За мусаката, липсата на мозък и въглеродния отпечатък

Няма да се откажем от нея, тя е национално ястие
Обновена: 30 дек 2021 10:31 | 30 дек 2021 10:29, Анисия Иванова
192

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

Още по темата

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това са хора, които са намерили рецептата в интернет и нямат експертна стойност. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е, че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са хора, които са намерили рецепта в интернет

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без заливка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Одеве се прибирам и гледам ушите на жената лъскави и червени кат маймунски дзадник бе.Питам я кво става и тя вика-Ами изгорих ги...Гладих и взе че ми звънна телефона, и аз вместо телефона вдигнах ютията...Викам-Ами другото ухо? Пък тя-Ами после пак ми звъннаха... И взе да ми раправя за мусаката бе.Ами то...с таз реклама дето и направиха най-много да й дигнат цената повече от на мешената скара.Или както се вика-Айде кяр и берекет и на мусаката голям късмет!
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да, защото производството на пластмаса, на оръжия, на разни химикали, които слагат в храните, нефтът, газта, горенето на всевъзможен *** въобще не замърсяват природата и нямат нищо общо с промяната на климата, та мусаката е виновна за глобалното затопляне... Що не вземат да проверят всякакви предприятия как си изхвърлят отровните отпадъци в горите, полята, реките, моретата, океаните. Те въобще не влияят, нали?
102
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен повече ме вълнува производствата на Макдоналдс и подобните колко въглеродни емисии отделят. Да имаш гигантски заводи, в които от непотребни остатъци от месо да произведеш нещо, което наподобява месо, за да го продаваш на хората като бургер си е бая разход на електричество и вода, и разбира се и източник на замърсяване! Не са ли направили едно проучване и за това?
101
2
 
17
 
! Отговори
СЪЩОТО И ЗА преди 2 години
ИЗМАМА и ОГРАБВАНЕ на хората с ЕКО стикери за колите и Скока на ВСИЧКО цени за Мобилните оператори жални жадни за парички СКОК в ЦЕНИТЕ на Горива, Електричество, Хляба на 4 лева, Градски Транспорт ---- фуууу *** !!!!
100
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо изобщо се говори за отказване от ястие заради псевдопроучване на банда *** английски клоуни? Правете си мусака за да им покажете среден пръст. Ако имат нещо против да заповядат да посвирят на него.
99
0
 
20
 
! Отговори
Растата преди 2 години
Такава глупост отдавна не бях чел. А и първо казват, че мусаката вреди на мозъка толкова, колкото вредните емисии при 50 км шофиране. После в статията се споменава за 47 часа шофиране, където разликата е космическа. Направо пълен буламач
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората ви произвеждат чepвеи да ядете, пък вие мусака, та мусака. Няма бе! Свърши мусаката! Вече светът ще еко и ще ядете чepвеи!
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не кажат нещо и за лазанията щото и тя е подобна на мусаката пак е със кайма самоче е без картофи
96
2
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Безсилна ЗЛОБА !!!
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусаката е виновна!!!! Да не си помисли някой, че са ядрените оръжия .....Света полудява, но аз отказвам да участвам в тази лудост....Разбрахме, че света си остава разделен, благодарение на откачените си политици................
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са полудели.А префинената лазаня богато полята с кайма и сто вида сосове много ли е екологична.
93
4
 
8
 
! Отговори
Българско ядстие преди 2 години
Мусаката е Българска - с картофи и Гръцка - с тиквички. Македонците понеже са хем българи хем гърци правят мусака хем с картофи хем с тиквички. Никъде другаде по света няма мусака. Мусаката с картофи си е изконно българско ядстие. Всеки тук е ял мосака от най-ранно детство и до ден днешен си я готви. Който твърди че мусаката не била българско ядстие е лъжец.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казали сме гоПрост нардо слаба държава
91
5
 
20
 
! Отговори
зевзек преди 2 години
Най-много метан отделят веганите. От този боб и зеле с които се тъпчат яко попръцкват...
90
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българска или гръцка мусака, сготвена в Англия, оставя наистина маса въглероден отпечатък. Защото всичките им продукти от моркова и лука са внос, а това означава транспорт. Хайде обаче умникът, който решил че кравата пръц*ка метан, да съпостави и всичките растения, които българинът скубе от градината си, т.е. нула транспорт. Отделно те поглъщат метана и въглерода.въобще, подобни калкулатори не работят за други страни
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мадж и Нидал.Двама братя с различна ценностна система.Мадж е истински патриот и защитник на онеправданите.А братчето-нидало,само взело.
88
2
 
16
 
! Отговори
Еко фашизъм преди 2 години
Всички тези безумия ни ги налагат от Западна Европа където са на власт най различни еко, веган, зоо, ***, зелени, *** и други подобни крайно толерантни партий. Лошото е че и тук такива си избрахте да ви ръководят. Много млади ентусиасти ги подкрепят, но трябва да се поучат от историята, че всякакви крайности не водят към нищо добро ! Справка: фашизъм, комунизъм, абсолютна монархия и други форми на диктатура които не позволяват собствено мнение, а го налагат ! А сега ще си сготвя мусака.
87
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусаката не е изцяло българско ястие. По-скоро е заемка от турската кухня, а оттам от арабската. Но и в Турция, Гърция, Румъния, че даже Бразилия, Аржентина и т.н. държави също има разновидности. Всяко семейство си има собствена рецепта и това я прави уникална. Ние сме си напаснали рецептата с нашите вкусове. Ама да кажеш, че мусаката вреди на климата колкото 20 годишен дизел таралясник е абсурдно. Или като един катун римляни, дето горят гуми. Бе, тия хора нямат ли си друга работа?
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ще не провериха за гювеча :))))
85
0
 
7
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Какво е общото между UK и Nokia? С всяка изминала година стават все по-малки.