общата цел е всички заедно да работят за творческото развитие на учениците, за това те да се развиват, да се учат, да се раздават, да черпят опита на най-добрите.

На въпрос дали Дарина Такова би приела да работи като консултант в училището, министърът отговори, че в момента това е изцяло работа на директора.

Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата, а на това да уважават личностите, да не бъдат безкомпромисни към болката на хората и да не ги унижаваме, коментира още министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Таковатанаписал си Одата тан таковачката. Ако я изпееш едновремнно на два гласа- ще те вземат в даскалото, шо надарената Дарина изкрва 5 октави разместени м/у двете й дупки, трътнигласната и гърловойсната, демок най долното До изотдоле иде а най горното изот горе фръка
7
3
 
15
 
! Отговори
Таковата преди 4 години
Такова искала да такова таковата ама директорката и казала: първо ще таковаш таковата и после ако го таковаш ще можеш да таковаш таковата. А Банев искал да такова в таковата директорката щото не е таковала Такова
6
2
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
проверка на ,министъра на куултуурата,все пак трябва да имаш човешки вид.а относно културата му тя е ,колкото на неговия началник по жар ни карр
5
4
 
0
 
! Отговори
я айде оро! преди 4 години
в папката му между страниците по силата на електростатиката саде пърхут, неумите гангренясали косми и люспи от пресъхващи псорядисни плесени.. фанал го е политичеката плесен и пред очите ни това светило на Куклтурата вехне по законите на дермакологията
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този става за бостанско плашило о-добре да го назначат за министър на земеделието.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като нищо утре ще каже че активното трептящи хемероидче поникнало му под прешленовата опашка, между бузите на О-образната срамна устна е джендъренклитор
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте минстъра на културата на Република България какъв е брадясал,рошав и вероятно нечистоплътен вижте го.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До проверка на Училища по Изкуства ли стигнахме? Значи всичко друго е наред, ще спя спокойно.