България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
14
 
! Отговори
Вервааам.... преди 2 години
Уж цялата страна сме русофоби а ни се плаща като на русофили .. та дори и по- малко .... Явно толкова заслужаваме . Е, в интернет всички сме обявили заплати като на директори на банки и караме последен модел Майбах .... ако има кой да ни повярва , разбира се. Чета как всички получавали по 10 - 15 хил лева заплата и карали джипове и спортни коли ... Изляза на улицата - 20 годишни таралясници а в магазина всеки си брои стотинките ... Как стават тия работи ? .... ахахахаха .
117
5
 
4
 
! Отговори
Хмммм преди 2 години
Вчера бях в кабинета на един от водещите онколози в България. Прегледите бяха на всеки 10 минути. Всеки от нас плащаше 130 или 180 лева. Професорът преглежда между 16и 19:30 часа. Няма свободни часове за 2 месеца напред. Нека всеки си сметне каква сума касира всеки ден. Ако някой е беден и зле заплатен си е виновен сам! Аз се прекланям пред бизнес нюха на този човек и знанията му! За да сте добре трябва да направите от себе си нещо ценно. С мрънкане не се получава! Дела трябват!
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 126 - Не съм съгладен. Има доста големи "изключения" и то основно от ГЕРБ. Опредешено санпо-добре от ПП. Аконимаш аштернатова, ще те изслушам.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разходи не значи само заплати и осигуровки.
114
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак е много като гледам разрухата в държавата! Разкъртени тротоари, улици с дупки с размери на тракторни гуми, намусени пешеходци с поглед - ей сега ще те убия или набия! Българите в България трябва още да страдат щом отново искат ГЕРП или ПП! Няма една довършена работа до края, разбира се с малки изключения!
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119 - Че си лицемерен елитист, кокто се има за повепе от другите и с лека ръка отписва 85% от населениетонна стрната ни, като някакви невалидни и дефектни хора.
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2000 лева на месец разход на работодателя, е заплата от 1681,80 лева. Не ги бъркайте. За разход на час, трябва да се видят колко са отработените часове и дни, а не 8 часа по 20-21 работни дни в месеца. Реално отработените дни са много по-малко.
111
1
 
4
 
! Отговори
Stop преди 2 години
Спрете ракията на немеца
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елитизмът е на ниво, каквто винаги.
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко, Бойко, Бойко! 12 години ... и забравихме, че бяхме преди Румъния.
108
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ги дават тия 7 евро на час? Веднага отивам
107
1
 
7
 
! Отговори
до 117 преди 2 години
За кое ще си платя? Че съм обективен и малко разтрисам хората да се замислят и да излязат от пещерата на неграмотността ли?
106
0
 
8
 
! Отговори
хмм преди 2 години
минималната заплата в германия ако не се лъжа е 12 евро на час , а тук средната е 4 евро на час, правете си сметка
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110 и 111 - Един ден ще си платите за това.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де това бе
103
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
аз работя каменар в най-големия Исторически парк в света до Варна и вземам 6800лв чисто!
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 107 - Освен заплати, имаш работно облекло, имаш почивките, ако са платени се водят за "загуба" инкачват средното, имаш таолетни, имаш храни, имаш администрация. А и е нормално, заплатите на касиери, да са под средното.
101
5
 
8
 
! Отговори
колкото повече... преди 2 години
колкото повече русофили - толкова по-бедна държавата
100
1
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 2 години
Ти разлика между който и които не правиш, ама седнал да се нарежда за висока заплата...
99
5
 
3
 
! Отговори
до 106 преди 2 години
Масово за нищо не ставате. Факт.