Ограничителните мерки - за цяла България от понеделник за 10 дни

Здравният министър призова ситуацията да не се използва политически
Обновена: 18 мар 2021 10:48 | 18 мар 2021 10:17, Веселина Йорданова
458
Ограничителните мерки - за цяла България от понеделник за 10 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължават да се увеличават болните и положителните проби за коронавирус. Това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник с продължителност 10 дни, каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Мерките включват затваряне на заведенията, освен за доставки по домовете. Местата за хранене в хотелите ще организират изхранване по стаите.

Преустановяват се присъствените учебни занятия, както и тези в обучителни центрове, занимални и др. Същата е ситуацията във ВУЗ-овете, в които ще има малко изключения за практики и изпити. Няма да се посещават и детски градини и ясли.

Затварят моловете, в които ще работят отново само хранителни магазини, банки, доставчици на съобщителни услуги.

Няма да има конгресни мероприятия, обучения, семинари и др. подобни.

Затварят фитнес центровете и залите за групови занимания, всички културни и развлекателни мероприятия се прекратяват. 

Няма да има организирани туристически пътувания или групови събития на открито.

Спират посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с нетна търговска площ над 300 кв. м. Изключения са обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет и хипермаркет.

Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер - сватби, кръщенета и др., с повече от 15 души.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.

На всички пазари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от поне 1.5 м.

Министърът апелира ситуацията да не се използва политически.

Целта на мерките е контролът, който имаме върху епидемията, да продължи да бъде ефективен, без да стигаме до всички онези лоши спомени, които имаме от октомври и ноември, каза Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още по темата: Костадин Ангелов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
7
 
7
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Още чакам някой да ми предостави доказателства, че мерките работят. Чакам? Няма ли някой смелчага да се включи в дискусията или ще продължавате само да давате минуси и да говорите наизуст някакви заучени фрази. Доказателства искам, моля за вашите данни, умолявам ви, искам да видя, чакам?
237
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоментарАми защото никой не спазва мерки. Нито дистанция, нито маски, еле па някой да си мие ръцете. Народа го боли ***, докато не пририпа за лекар. Тогава почва да плюва, да реве и хленчи, като оня от Боец, дето гори маски, па после рева, че искал в София да се лекува, а не във Видин и, че не можел да диша, умирал и прочее. Българинът обича да реве и да мрънка, като насрано пеленаче. Ако спазваше мерки нямаше да се налага затваряне.
236
5
 
6
 
! Отговори
Този министър преди 3 години
е много стабилен. Направи организация така, че коронавирус да се лекува в болниците до голяма степен успешно. Направи буфер, който да се отключи, когато започне натиск към болниците. Същевременно не е поставял драстични ограничения - в края на краищата здравето на всеки човек е в собствените му ръце, ако спазва дистанция, дезинфекция и дисциплина вероятността да се зарази намалява значително. Когато се налага обявява локдаун, но много консервативно. Така можем да живеем живота си почти нормално.
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Областния на Варна,вчера каза ,че няма да затваря.
234
7
 
2
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До 251Ти си абсолютно ***, мисля, че не трябва да правиш опити за разсъждение. Какво общо има карането на автомобил с вирус бе главник? В реалния свят се изисква нещо, наречено доказателства, аз предоставих данни, изводите са явни за всички с ясна мисъл в главата. Ако искаш и линк към реално изследване мога да ти предоставя за ефекта от мерките и инфекциите (спойлер - такъв липсва). Аз те питам за твоите докзателства, не ми давай напълно несвързани примери, това е теория, не реалност!
233
1
 
1
 
! Отговори
Ahmed преди 3 години
Abe da ne vi puka. Jiveyte sega za utre ne mu mislete...
232
4
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
Масово затваряне, никой да няма право да излиза. Масово тестване на всички по домовете, който е болен разстрел, контактните се тестват пак след 5 дена, който е болен разстрел. След което затваряне на границите. Кой кацне със самолет, слезе от кораб или мине сухоземна граница да се разстрелва. Който оцелее ще разказва.
231
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сигурно след 10 дни всичко ще е по мед и масло?а да видим на изборите какви ограничения ще има
230
6
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Вече година и нещо практиката показа че в това затваряне и отваряне смисълът е никакъв!Затваряш...вируса намалява...отваряш...той се увеличава!Изобщо нищо не може да го спре!Досега сигурно е преминал през цялото население,къде по леко,къде тежко, защото няма къде да се скрие човек от него!Мангъра може и да е луд но излезе прав!
229
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Кауза преди 3 години
До Д-р Коронис Кауза Ti ne si nikakav lekar,a ako imash diploma q pusni v toaletnata.
228
4
 
3
 
! Отговори
до 235 преди 3 години
Не ми обясни как точно според теб видимата връзка е, че щеше да има в пъти повече смъртни случаи без мерки, при положение, че съм ти написал, че във Флорида такива мерки няма и очевидно от данните няма "в пъти повече смъртни случаи". Дай да чуем разсъждението? Не трябваше ли при това положение да очакваме - най-слабите мерки Флорида да са първи по-смърност, 2-рите най-меки Тексас - 2-ри по смъртност? Както виждаш, данните показват друго, защото връзка между мерки и резултати - няма!
227
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете шопите. Не от понеделник, а още от утре. За да не пламне навсякъде. От самото начало огнището е в София и през почивните дни го разнасят из цялата страна.
226
1
 
16
 
! Отговори
Експерт от ГЕРБ преди 3 години
Ако имаш хотел, в ресторанта ти не влиза коронавирус - доказано от ГЕРБ. Всички ресторантьори и магазинери да си построят хотели и ще сме първите в света победили коронавируса.
225
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърдя, че в супермаркетите, превозните средства хората са с маски и спазват дистанция. Проблемът е, че вие сте некадърни. Можете само да крадете и да съсипвате държавата! 5 фази на ваксинация, зелени коридори, електронен портал, не можете да осигурите ваксини. По политически причини не правите дори и опит да внесете китайски или руски ваксини, не давате пари за българска ваксина!
224
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Плевен 232 Отдавна може да се изписват пациенти от болниците и да се долекуват вкъщи, по преценка на лекаря Миналото лято го промениха . Преди това пускаха само след 2 отрицателни теста
223
0
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 години
До АнонименЕпа за министър?
222
10
 
6
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До АнонименТи Ванга ли си, че знаеш какво щеше да бъде, ако мерките бяха въведени по-рано. Хайде тогава ми обясни защо Франция и Чехия, които не смекчиха мерките също имаха 2-ра, за Чехия и 3-та вълна даже в рамките на последните месеци?
221
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората вълна на коронавирусната епидемия в България видимо беше видимо спаднала.Тя можеше да е по-кратка, по-ниска и да вземе значително по-малко жертви, ако ограничителните мерки бяха по-навременни и по-строги. И затова важното беше същите грешки от есента да не се повторят от отново.Уви повториха ги.
220
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиците в "Пирогов спасиха живота на 16-годишно момиче с коронавирус. То е било прието в спешната болница с тежка дихателна недостатъчност. В продължение на няколко дни екипите са се борили за живота на детето.Момичето е останало в спешната болница четири месеца в изключително тежко състояние. Лекарите обаче успяват да спасят 16-годишната Маринела.
219
3
 
9
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До АнонименАбе *** - Флорида няма никакви мерки, 100% отворени - написал съм го - и имат по-малко смъртни случаи от Ню Йорк и Ню Джърси - със супер строги ограничителни мерки, както и приблизително същата смъртност с Калифорния, които също са със строги мерки. Как точно си извади този извод от тези данни не знам, имам чувството, че обяснявам на хора без грам способности за критично мислене.

Спонсорирани публикации