За мусаката, липсата на мозък и въглеродния отпечатък

Няма да се откажем от нея, тя е национално ястие
Обновена: 30 дек 2021 10:31 | 30 дек 2021 10:29, Анисия Иванова
192

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

Още по темата

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това са хора, които са намерили рецептата в интернет и нямат експертна стойност. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е, че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са хора, които са намерили рецепта в интернет

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без заливка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
12
 
! Отговори
t666 преди 2 години
До ПетроваДаже от Испания до Балканския полуостров, вариации разни има. Да се набиват аспержите и да не се занимават с нас. :-)
123
1
 
22
 
! Отговори
МНвР преди 2 години
Наложете визов режим на тези британски картофи от 350 евро за всяко влизане в България и изгонете посланника им на тази болна държава.Българи, пътуващи от и за Картофоландия също по 350 евро такса да им се събира на калпак .Всички вносители оттам рязане през кръста и 190% мита.За износителите също тежки такси и забрана за износ на телешко,яйца ,мляко,пипер брашно и съставки други за мусака.
122
2
 
24
 
! Отговори
циник преди 2 години
По опасен за климата от мусаката е пиян на кирка ингилизин на Черноморието или на Пампорово драйфа, дриска, пикае, с.ре на пеейзажа яко, *** ако им кажеш на тия от ББС ще отговорят платил си е, да си стоят на острова и да не ядат мусака.
121
1
 
19
 
! Отговори
Анархия преди 2 години
Докато някакви брюкселски изправячки на краставици като фон две *** ни казват какво да правим ще е така. Е след пет века може и да се събудим, ако не са ни избили до тогава.
120
0
 
24
 
! Отговори
Петрова преди 2 години
Нещо май се бъзикат с нас. Първо- мусаката не е българско национално ястие. Има го в целия балкански полуостров с малки вариации. Изследователите дали това мнение са некомпетентни и преднамерени. Нека не позволяваме да се бъзикат с нас- нямаме ли малко достойнство. Нека не даваме гластност на подобни небивалици. Бъдете горди българи!
119
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом докарахме до сметки колко въглероден диоксид се отделял за месото в храната, то съвсем пощуряхме. Ама то и доматите отделят въглероден диоксид. Най-екологичната планета май ще е, ако няма и едно живо същество на нея и останат само голи скали. Тия зелени кратуни нямат ли си нормална работа? Или са просто сбирка луди неграмотници, дето търсят поле за изява? Ама то всъщност идолът им в момента е девойче, което не е ходило на училище, защото е с наследствена ***..отия.
118
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръсни келти,муат телешки бифтеци,а пък ни анатемосват скромната ни мусакичка!0ткучалки!!!!!!!!!
117
0
 
23
 
! Отговори
от село преди 2 години
Остава и пръднята да забранят за да не замърсяваме природата ,но както е тръгнало ще питаме къде сер...т гладните,
116
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е - всички ставате пешеходци, за да не се замърсява. Всички ставате вегани - да не се замърсява. Всички ставате ЛГБТ - за да нямате поколение, което замърсява. Всички си стоите вкъщи под карантина от пресилена пандемия - да не замърсявате. И накрая - ще напечатаме трилиони, за да предизивкаме инфлация, за да обезсмислим парите които имате, че да не си купувате неща които замърсяват. Новото нормално, добре дошли!
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Застраша ли мусаката климата" - Анисия днес е във вихъра си. Тук "застраша", в другата статия "разсъждаме"...
114
4
 
14
 
! Отговори
Анархия преди 2 години
Щом не искате да се боцкате няма мусака. Италианците се боцкате по два три четири пъти и ще муат лазаня.
113
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ ВМИРИСАНИЯ БАЛКАНСКИ МАТРЯЛ ЕВРОПЕЕЦ НЯМА ДА СТАНЕ
112
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четири дози ваксина, вкараха си всички елементи от менделеевата таблица, а тръгнали да коментират нашата мусака колко зле била
111
0
 
17
 
! Отговори
Anonimna преди 2 години
Да поздравим британските учени с песента на Замунда Банана Бенд- Мусака
110
1
 
14
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
До запознат : Говори се, че ще забранят на ваксинираните с фазера и модерната да ги копат, щото замърсявали околната среда. За тях само кремацията ще е изхода от този свят!
109
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези същите англичани дето хранеха кравите с месокостно брашно от алчност та ги подлудиха, изменяйки природата им дадена от Бог, те ли ще ни дават акъл какво да ядем?
108
1
 
17
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Хайде сега! То пластмасата която слагат във ваксините бълва много по-вече въглеродни емисии, но ваксините не са ги забранили още.
107
2
 
19
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Вместо от мусаката, да се избавим от нагло-саксонците. Те произвеждат най много въглеродни емисии и без тях на планетата ще се живее много по екологично! Ако ковида и ваксинацията не са достатъчни да ни отърват от нагло-саксонците е добре руската армия да направи това!
106
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
😂😂😂 По-тъпо нещо не бях чела!! Не са британски учени, а мадагански.
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък гроздето ни е кисело )))