Българка се завърна след 11 успешни години във Виена, иска да работи тук

Върнаха ме хората, които създават стартъпи от България, споделя Ирина Обущарова
12 яну 2023 09:51, Красимир Ангелов
263

В "Завърналите се" Петя Кертикова ви среща с Ирина Обущарова - успешна българка, изпълнителен директор и съосновател на англоезична платформа за истории и новини за иновации и бизнес от Югоизточна Европа - The Recursive.

Преди да положи основите на компанията, Ирина живее и учи във Виена в продължение на цели 11 години.

"През 2006 г., веднага след като завърших езиковата гимназия в Пловдив, се качих на един автобус с 20 кг багаж и 3000 евро кредит от майка ми, и заминах за Виена", започна разказа си тя.

Ирина завършва "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет, като си намира работа още докато следва. Фокусира се върху стратегическата комуникация, а първата ѝ работа е в списание за мигранти. Част от задачите ѝ включват комуникация с екипа на бившия австрийски канцлер Себастиян Курц.

След това я канят в голяма PR агенция, пробва се и като предприемач. След десетилетие навън решава да се завърне у дома. В София полага основите на платформа за иновации, където предприемачите и позитивните бизнес новини са на фокус.

"Ние разказваме за успешни и иновативни предприемачи, които се занимават с технологии, които пробиват на световния пазар от България, Румъния, Гърция и региона", обясни Ирина Обущарова.

Проектът стартира през февруари 2021 г., като Ирина печели наградата "Предприемач на годината", но не в България, а в Румъния.

"Мен ме върнаха хората, които създават стартъпи от България; които създават бизнеси тук; които вярват, че ние можем да сме място на иновации. Този пример на мен ми повлия. Аз исках да съм част от това движение, тази промяна, за мен това беше сигнал за промяна", сподели Ирина.

Гледайте цялата ѝ история в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
10
 
11
 
! Отговори
Браво преди 1 година
на момичето! Такива новини стоплят българското ми сърце.
178
5
 
24
 
! Отговори
hahah преди 1 година
споко, ще си пообщува с безкрайно интелигентния и клет български народ и ще се върне
177
10
 
12
 
! Отговори
Зиг преди 1 година
Ами ей, заради такива като повечето коментиращи, не се връщат хората. Не толкова заради било то политика или икономика. От разстояние, като си затвори човек браузъра, и може да ги изключи. Иначе, като се върнеш, се сблъскваш с тази дребнавост, заядливост и завист всеки ден. Не ми липсва. Никак.
176
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, тука стартъпите особено с крипто са много вървежни, може да се пробва за Ruja 2.0
175
3
 
24
 
! Отговори
хаха преди 1 година
айде още една *преуспяла* се връща :)
174
2
 
27
 
! Отговори
поздрави от Англия преди 1 година
България си е заминала. ако имате някакъв шанс, то е в с-то стопанство. но и там земята се изкупи... все пак на България й трябват овце и овчари. преди демокрацията сме имали 8 милиона овце. трябва да произвеждате технически култури, не рапица, и да ги продавате с добавена стойност - консерви, кетчупи, сосове и др. после - козметика и парфюмерия - България е на 2ро място по билково разнообразие. също курорти - спа и др. такива, като тази мома произвеждат само празни приказки. ще има глад хора
173
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много фейк още отначалото. Все едно заминавала за Марс, а то Виена е на един ден път с кола, че и по-малко. Със самолет е час и половина. Последни вечери, кредити, гледки та кво ли още не, върховни драми некви!
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 172 До 160. . . Не ни давайте акъл и характеристики. Ще се оправим както ние си знаем. Без политици, без държава, без вашата помощ. . . . . Вижда се отдалече как се оправят самодейци като 172! От 15 години все се оправя България и все на последно място буксува! Да правиш едно и също нещо години наред и да очакваш промяна, за това има медицинска диагноза вече! Добре дошли в Еврозоната! Ще си говорим след това, щом не ърябват съвети!
171
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако българин е успял, пиша успял в истинския смисъл на думата, няма сила, която да го върне обратно, освен пенсията! Не всичко обаче се измерва с пари! Инфраструктурата на тротоари с дупки, автомагистрали с още побголеми дупки, администрация незаслужаваща това име огромния брой калинки търсещи на всеки административен процес на баницата лекото т.е. като разберат, че си се завърнал от чужбина те считат за техен личен финансист за да вземат някоя десетачка (пет лева в за тоалетна само). Не успяла!
170
2
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Доста се е наляла вече от кръста надолу. Знам само, че в родината се връщат само тези, които не могат да успеят да се закачат на запад. Поздрави мила Иринке от дядо Ташунко. Професията ти е никаква, дано да успееш.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази е близка приятелка на *** Майдел
168
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като КНР помогне на РФ да възстанови комунистическата си същност,така и КНР пък да си върне своята украйна ,ще се оправи и тук положението , 2039-2049
167
3
 
25
 
! Отговори
Св преди 1 година
А, помислих че се е върнала, да направи, организира нещо хубаво и смислено, производство, храни, уреди, нещо смислено. Да подобри средата физически на живот на всички. Такива и тук си имаме. Всеки хванал клавиатурата и цъка и "създава съдържание" - уникално, единствено. А то обикновено безсмислено.
166
14
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА МОМИЧЕТО БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ МЛАДИ ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ
165
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никойне се връща в *** ей така без причина. Трябва доста да е закъсала там.
164
5
 
3
 
! Отговори
До 160 преди 1 година
До 160 Да БГ си е ***, ама си е нашия *** и ние сме се научили да оцеляваме! Ще оцелеем и вие там на запад, нашите политици не сте ни нужни. Колкото политиката и вие от запада сте по-далеч от нас толкова по-добре! Не ни давайте акъл и характеристики. Ще се оправим както ние си знаем. Без политици, без държава, без вашата помощ.
163
2
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Кой беше дядо и? всички партийни величия си викнаха унуките от чужбина, че след пп и чалгиите се оказа че останалите налични добронадеждни не са ок матерял
162
6
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Върна се, защото ти свършиха стотинките и си станала ненужна. Досега си успявала да оцелееш но сега наема е станал двоен, а разходите за живот са станали *5!Мислиш, че не знаме как е във Виена. Това е един от най-скъпите за живеене градове в Европа. Стига глупости. Стартапи, аман от западни глупости. Моите познати се опитаха да започнат бизнес, ама цените на промишления ток, низкото потребление на населението, обедняването на хората ги убиха! Старт си дай в тоалетната!
161
3
 
28
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
Много е съмнително човек с хубава работа във Виена да иска да се върне в България. Явно във Виена нещо не е наред за тази жена. Затова се е прибрала.
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
връщат я шот нали ся пеканов агента от австрия , както и ндсв активираха, отачни са жълтосините прогресивни либерали, няма машинни инженери,само новинари и законотворци , като украинската шут-ка:))