България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
8
 
! Отговори
Млад възрожденец преди 2 години
Време е да се връща комунизма в България!
137
2
 
9
 
! Отговори
до 152 преди 2 години
Перспективата за млад човек у нас, драги ми смехурко, е стаж в западна компания, директно служител в такава (дай Боже всекиму, ама нали не е всичко ИТ сектор, където ги взимаме от кол и въже и им даваме на 21 по 3500) или младежка заетост- хиляди позиции за образовани и млади хора с малко начално заплащане (около 1500-2000- отвори си и виж), но достатъчно като за начало. А бармани и танцьорки стават тези, които нямат цели в живота си или такива, които искат да припечелят някоя пара, докато учат.
136
3
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 години
До Анонимен 152, съдиш за всички по себе си :) А това не е представителна извадка, а оправдание, че не ставаш за нищо. Не ти преча... продължавай! И вие трябва да кретате някак си.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145, неграмотен си ти! Виж си граматиката, правописа и пунктуацията :) Имаш много да учиш. По писанията ти си личи, че си завършил училище някъде около 2ри клас :) Така де, изгхвърлен си от там. Бедните сте.... защото сте ...простти! Колкото и да го увърташ това си е истината.
134
3
 
7
 
! Отговори
Kostas Linke преди 2 години
7 ЕВРОС = ??...ЛЪЖАААА....2 ЕВРО = 4 ЛЕВА, ТОВА е Истината за Вуллгаррия . 2 евро на час....каде го видехте 7 еврос, аз плащам на мойте раборници билгари, по 2 евро на час .
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любимата ми тема за заплащане и за 10ти път ще напиша, че аз съм от Враца и докато учех, масовката съученици слушаха сръбско, напиваха се и се подиграваха как ученето е глупост. От клас 26 човека 23 са тотални аутсайдери берачи на малини гастарбайтери, а трима- един мъж и 2 момичета сме едно със собствени бизнеси в интелектуалния сектор и мениджъри в сериозни компании. Аз знаех, че ще стане така. Просто мислех правилно как трябва човек да се развива. Така съм научен.
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучи като реклама на робски пазар. Нашите роби са най-евтини, а и непретенциозни, тормозиш ги, а те си мълчат и не стачкуват.
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 евро разход на час е брутна месечна заплата от около 1600 лева. Разхода не е заплата. Заплатата е част от разходите.
130
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 140, много ме радва! За това ще си беден и най-вече нискоинтелигентен. Кой ти е виновен за това :) Погледни в огледалото и му плесни 3 шамара. Може пък някой ден да поумнееш!
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
некадърници по колко да взимат?
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две основни грешки в коментарите. Първата е, че забравяте, че има и осигуровки плащани от работодателя, а втората е, че пресмятане с 20-21 работни дни в месеца, а не с отработените реално дни, които са по-малко. Около 260 в годината са дните от понеделник до петък, но има още 13 дни официални празници, минимум 20 дни отпуск, а може и повече, примерно 27 или 35 дни. Първите три дни от болничните ги плаща работодателя на 70% и в крайна сметка отработените дни да до 18 средно на месец или по-малко
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това хвалба ли е за българския роб?
126
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137, не! Появиха се онези, които ви казват, че трябва да предлагате ценни качества, знания и умения за да не сте бедни! Това как ти се струва? Според мен е справедливо!
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7? на час х8 часа са си 56? или 100 лв. 2100 лв средна заплата в БГ е мит. 90 % вземат по-ниска, а 10 % с огромни компенсират - свинско със зеле
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде добави и разхода на работодателя ти за осигуровки и не гледай филма си за един месец, а фишовете за една година и виж колко дни си работил. Гарантирам ти, че не са 21 средно на месец, а поне 17-18, ако не и по-малко, ако често си излизал в кратки болнични.
123
10
 
6
 
! Отговори
до 132 преди 2 години
Това ти какво гледаш не ни интересува. Все едно аз какво гледам да ти кажа. Нито аз съм мерило, че взимам 1к на 2 дни, нито ти си мерило, че взимаш 1к на месец. Мерило са данните от НСИ, които са категорични. Със сивия сектор вътре средната заплата у нас е 1800лв., а в София- минава 2500. Ако махнем сивия сектор и сложим реалните суми, средната заплата скача с много.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя един час един ден в месеца и струвам на работодателя 7 евро на месец. От тях брутната ми заплата е 5,89 евро, а нетната заплата е 4,57 евро.
121
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам си фиша за заплатата за юли месец - 21 отработени дни- 1054,80 лв. - 50.20лв. на ден - 6.28 лв. на час. Нещо сте в грешка!!!!
120
3
 
5
 
! Отговори
до 124 преди 2 години
Хората не са дефектни. Мисленето им е дефектно, както и ценностите. Това се променя. Въпрос на желание и вслушване в успелите и можещите е.
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГРЕШКА,7 лв.на час.