Нарязаните фигури от МОЧА "полегнаха" на кална поляна в с. Лозен

Вижте снимки от мястото, на което са пренесени
23 дек 2023 15:58, Александър Попов
304

Снимка: БГНЕС

Нарязаните на парчета фигури от Паметника на съветската армия са буквално поставени в калта на поляна в софийското село Лозен, съобщи БГНЕС.

На снимките, заснети с дрон, ясно личи как бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта.

От документи, разпространени по-рано днес от областната администрация на София става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава.

В 4.30 ч. през нощта отрязаните елементи на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника в центъра на София.

В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Живота е колело. Сега сме на дъното, но ще се завърти и след време ще дойдат пак добри времена. Ще има и лустрация и наказание за предателите като след 9, ще върнат и паметниците
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха ха ха, Ква реставрация в пункт за вторични суровини бре! Това е все едно пpaceтo да мисли кладницата за козметичен салон
80
4
 
21
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Това, което се вижда на снимката е тъжното лице на държавата ни.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали нещо реставрация, ала-бала... Или пак излъгаха?
78
8
 
11
 
! Отговори
Ей, 95! преди 9 месеца
А *** колко църкви и паметници събориха??? И това, че сега ще празнуваш Коледа и ще почиваш не е заслуга на бай Тошо!!! Нито на Вълко Червенков, по чиято заповед е издигнат този стълб, без никаква стойност! Паметник е този на Левски, където е обесен! Само 300 метра отдалечен и два пъти по-нисък!
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ХИЧО---Важното е че в Бг имам БА-НА-НИ !Иначе , нито имаме заводи и фабрики , беднотия , корупция а Баце и Пеевски пак ще ни ездат .
76
3
 
4
 
! Отговори
Boko преди 9 месеца
До Анонимен - 87 Как да разбереш, като ти липсва ъкъла! Не, плесенясъл е с евроатлантически мухъл. Сега разбираш ли?
75
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комунистите не вярват в Коледа. Нека да празнуваме без тях.
74
10
 
9
 
! Отговори
До паметника 92 преди 9 месеца
Мястото му е в калта! А Твоето в музея! Бедата е, че същите издигнали тази грамада, вкараха в концлагерите опозиционери и хора несъгласни с режима! Не те изнесоха ключовете от Царевец и предадоха Левски! Направиха го бащите на тези, чиито деца от 44а До 89а тънеха в лукс, докато лекари, инженери и учители не можеха да си купят една кола! Затова с АНАЛОГИИТЕ ДО ТУК! ЗА 55 ГОДИНИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА 1/2 от живота ми мина в социализма! И виж от какво са умрели червените ботуши тук!!!
73
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е да победим лошия Путин майната ми на културно историческото наследство и талибаните събарят паметници ние по назад ли да сме ? Да бием лошия Путин и десните като нело . Венсеремос . Само леви трябва да управляват .
72
4
 
15
 
! Отговори
мдамм преди 9 месеца
къса е паметта на Българина. Как няма да е къса като всички песни, учебници и история са пренаписани по време на комунизма, да възхваляват окупатора. Нещо като ЕС директивите в момента, същата работа, ама малко по-отдавна, затова не си я спомнят казамрмените плъхове. Тогава са били млади тигри и само адра качак, зарове и ракия им е в главите.
71
19
 
17
 
! Отговори
Паметник преди 9 месеца
Безбожна работа.България няма да я биде.А *** дето се радват ще си останат предатели изнесли ключовете на Царевец обесили Левски, гръмнали Ботев в гръб. Едни и същи сте! Предава ви се в кръвта
70
14
 
18
 
! Отговори
do 93 преди 9 месеца
Това не е просто паметник или произведение на искуството. Това е символ на еедин от най-мракобените периоди от историята ни. Хората които си спомнят одържавяването вече изчезват, за тея с амнезията - това е обратното на "приватизацията" и "връщането" на заграбеното, която същите тези другари продведоха през 90-те. За избитите хора, границите охранявани навътре и т.н. е ясно.
69
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбрах, защо един паметник без художествена стойност, предизвика толкова емоции :)
68
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема е, че тия от паметника са убили хиляди българи. Няма как да продължава това с почитането им. Няма как!
67
15
 
12
 
! Отговори
Хррртт ПУ! преди 9 месеца
Плюя на руското "освобождение" - най-мрачната ера за България, когато дойдоха руснаците. ХРРРТТТ ПУ! Плюя отгоре им!
66
4
 
8
 
! Отговори
шм преди 9 месеца
вто сега всички червени бабички като нинова и манолова могат да идат да си натъркат катериците на шмайзера , могат и другарите да се нахлузят 2-3 пъти
65
9
 
4
 
! Отговори
ВАТНИЦИТЕ ВИЯТ НА ЛУ преди 9 месеца
НА
64
16
 
7
 
! Отговори
Дадо Кока-Коледа преди 9 месеца
ДНЕС Е КОЛЕДА, комунистическия новинарник ни занимава с некъкви вторични суровини... личат си ***.
63
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилите как вият само. Искат си хомота и това е. Не могат да си представят живота без ботуш. За тях изобора се свежда само под чий ботуш. И паметници да има. Жалко и рoбско плeмe сме.