НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентСАЩстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кой и кога ще борави с тези машини, поредната простотия за която ще плащаме като луди. Управляват ни някакви безумци, които само ни товарят със сметки. България се разграби от кого ли не, а за хората само бедност.
280
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бяхме направили един завод за дронове. Тези страйкъри при една война ще изгърмят за броени часове.
279
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не разбирам защо на несигурен доставчик се дават още пари? Първо да си изпълняат другата поръчка за милиарди и да покажат, че са надежден партньор. После други поръчки.
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 271Истината е, че купуваме остаряла техника на висока цена. Новият Страйкър няма да е за нас.)))Първите модели Страйкър не се произвеждат, а те са от преди... 20 години. А представи си колко е остаряла тази техника щом първите образци са два пъти по по-млади от наличните наши БМПта.
277
0
 
3
 
! Отговори
генерал смърт преди 7 месеца
До Споделям... в България има Една река Дунав другото са вади 10 метра ширина въобще не сравнявай разнообразния и силно планински терен тук с блатистия ти оркостан руската техника освен скапана като изпълнение е и непригодна по замисъл за наще ословия
276
0
 
0
 
! Отговори
генерал смърт преди 7 месеца
До нафърфорий 288 ти намери някъде самолет изтребител където и да е за по малко . на Хърватска 1 рафал втора ръка и излиз 180 новата версия на Грипен Е за Ноевегия надхвърля 200 су 35 нова партида без двигатели при това струва на русия 90 а с двата свигателя излиза с още 80 от горе общо 170
275
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
на кого му пука, какво се пените?
274
1
 
5
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
2,5 Милиардъ лв. са 1,3 Милиардъ Евро за БМП "Страйкер", което се оказа, че гори като "кибритена клечка"!!!!!! Цената на първите Осем Ф-16 за Бг е - 1,25 Милиардъ Доларъ, делим на Осем, получаваме - 156 Милионъ Доларъ за Самолет!!! Има нещо нередно (меко казано) в тези "сделки"!!!!!!!!
273
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че купят колкото Борисов купи самолети ,тоя филм сме го гледали)
272
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом попа с украинска кола ,що да бе се появят руски танкове вместо на сащ)
271
3
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 7 месеца
ТОВА АМЕРИКАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ НИ ЗАГРОБИ СЪВСЕМ.НАПРАВИХА НИ СПОНСОРИ НА С.А.Щ. ВЕЧЕ С НАД ЧЕТИРИ МИЛИАРДА.СКРИЯОМ ВЗЕМАТ ЗАЕН НАД ЧЕТИРИ МИЛИАРДА И ГИ ДАРЯВАТ НА С.АЩ. ДРЕМЕТЕ БЪЛГАРИ ДОКАТО НИ ЗАТРИВАТ.
270
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом така е казало посолството....Някъде 20 години след самолетите ли ще дойдат?
269
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бяха ги закръглили на 200-250,како е това 183. Струва ми се че правят някаква мошенгия.
268
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
старите можеха да плуват през водни препятствия а новите ще ги заобикалят -----////------ Къде около нас виждаш водни прегради, които не могат да се преджапат с обикновен камион? Ше влизат да олуват в язовирите ли или ще нападаме Румъния през Дунава? Това са машини за бързо прехвърляне на жива сила по шосе.
267
1
 
13
 
! Отговори
Така де преди 7 месеца
Каквото не са поискали от САЩ това не сме купили!Ла..на да ни кажат и тях ще купим!
266
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безумна глупост и саботаж на ЕС. Има поне 4 европейски производители, които произвеждат подобни машини.
265
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До колкото разбирам ще е както преди - 2,5 милиарда и стискаме палци да ни изпратят до няколко години чертежите! Вече имаме опит с тези неща. Много ми е любопитни какви са комисионните за подобни сделки, които после плащаме всички ние?
264
2
 
26
 
! Отговори
Кви са преди 7 месеца
тези машини бре. По груби сметки една машина излиза 13 661 202, 20 лева. Кво ще да е това чудо басия яката машина. Иначе ако отделите парите от десет такива машини ще построите най убавата детска болница в Европа. Не знам защо въобще ви търпим. Наистина не разбирам.
263
0
 
15
 
! Отговори
1234 преди 7 месеца
До Червените *** -никога не съм имал комунисти в рода си, и затова мога да кажа - тези стари машини горят като факли в украйна, и покупка без търг не е ОК.
262
1
 
12
 
! Отговори
1234 преди 7 месеца
много има хареса така , покупка без търг плащане и каквото и когато дойде