НС одобри "Страйкър"-ите, Възраждане" иска съд за Тагарев

Подписваме празен чек, каза Румен Гечев
1 дек 2023 16:19, Стела Стоянова
129
НС одобри "Страйкър"-ите, Възраждане" иска съд за Тагарев
Снимка БГНЕС

Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър". При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха "против", а 5 - "въздържал се", предаде БГНЕС.

При прегласуването 148 народни представители гласуваха "за", 54 " против", а "въздържал се" - 5.

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек, и призова прокуратурата "много да внимава с тази сделка". "Такива унизителни договори друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва", категоричен бе той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена "заповед на баламите в тази държава".

Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

Николай Дренчев от "Възраждане" също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор. "Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия", поясни той. Според него ще похарчим "едни пари по много хазартен начин". Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смъртно наказание. "Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", каза той.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че САЩ работи по този начин и с такива договори с 60 страни по целия свят. Той подчерта, че в договора има ясни срокове и напомни, че договорът предвижда и индустриално сътрудничество. Тагарев заяви, че по този договор са договорили най-добрите условия за нашата страна.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителство, което е придвижило инвестиционен проект. Според него това е много сложна сделка и само могат да поздравят правителството, ако го реализират в срок. "Ние купуваме от стратегически партньор. Ние не можем да поставяме под съмнение дали това е правилно или не", смята той. Радев коментира, че има притеснение по отношение на капацитета на "Терем", където ще се извършват дейностите в бъдеще, но освен това открои като притеснение и за това дали имаме експерти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че сделката се корени в служебното правителство, а не в сегашното, и призова за снизходителност. "Това е изключително важен проект за българската армия и се надявам да получи подкрепа в залата", каза той и напомни, че България си плаща за индустриално сътрудничество, за планове и др.

Договорът предвижда закупуване на 196 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Той предвижда индустриално сътрудничество, което е насочено към създаване на дългосрочни способности в "Терем" и участие на българската индустрия в производството на машините.

Още по темата
Според внесения от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара без ДДС. От тях 1.210 млрд. щатски долара за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара. Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара. За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Реализацията на договора се предвижда придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, участие в съюзни операции по колективен отбрана извън територията на страната от Сухопътни войски, поддържане на способности за ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи, изграждане на индустриален капацитет за поддръжка на придобитите бойни и спомагателни машини. В обхвата на договора е предвидено обучение на личен състав, доставка на учебни пособия за подготовка, доставка на първоначален комплект от консумативи и др. Предвидено е изплащането на средствата по договора да се случи в периода от 2023г. до 2027 година с определени годишни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: НСТодор Тагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПЛАДНЕШКИ АЙДУК НА МИЛЯРДИ
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЩОМ КОПЕЙКИТЕ ПИЩЯТ,ЗНАЧИ СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ХУБАВО!
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази сделка ми прилича като самолетите еф 16, плащаш сега ,а получаваш след 5 г.)да вярваш на сащ е много наивно ,с тия пари можеше да построят съвременна децка болница
43
4
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
САЩ си пробутват скъпите бук..ци на робите.
42
4
 
14
 
! Отговори
Васали преди 9 месеца
Преди да дават огромни суми да питат Украйна как там тези машини горят като факли,има и клипове....
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагарев, Тагареееев, над най-западната част на Маринка от днес се вее флаг России, а да, на любимия ти украински росйський прапор!!!
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"САЩ И ЕВРОПА ни освободиха от руско робство.." Ако това да ни направят индустрия и аец е робство, то АЗ ИСКАМ ОЩЕ РУСКО РОБСТВО.
39
5
 
9
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Даже ако зависи от мен,"страйкърите"от САЩ направо в Украйна! Слава украйнская пехотъм!
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още една папапка с модерно въоражение ще събира прах във военото министерство. Точно до папката а изтребите Ф16.
37
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ И ЕВРОПА ни освободиха от руско робство !!!!! Всички коментари са безсмислени ,а платените изменниците от Възраждане ,ще отговарят ,пред съда ,за държавна измяна !!!!! Това да си русороб е безнадеждно заболяване..В България има 6- 7 % *** и спасението ,за тези ,които не са платени от РУСКОТО посолство ,е най добре ,да заминат ,да живеят в Русия ..ТУК Е НАТО И ЕС ш нямат работа в държавата ни ..!
36
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Аааахахахааа, питайте Р.Гечев как се фалират 13 банки за 3 месеца 1996г.-1997г. И вместо да увисне на въжето пред парламента, избяга в ЮАР от народната любов. Заедно с Веска Меджедиева. Днес тръгнал акъл да дава?!?
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога се освободите от краварско робство се обадете а се върнем Бг умре се хак вие.
34
6
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
До 32 Неси прав! САЩ са дали до сега над 40 машини страйкър на ВСУ!
33
13
 
5
 
! Отговори
Правилна стъпка! преди 9 месеца
Това е ход в областта на отбраната, който заслужава адмирации! Не просто купуваме качествена, надеждна и високотехнологична бойна техника, но и се свързваме неразривно със стратегически партньор, което е най-ценното в случая!
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко, ако войната продължи още години, ще ги подарим и тях на Украйна, слд като пристигнат.
31
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ И ЕВРОПА ни освободиха от руско робство !!!!! Всички коментари са безсмислени ,а изменниците от Възраждане ,ще отговарят ,пред съда ,за държавна измяна !!!!!
30
4
 
11
 
! Отговори
мак преди 9 месеца
До Анонимен31. Трият и коментари против укр.
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Странно защо САЩ не дават такива машини на Украйна. А им пробутват някакви дето уж не трябват и после за да се заеме мястото им се подписва договор и естествено следват парични потоци.
28
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
обаче сайта е силно русофилски. Баннаха ме без да обиждам никой, но изказвайки се негативно към Русия...
27
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-после да започнат да се внасят модерни машини за тая армия, на мястото на старите руски ръждавейки, от отминала епоха!