Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
= преди 1 година
Няма бяла държава в която сестри да взимат 10 пъти по-малко от лекарите.Това са глупости,има елитни специалисти от средния персонал,има лекари които цял живот си остават некадърници или поне посредствени.10 пъти повече от другите взимат ограничено количество светила в медицината.Но в България едни тарикати прецакват винаги всички останали.Аз изучих в Германия синовете си за програмисти и те нямат проблеми.Който има дъщеря да не я праща в медиц.колеж,защото цял живот ще е нископлатена слугиня
50
4
 
5
 
! Отговори
само Възраждане преди 1 година
тоя леко намеква за увеличаване на данъците и същевременно казва колко сме зле - та предлага още една секира на наш гръб - ама все пак трябва да падне под 3% дефицита за скапаната еурозона
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В играта се включват какви ли не четирихилядници" - Както означава това? Съвсем честно питам?
48
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата реалност вече е тука. С масивни вълни дезинформация и изкривени анализи всички русофилски агенти ще искат да наложат тезата, че живеем в ада на земята заради редовното правителство. В играта се включват какви ли не четирихилядници, русофилски сайтове като днес.бг, хиляди фейсбук акаунти, саботьори из държавната администрация и кой ли още не. Радев атакува, руското посолство е зад него!
47
14
 
6
 
! Отговори
Йо йо преди 1 година
Българите са заприличали на мързеливи и мрънкащи търтеи.Само пари искат,но не и да работят здравата.Не познавам хора които са работливи и да не получават прилично заплащане.Само търтеите мрънкат по цял ден и цяла нощ.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са реалните доходи е трудно да се каже. На реални заплати са само в държавните институции и в някои големи фирми. всички други получават допълнително "под масата". Също така голяма част от сектора на услугите / около 80%/не фигурират никъде, а вадят доста пари. Статистиката не хваща тези неща и затова се реве за ниските доходи. От това са прецакани работещите на реална заплата, защото ако има реални данни за средната заплата и другите ще се вдигнат.
45
5
 
8
 
! Отговори
?!? преди 1 година
След две години Радеви обещания за достойно заплащане и труд. Неговите мекерета ни съсипаха и ограбиха с яко вземане на кредити. Резидента на съд и затвор.
44
7
 
12
 
! Отговори
А как по-точно с преди 1 година
низки доходи може един човек да повиши квалификацията си? Наскоро завърших втора магистратура, защото имам доход, който ми позволява да дам 6 хилядарки на университета, за да повиша квалификацията си. Тук не става въпрос за мързел или желание. Инвеститорите не идват в България, за да ни повишат стандарта на живот, а за да печелят от нас. А този в студиото "Еми, такава е системата!", интересно той от къде получава заплата и какъв е неговият принос, а колко често повишава квалификацията си?
43
5
 
10
 
! Отговори
Швабен вурстен преди 1 година
Който не му харесва в България да идва у германия.1500 евро заплата.Наем 1200 евро.Велкомен!
42
3
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Зависи от асистента. Има ass. prof, ass. manager и т.н.. Но тези роли имат растеж. Днеска си това, а утре- нещо повече. А сестрата днеска си спи на работа и клюкарства, утре, догодина и след 20 години- същото.
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дълбоко подценен" ли? Не мисля така. Повечето, които съм виждал и минимална не заслужават. Огледайте се - в заведението сервитьорката винаги е с гръб, когато ти трябва и си чопли телефона. В магазина - когато ти трябва служител да питаш нещо ги няма. Когато обаче не ти трябват винаги блокират коридора с някое пале да зареждат рафтовете и буквално пречат. И навсякъде е така. Като не струваш и 50 стотинки колко искаш да взимаш?
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тази статия разбирам, че съм гладен и едва оцелявам, кризата е толкова драматична, че трябва да съм щастлив, че съм изобщо жив. Същевременно обаче съм и на диета щото ме болят кокалите от тежестта на корема вече. Някой може ли да ми обясни тези разминавания.
39
2
 
17
 
! Отговори
= преди 1 година
За нископлатения труд на акушерки и сестри не е виновна държавата,а лекарите щшефове клептоммани.Всички директори,членове на бордовете,по дребни и едри началничета станаха милионери,някои като генчо начев или карен джамбазов мултимилионери и то на държавна служба.В болница,където има 500 персонал 20-30 лапачи нагушват 50% от парите,другите вкл.лекари духат супата.Бях гл.енергетик на една от големите болници и се налагаше да правя какви ли не фокуси за прилична заплата,накрая отвратен напуснах
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам спорите за медицинския персонал. Има ли причина сестрите да взимат десетократно по-малко от лекар? Има. Едните учат и се развиват цял живот, а другите дремят цял живот и не носят никаква отговорност. Толкоз по темата.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички на амбразурата, давайте другари аххахах! Няма ден откакто имаме редовно правителство и всички русофилски сайтове вече са активирани на висока скорост. Браво! Браво! Браво!
36
3
 
9
 
! Отговори
НАДЯВАЙТЕ СЕ преди 1 година
Вечният комунистически принцип - хора искай , пари не искай !
35
12
 
7
 
! Отговори
do 39 преди 1 година
6-7 бона на месец взимах преди 5 години като студент. Сега са толкова на седмица. Много добре разбираш какво ти се говори. Да, правителството служи на народа. Слуга на народа. Придворен. Има няколко тълкувания на думата. Мед. сестрата и акушерката са асистенти. Нископлатени. Те не се развиват. Такава професия не е високоплатена. Виж, лекарят, е нещо коренно различно.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ахмак - не е само до работа. А до това, колко можеш да полчиш насреща.
33
9
 
5
 
! Отговори
Ахмак преди 1 година
До 37. Затова българина е зле,защото философства а не работи.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 34 - Лекарят, какъв е бил бе? Царя на Монако? Или служител на болницата, извършващ услуга? Президентът на странта е слуга, бе момче! Елон Мъск е слуга на компанията Телса, защоот раота за интересите ѝ. Логиката ти е извратена и смотана. Хванал си се на някоя позиция, тъпчеш си гагат с по 6-7 бона на месец и си решил, че си гопсодар на Вселената и разбираш от всичко, ама реалността те пере с шамари всеки ден и затов аидваш тук и показваш, че си силен, като нападаш непознати.

Спонсорирани публикации