Българка се завърна след 11 успешни години във Виена, иска да работи тук

Върнаха ме хората, които създават стартъпи от България, споделя Ирина Обущарова
12 яну 2023 09:51, Красимир Ангелов
263

В "Завърналите се" Петя Кертикова ви среща с Ирина Обущарова - успешна българка, изпълнителен директор и съосновател на англоезична платформа за истории и новини за иновации и бизнес от Югоизточна Европа - The Recursive.

Преди да положи основите на компанията, Ирина живее и учи във Виена в продължение на цели 11 години.

"През 2006 г., веднага след като завърших езиковата гимназия в Пловдив, се качих на един автобус с 20 кг багаж и 3000 евро кредит от майка ми, и заминах за Виена", започна разказа си тя.

Ирина завършва "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет, като си намира работа още докато следва. Фокусира се върху стратегическата комуникация, а първата ѝ работа е в списание за мигранти. Част от задачите ѝ включват комуникация с екипа на бившия австрийски канцлер Себастиян Курц.

След това я канят в голяма PR агенция, пробва се и като предприемач. След десетилетие навън решава да се завърне у дома. В София полага основите на платформа за иновации, където предприемачите и позитивните бизнес новини са на фокус.

"Ние разказваме за успешни и иновативни предприемачи, които се занимават с технологии, които пробиват на световния пазар от България, Румъния, Гърция и региона", обясни Ирина Обущарова.

Проектът стартира през февруари 2021 г., като Ирина печели наградата "Предприемач на годината", но не в България, а в Румъния.

"Мен ме върнаха хората, които създават стартъпи от България; които създават бизнеси тук; които вярват, че ние можем да сме място на иновации. Този пример на мен ми повлия. Аз исках да съм част от това движение, тази промяна, за мен това беше сигнал за промяна", сподели Ирина.

Гледайте цялата ѝ история в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка!
158
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сравнение , и най-бедните бежанци от Африка , НЕ ИСКАТ ДА ОСТАВАТ В Бг ... , СЕЩАЙТЕ СЕ ЗА КАКВО ИДЕ ДУМА !
157
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 0.1% са успелите Бг-мигранти по света !
156
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що не пишете кои са родителите й.... обикновно с е оказват неслучайни. Наиграла се на младини и сега да използва татковите връзки...
155
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
почнала е до овехтява и не се котира та сега ще се пробва с някой чичак
154
3
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ще има по няколко пъти да се връщат и пак да заминават "успелите" на Запад, докато разберат, че настъпва това, което китайците наричат "интересни времена". И тогава окончателно ще се върнат в България, донасяйки и западните си претенции. Ама ще ходят да копат картофи - пророк Бойко преди колко години още го каза.
153
7
 
26
 
! Отговори
До 158 преди 1 година
Когато мама и тати нямат пари се бачка и учи и трае много повече. Явно не се е продала да е .... за пари като много други сънароднички. И моето следване във Виена бе 7 години. Но в чалгарската клоака с 20% читави хора не искам да се връщам. В БГ ако си читав не те пускат на високо, трябват им Боко и Кирето да ги лъжат.
152
4
 
4
 
! Отговори
Kreti преди 1 година
Това моме да не се е мотало около Иван Карчев във Виена, човека ваксата го уби и да не е имала вече какво да работи?
151
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не завършва за 3 а за цели 10 години, хахахахаха. Добре! другото го оставям без коментар
150
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
милата тя, петел награда от Румъния, хахахаха и тозащото е жена. Платформа за новини от Източна Европа, хахахахах. М добре, сега като види какво е на село в сравнение от Виена и ще и се изправи и косата и ще и се изпари желанието за бизнес. Тук в Булг ариста такива не виреят, тук е беднота, сивота, мръсотия и изостаналост.
149
4
 
14
 
! Отговори
Западна Европа преди 1 година
Ако нямаш занаят който много се търси, едва ще свързваш двата края в Западна Европа
148
1
 
7
 
! Отговори
7 преди 1 година
Луда ,,,,,,,,,
147
0
 
10
 
! Отговори
до 150 преди 1 година
До Една година Една година е много ,само за няколко месеца, ще разбере колко много е сгафила,като се евърнала тук!
146
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са били успешни,нямаше да се върне никога !
145
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успелите хора не се връщат.
144
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горката...
143
5
 
19
 
! Отговори
Една година преди 1 година
Само за една година като се сблъска с действителността в България и ще и мине желанието да работи тук. Като се сблъска с бюрокрацията, корупцията, здравеопазването, несправедливостта и мизерното заплащане и пак ще замине.
142
6
 
19
 
! Отговори
али преди 1 година
1000 заминават един се завръща, че става новина в медия номер едно... и миналата двама се завърнаха Кирчо и Асенчо и блокираха цялата държвна система. ...
141
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнала се да дърдори . Що не се върне някоя па да каже -че садим лук и картофи,че гледаме стадо, че произвеждаме стоки в Бг ? До кога хиляди хора седът на бюро и нещо пишат ,Нищо не произвеждат ,а печелят най-много ? - Това е Утопия !
140
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,с тия сърцераздирателни драми до тогава що не се е върнала вече след толкова години като си е уредила живота ай няма нужда