Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме ниската производителност и постоянното пушене ба цигари с кафе навън във почти всички административни дейности а и не само. Промяната трябва да дойде не само от държавата а и от работещите...
30
4
 
11
 
! Отговори
селянин преди 1 година
думам ви язе че от работа не се богатее а гърбавее файда има га работиш за себе си или па некой друг ти работи а ти си пиеш ракийката
29
9
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Сам каза "асистираха". Асистентът е слуга. Сам се закопа :)
28
0
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Не слагай всички медицински сестри и акушерки под общ знаменател. За жалост си прав/права. Някои хора сами са си изградили негативния имидж със спане на работа и нищоправене... Има и читави със сигурност, вярвам в това, но са оскъдни.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 - И магазинерки ли аситисрха, бе ? Корпоративен дрон си, момпеее!
26
11
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Ми детето ми го изражда висококвалифициран лекар, а не някаква слугиня, дето е в болницата да спи денонощно и да не прави нищо. Е, кафенцето и раздумката при сестрите и акушерките е на линия нон-стоп, разбира се.
25
4
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Нито една от изброените от тебе слугински професии не е добре платена. Нито една.
24
0
 
14
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 година
Проблемите са в това, че в България почти нямаме пазар за нищо, както и че продукцията ни е плачевна. Има села с 20 човека, с инфраструктурата на след война. На такива места няма как да изкараш пари.
23
9
 
7
 
! Отговори
Гнус преди 1 година
Българина иска да работи на бюро и да взима много пари.Не става.Стругари,дърводелци,водопроводчици,електротехници,багеристи,кранисти,кофражисти и много други вземат много добри пари,но Бай *** не иска да работи с гащеризон,а с папионка.
22
6
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
До квалифициран труд - имате ли идея колко е квалифициран акушерският персонал в голяма болница? Ами много, поне три години се практикува преди да кажат, че можеш. Макс заплата - 1800 лв. Не докторите, мед сестри и акушерки. А каква квалификация имат някои народни представители? Така че леко с определенията
21
15
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Плочкаджии и кофражисти са безперспективни умения. 100лв. на ден, дето ги изкарват с къртовски труд, квалифицираните кадри ги изкарват за минути. Относно плочкаджиите- нищо против, ама това са умения, дето и синът ми на 14 ги владее. С него сме направили 8 бани в апартаментите и къщите ни, че даже и ни търсят като професионалисти. Това е хоби. Както обичам да казвам- моето хоби е нечия нископлатена професия. А моята професия малцина я умеят. Затова и аз взимам на месец, колкото някои за 3 години
20
0
 
13
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Ами 300 хиляди държавни служители от 2 млн работещи. Тук е така.
19
2
 
15
 
! Отговори
До Гнус преди 1 година
Плочкаджиите също се изнесоха. Стани ти плочкаджия, щом е лесно и добре платено, а и има работа.
18
1
 
6
 
! Отговори
само 75? преди 1 година
Таргета на това правителството е тази цифра да стигне 95%
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова в България не останаха нормални работещи, освен дърти връзкари из администрациите.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплащането на часова ставка е предимство за работодателя. Може да не ти признаят половината работа заради "ниска" производителност или липса на работа. Този тип заплащане е за комплексна услуга, за която не може да се предвиди обема на работа.
15
8
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да обеднява бе ! Нали уж за добро прегърна ЕС ценностите! И още си трае и се надява на нещо ,а не вземе тоягата !
14
8
 
9
 
! Отговори
Гнус преди 1 година
Да бе....много е подценен.Плочкаджия взема по 60-70 лв на квадрат и пак няма желаещи да бачкат.В строителството няма надник под 100 лв а желаещи няма.
13
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 11/Омбре Който иде на фронта в Украйна да защитава ценностите на САЩ, ще осигури "достойна" евроатлантическа пенсия на наследниците си. Другите ще работят, за да я пл45805ащат.Какво ревеш?!
12
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят труд не е подценен и никога не е бил. Защото умея неща, които са търсени и лесно ги продавам, било то услуга или бизнес. Било то квалифицирани интелектуални умения. Адаптирам се. Ти, българино, кога за последно се преквалифицира? Никога. Какво умееш, как се адаптираш? Или си живееш още в ТКЗС-то и комунизма. Май, май баш така е. Не умееш нищо смислено. Излезеш да слугуваш в ЕС и друго, освен полска работа, не умееш. Еми, това е. Въпрос на избор дали да си роб или да вървиш нагоре.

Спонсорирани публикации