Служители искат парите кеш: Заведенията против заплати само по банков път

В по-малките градове няма много банкомати, таксите за теглене за високи, казаха от бранша
5 юли 2023 09:13, Анисия Иванова
266

Собствениците на заведенията у нас са категорично против предложените мерки за бизнеса в бюджета за тази година.

"Конкретно ни притеснява, че държавата абдикира от задълженията. Това се случваше по време на пандемията. Тези мерки са определени само за нашия сектор и ние се чувстваме ощетени. Каква е логиката за другите сектори да няма такива проблеми? Ние нямаме против касовия бон, но нека е за всички", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов за "България сутрин".

"В по-малките градове няма много банкомати, а в тези, които ги има, взимат много големи такси. Нашите служители предпочитат да получават заплатите си в кеш. Иначе кой ще ги плати тези такси? Държавата, работодателят или самият служител, който просто е отишъл да си изтегли заработените пари?", допълни Коларов.

Още по темата

От Министерството на финансите твърдят, че това е начин за осветляване на бизнеса. Емил Коларов обаче смята, че това не е така.

"Не знам как един сериозен министър може да си го помисли това. Аз съм против практиката за даване пари под масата, но това не е начинът. Има други начини, по които всичко може да се маркира. По случая организираме инициатива, която ще обявим скоро", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По случай другото предложение на министерството, а именно, ако клиентът не получи бележка, не трябва да си плаща за услугата, Коларов каза: "Ние живеем в България. Ще има клиенти, които си тръгват още преди да сме им дали бележка и няма да си плащат. Защо тези промени ги няма във фризьорския салон и т.н.? Защо трябва да е само при нас? Какъв е ефектът?"

"Ако това влезе в сила, ще се опитаме по всякакъв начин нашата дума да надделее. Това е смехотворно. Назначиха човек, който няма нищо общо с този сектор, тя е професионалист, но може би в друга сфера", каза той за новия министър на туризма - Зарица Динкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
18
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Като настъпи време за пенсиониране в НОИ ми искат банкова сметка. Е, нямам. Ама трябва да си направиш, че да ти превеждаме пенсията. А, не не, не трябва. Искам си пенсията без разни такси на пощенско гише. Тре лева обслужване на сметка, два лева теглене от банкомат. Че пет лева са парите за дневната ми прехрана бе!
67
10
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Не е нормално сервитьорка на 18 г. която едвам пише, за 6 часа работа, да получава повече от мен за 10 часа отговорна работа, който съм учил за това 10 г.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка! Веднага! Що за простотии?
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно къде ви е болката,но вие пак може да си давате пари под масата,просто превеждате по карта минимална заплата,останалите на ръка,какъв ви е проблема!
64
4
 
8
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Като въведем еврото, после идва цифровото евро, кеше изчезва, ще ви следим за всяко плащане какво си купувате, който протестриа или не иска да се ваксинире с едно копче му спираме парите. Слава Украине!
63
2
 
7
 
! Отговори
Малко магазинче преди 1 година
Нямам ПОС терминал. То не си струва. Бе оборудване, бе такси, бе разправии. И то за двама клиента годишно. Хората си предпочитат кеша, ще минат много години преди нещата да се променят драстично.
62
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората плащаш с телефона си те се притеснявали че няма банкомати хахахха.Просто и ясно е искат да си укриват данаци.И свга като лъсне че всеки е давал по 500лв кеш пара ще има големи санкции.Или някой ще обясни как така на някой заплатата му се е повишила със 50 процента от днес за утре!Да ги махнем Банковите преводи само кеш!!
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При кеш най-добре се крият доходи.Щом за всички останали може по банков път,може и за тях.
60
4
 
15
 
! Отговори
Той преди 1 година
Само реване !И баба му получава пенсия на карта но той не ,не може ,за да укрива данаци шефа му !
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички таксита да ги направят само с карта да се плаща!
58
3
 
28
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Уникална държава сме! Това вероятно е единствената държава, в която цял един бранш си признава, че не плаща данъци, и иска официално да продъжли да не плаща данъци. Невероятно ...
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята дъщеря скоро дойде на гости от чужбина и много и беше забавно ,че в портфейла ми има банкноти.Каза,че отдавна не е чувала шума на парите. Всичко тече,всичко се мени и горко ти ,ако не си в крак с времето.
56
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е защо искат кеш. Иначе аз пари в брой почти не съм пипал и не съм ползвал банкомат повече от година сигурно. Само плащане с карта/телефон навсякъде. Където ми кажат, че не може - просто ме губят като клиент. Въпрос на време е "кеша" да изчезне изобщо скоро като средство за разплащане. Най-малкото си заслужава от хигиенична гледна точка, удобство и т.н.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък ние няма да даваме бакшиш кеш.
54
0
 
27
 
! Отговори
Гай Баньо преди 1 година
Съвсем нормално и правилно е заплатите да се превеждат по банков път. Друг е въпросът да се озаптят банките. В така наречените бели държави има твърда МЕСЕЧНА такса за обслужване на сметката, а не такса за всяка операция. Банките просто си пълнят гушите за сметка на клиентите.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори служителите от фирмите за поддържане на чистотата по градове и села си получават заработените пари по карта!И много успешно си теглят и си пазаруват с картите.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но и никъде няма такива високи такси на банките.Съгласен съм всичко да минава дигитално,но държавата да си поеме таксите на банките и таксите от постерминалите.НАП да плаща таксите на мобилните оператори,които бизнесът плаща,за да отиват отчетите от касовите апарати в НАП.Такситата защо още не са вързани касовите им апарати с НАП като на другите?!Дискриминация!
51
4
 
8
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Изобщо не съм фен на ресторантьорите, но това наистина е глупотевина. По картата ти идва минималната заплата, остатъка в плик, на ръка. Ама то това се прави от повече от 20 години. Какво осветляване? Просто губиш едни пари за да си изтеглиш заплатата. И не съм убеден, че е много законово. Не искам през банка бе, искам да си получавам заплатата в български пощи. Впрочем доста пенсионери предпочитат пощата.
50
5
 
7
 
! Отговори
До Какви пари в брой преди 1 година
Като не ти взимат такса на теб, това не значи, че не взимат от магазина. При всяко едно картово плащане се взима такса.
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сфините се разквичаха.... Отдавна трябваше да стане това (заплати само по банков път), даже и задължително POS терминал във всеки търговско обект, и да си *** тарикатите на дребно

Спонсорирани публикации