Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
4
 
! Отговори
Do 70 преди 3 години
Никой не казва че няма,вирусВъпроса,е,дали ние действаме правилно и кое е правилното действие срещу вирусаВ това е спорът!!!Иначе може да идеш доброволец и в спешното където се приемат жертви на катастрофиСигурен съм че там ще,си дори по-ужасен
72
1
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Защо смяташ,че да отиде доброволец в болница, един такъв предубеден човек , ще повярва в думите ти?Има си и народна приказка- " кОсено или стриЖено" за една жена, която направо е умpялa от ината си.
71
3
 
7
 
! Отговори
vvv преди 3 години
Добре де, не ви ли лъха неприятно този тип още като го видите на снимката? ЕДно интервю всичко на всичко съм му гледал и ми направи впечатление на адски хлъзгав тип. Нямам му доверие.
70
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
https://dnes.dir.bg/svyat/madrid-poiska-da-se-nosyat-maski-dori-u-domaКато не вярва, да го командироват да се поразходи в САЩ, Испания, Италия, Швеция, Германия, Русия и да провери лично в Индия и Китай, ако още диша дотогава. То бива невежество, ама чак толкова... Как като "няма нищо" в един и същи момент, с еднакви симптоми иииии "няма страшно". Този, явно нищо не разбира.
69
3
 
8
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Не, не сме огнище на зараза! Само дето скоро никой няма да ни пуска в страната си. Този Мангър трябва да бъде заведен под наказателна отговорност за налагане на лъжливо успокоение у народа по време на здравна криза. Някой прокурор да се заеме с това!
68
4
 
3
 
! Отговори
Поздравявам преди 3 години
Медиите, особено телевизиите, които спряха да го канят. Усетиха политическия уклон. Интервюта ще дава, но все по-малко ще са за вируса и все повече ще иска да осребри лъжите. Все пак през март той лично каза че 250000 българи да били болни. Не се извини за грешката. А и медиите не го питат за нея. Май им прави черни магии и като му видят физиономията онемяват.
67
2
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
член 355, ал. 2 от НК. урежда въпросите за спазване на всякаква карантина.
66
3
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Най големия пенят се направо гърбавите *** като го видят
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които вярват в голямата конспирация или продължават да тръбят, че вируса не е толкова опасен, могат да постъпят като доброволци в някое от ковид отделенията в София. Ще бъдат приети с огромна благодарност!!! Там ще се запознаят отблизо с вируса, пациентите, манипулациите, пораженията от "безопасния" вирус и т.н....само за три дни !!!Едно е да говориш-друго е око да види и ръка да пипне, както се казва! Бъдете здрави и пазете близките си, ако не себе си!
64
4
 
9
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Мангъров е новото лице на шизофренията.
63
8
 
4
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Доц. Мангъров е абсолютно прав!!!Това са излишно изхарчени пари.Резултатите не са достоверни а манипулирани.Корона вирус има и винаги го е имало но това в момента не е реална епидемична обстановка!Това,което знаехме за вируса преди 4-5 месеца го знаем и сега-80% безсимптомни,15% с леки до средно изразени симптоми,3-5% с тежко,до летално протичане.Последните са пациенти с тежки придружаващи заболявания.А на въпроса защо има починали и млади хора отговъра е един-лоша и неадекватна имунна система!!
62
2
 
1
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Никой не е длъжен нито да се тества, ако не иска, нито да им приема методите на лечение, нито да дава отчет за ссъстоянието си ако е поставен под карантина и така според докторските критерии не е опасен за околните! Наглеците в бели престилки трябва веднъж завинаги да приемат, че ние не сме нито предмети, нито растения, нито животни, нито тяхна собственост, за да си въобразяват че могат да правят с нас каквото си искат!
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо няма нека има лаборатории,болници и ЕС да ги плати сичките за да има къде да се лекуваме.Ама бил печелел?!Еми как да стане?Само монопола на НЗОК трябва да се махне и човек да си плаща осигуровка към която болница му позволява джоба,а ако има пари застраховка и тя да се признава като здравна вноска.Сега ако човек се застрахова пак дължи на НЗОК все едно е социализъм,монопол има на НЗОК!
60
2
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Ясно стана защо се иска да не търсим контактните и да се натръшкаме като ***.ГУемата мъка била нЕкои ***хора, да ходАт по вънка из Еуропата.
59
10
 
1
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Никой не е длъжен нито да се тества, ако не иска, нито да им приема методите на лечение, нито да дава отчет за ссъстоянието си ако е поставен под карантина и така според докторските критерии не е опасен за околните! Наглеците в бели престилки трябва веднъж завинаги да приемат, че ние не сме нито предмети, нито растения, нито животни, нито тяхна собственост, за да си въобразяват че могат да правят с нас каквото си искат!
58
5
 
9
 
! Отговори
Мангърчето преди 3 години
Xлопа му дъската, но дали е хронично или в зависимост от пачките в чекмеджето му...не става ясно.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 54Двуличен бил.Еми направи ти лаборатория ако имаш знания и си кадърен!Какво лошо е направил човека?Здравеопазването струва пари!С трици маймуни няма как да хванеш!
56
0
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Грешници ли са общоприетите лекари, които са излезли с името си да работят на свой риск и отговорност, та им викате търговци, че и еднолични, като нещо различно от лекар.?А при Мангъров не е лошо да е бизнес, а се прави намек за конфликт на интереси.
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато нямаш публикация, с която да блеснеш. Нито семинар. Нито нещо на световно равнище. Въобще си един детски инфекционист, който има 15 минути слава с биене на контра. Поне да беше станал доброволец я във Видин, я в Сливен, я някъде, където имат нужда от лекари. За доброволческа работа няма време, но за контрене и вътрене - винаги. И после вие му се радвате. Нищо чудно, че все по изборно време си избирате.....
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тенденцията в развитите страни е на разработка на въпросници.Триажът при влизането в болницата да се прави от робот., който да те насочва към лекар или не.