НС одобри "Страйкър"-ите, Възраждане" иска съд за Тагарев

Подписваме празен чек, каза Румен Гечев
1 дек 2023 16:19, Стела Стоянова
129
НС одобри "Страйкър"-ите, Възраждане" иска съд за Тагарев
Снимка БГНЕС

Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър". При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха "против", а 5 - "въздържал се", предаде БГНЕС.

При прегласуването 148 народни представители гласуваха "за", 54 " против", а "въздържал се" - 5.

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек, и призова прокуратурата "много да внимава с тази сделка". "Такива унизителни договори друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва", категоричен бе той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена "заповед на баламите в тази държава".

Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

Николай Дренчев от "Възраждане" също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор. "Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия", поясни той. Според него ще похарчим "едни пари по много хазартен начин". Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смъртно наказание. "Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", каза той.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че САЩ работи по този начин и с такива договори с 60 страни по целия свят. Той подчерта, че в договора има ясни срокове и напомни, че договорът предвижда и индустриално сътрудничество. Тагарев заяви, че по този договор са договорили най-добрите условия за нашата страна.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителство, което е придвижило инвестиционен проект. Според него това е много сложна сделка и само могат да поздравят правителството, ако го реализират в срок. "Ние купуваме от стратегически партньор. Ние не можем да поставяме под съмнение дали това е правилно или не", смята той. Радев коментира, че има притеснение по отношение на капацитета на "Терем", където ще се извършват дейностите в бъдеще, но освен това открои като притеснение и за това дали имаме експерти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че сделката се корени в служебното правителство, а не в сегашното, и призова за снизходителност. "Това е изключително важен проект за българската армия и се надявам да получи подкрепа в залата", каза той и напомни, че България си плаща за индустриално сътрудничество, за планове и др.

Договорът предвижда закупуване на 196 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Той предвижда индустриално сътрудничество, което е насочено към създаване на дългосрочни способности в "Терем" и участие на българската индустрия в производството на машините.

Още по темата
Според внесения от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара без ДДС. От тях 1.210 млрд. щатски долара за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара. Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара. За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Реализацията на договора се предвижда придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, участие в съюзни операции по колективен отбрана извън територията на страната от Сухопътни войски, поддържане на способности за ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи, изграждане на индустриален капацитет за поддръжка на придобитите бойни и спомагателни машини. В обхвата на договора е предвидено обучение на личен състав, доставка на учебни пособия за подготовка, доставка на първоначален комплект от консумативи и др. Предвидено е изплащането на средствата по договора да се случи в периода от 2023г. до 2027 година с определени годишни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: НСТодор Тагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила.После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.Грабихте и жито, папиросиЗарад тебе ходим голи-боси!Дружбата ни беше свята, чиста.Ние всички хранехме танкиста.А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканкаПазеше и немците, и чехите.Ние тук възпявахме успехите.С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
65
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пиша ти от Плевен, драги Ванка.Помниш ли кагда пришол със танка?Беше млад, но се държеше мъжки.Зарази семейството ми с въшкиВзе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.Помниш ли, как кушаше картошки?Наконец забърса три кокошки.После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!Длъжен бях да те обичам, Ваня.Даже кръстих дъщеря си Маня.
64
2
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
До Анонимен 61 Нали за това ни вдигат в пъти цената на така и данъците , да има за американците.
63
15
 
6
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
62
13
 
5
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"(...) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество." (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
61
11
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийс
60
12
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
До Анонимен 56 Съд и за Путин. Тай е виновен за всичко. Нов световен ред му се приискало.
59
11
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
58
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре де кажете украйнски фенове как си представяте победата? Нато нахлува в Русия от няколко държави като преди това засипва русия с атомни бомби след това слагат Зеленски като командир на ЕС? На филм е възможно но реалноста е доста различна.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е това ли е най-спешното - да дадем едни милиарди на американците, а хората без ток?
56
7
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
55
11
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
54
9
 
5
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1885 г., бр. 13, с. 51)
53
7
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а ние искаме съд за Възраждане !
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що назначават за министри украйнски пионки ? Украйна не е в Нато скоро няма и да бъде.Най-вероятно конфликтът ще завърши с големи загуби на територия на Украйна. Едва ли в обозримо бъдеще Русия ще плати нещо като обезщетение.
50
3
 
3
 
! Отговори
Страшно е преди 9 месеца
Уволнените за злоупотреби бивши старшини преди 20 години и фенчета на Костя Стинкин,оплюха мониторите и сега лежат на креватите с кърпи от оцет и вода на главите.
49
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Авдеевка ви чака,планктон рускофашистки!Отивайте да си докажете любовта към късия фюрер и с голи гърди да посрещнете Хаймърсите!Стига сте ревали по вестниците,сега е момента да се докажете!
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ ОТГОВОРИ С МОЩЕН ПАРАД НА ФИЛИП КИРКОРОВ
47
14
 
8
 
! Отговори
Невероятно,но факт! преди 9 месеца
Всички руски ботове,които дращят тук,живеят в НАТОвски държави!