Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам

Русинова: 18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на "работещите бедни", ако е без образование
4 мар 2024 10:14, Елка Василева
119
Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам
Снимка: архив, БГНЕС

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност - 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС)  Зорница Русинова в ефира на bTV.

ИСС прие анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни", както и препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаване на това явление.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но липсва намаляване на нивата на бедност при работещите. Например през 2022 г. в България има 10 на сто работещи бедни (спрямо 7,2 процента през 2013 г.)

Още по темата
По думите на Русинова проблем в България не са само работещите бедни, които са с доходи под линията на бедността, а и нископлатените работници.

Тя посочи, че и за двете групи има пряка зависимост между образователната степен и риска за изпадане в бедност – много по-минимален е този риск за хората със средно и висше образование.

Русинова подчерта и големите регионални различия в заплащането, въпреки че България е малка държава. Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора - 33.9%, Добрич - 27 %, Ловеч - 26.8%, и Перник - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Шумен - 12.9%, Велико Търново - 15.8%, Силистра - 16.1%, и Търговище - 16.2%.  

Работещите бедни обикновено са най-вече в области с ниски средни заплати, самите те са със заплати, близки до минималната, като значение има и колко зависими членове на домакинството има, каза Русинова.

В анализа на ИСС се отбелязва, че рискът от бедност сред работещите се променя със структурата на домакинството. Наличието на деца, пенсионери и хора със специфични нужди в домакинството увеличава риска домакинство с работещи членове да попадне под прага на бедността.

Рискът от бедност е най- висок при домакинствата с един работещ и зависими деца (22 % работещи бедни в този тип домакинства). Висок дял на работещи бедни (с по 12,1%) се откриват и в българските домакинства, съставени от  сам работещ и  двама или повече работещи със зависими деца.

Най-ниска концентрация на работещи бедни в България се открива в домакинства с двама или повече работещи без деца (5,2%). Спрямо домакинствата от двама работещи, но със зависим членове на семейството, има два пъти по-високо ниво на отчетени работещи бедни.

Рискът от бедност при работещите на постоянен договор (8,6% през 2022 г.) е четири пъти по-нисък спрямо лицата с временна заетост (34,7% през 2022 г. в риск от бедност с временна заетост), се отбелязва още в анализа.

По думите на Русинова т.нар. работещи бедни са най-вече в сектора на услугите и в администрации в малки общини. Сезонно заетите също влизат в тази група.

Според ИСС трябва да се ускори процесът по транспониране на европейската директива относно адекватните минимални работни заплати в България. Директивата ще има пряко отражение върху работещите на минимална заплата, които съставляват близо 1/4 от наетите в страната. Делът на назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време устойчиво се задържат на тези нива за последните шест години и така засяга над 400 хил. души в България, пише в анализа.

Председателят на ИСС подчерта, че транспонирането на директивата ще даде предвидимост и за работодателите.  

Зорница Русинова посочи, че България е на предпоследно място в ЕС по отношение на дигиталните умения на хората, като е важно държавата да подкрепи малките и средните предприятия чрез различни инструменти – например европейски средства, за да се обучат хората.

Икономическият и социален съвет счита, че трябва да се обърне по- сериозно внимание на процеси от дигиталната трансформация и зеления преход, както и тяхното отражение на пазара на труда. ИСС отчита, че с навлизането на ИИ и новите технологии в пазара на труда ще бъдат закрити работни места и това ще доведе до още по- сериозни различия в заплащането.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само като видя написани дивотии "няма такова нещо" или " получавам 1000 лева във вид на ваучери" и ме засърбява ръката да изплющя един задвратник на тия льоловци -мишоци църкащи в в чужбина или дебелогъзи чиновници на хранилка в държавния ...Един типичен пример от областен град да ви приземи малко- Рекламен билборд на Лидъл за набиране на работници - 1 вас година 1200 нето, 2 година 1300, трета година 1400..... Уау, а! Нещо да кажете мишоци?
102
1
 
1
 
! Отговори
Ваклин преди 2 месеца
Биткойна вече минава 66 000 долара,а златото е снови цени от днес ,минава 2100 долара.А на вас все няма кой да ви работи...за обезценяващите се постоянно хартийки.Системата която беше до сега се срива,и за това има войни.Големите започват да се самоизяждат,но първо ще бъдат изконсумирани по-малките и слабите като България.Иначе вие си търсете още кй да ви работи.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата намалява, а работещите бедни не, така ли да го разбирам?
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но за сметка на това храним Неработещи украинци и талибани
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутрите ги създаде СДС, след което СДС се сля с мутрите и образува мафията, която после постави тяхната партия ГЕРБ на власт.
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дебеловратитв демократи капиталисти - кръв повръщат, пари не дават... и така вече 34 години.
97
2
 
5
 
! Отговори
мутрите преди 2 месеца
До Анонимен ги създаде БСП
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Соц носталгията е все по-здрава и в близко бъдеще България ще осъмне като диктатура, ако преди това не стане война, която да опустоши напълно и за последно. Тази държава няма да я бъде, по всичко си личи! Може би крайният срок е настъпил. Векове отстояване, блъскане и какви ли не трагедии, а накрая това - мутр, не държавници. Няма как да я бъде! И може би по-добре, след като народът се е превърнал в тотална пасмина.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не просто НЕ НАМАЛЯВАТ, а се УВЕЛИЧАВАТ. И изобщо не е вярно, че рискът е по-голям за хората без образование! Така беше преди. Сега е точно обратното. Учиш 10 години за лекар и получаваш по-малко от някакъв стругар на месец, който е учил занаята накялко месеца и не може да се изразява даже!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комсомолците капиталисти - кръв повръщат, пари не дават... :))) Така че ми е ясно Карлово за какво иде реч :)))
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутрите ги създаде СДС след 1989 година на базата на криминалните престъпници, кого СДС пусна от затворите плюс спортисти от силовите спортове, на които СДС спря финасирането и ги изхвърли на улицата. Мутродемократите станаха господари на България и плащаха и плащат мизерни заплати на работещите. На практика целия бизнес в България е собственост на мутродемократите.
92
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При Тодор Живков нямаше работещи бедни. Не бяхме богати, но не бяхме и бедни. Факт!
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я програмиста мотокарис пак тука нещо се прави на умен, а е сега ни кажи за термопомпата и слънчопеците, хахахаха и как имаш 3 скъпи коли в гаража ама одиш пеши, хаха мотокарис с,м,о,т,а,н.
90
3
 
4
 
! Отговори
Студ,глад и мизерия преди 2 месеца
" Работещи" номенклтури. Щом работят значи , че са лицемери , лъжци и подмазвачи . Думата беден се използва за определение на Хомосапиенс , който е подкрепян от близки или роднини и е безработен поради независещи от него причини .
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България от заплати милионери стават определени хора с определени професии има доста фактори обстоятелства време място обкръжение и късмет но с образование може да се развиваш но не всеки може и успява в това направление
88
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 87 : Не, драги, аз съм образован ***, който казва истината, а това че не ти харесва си е твой проблем. Каквото и да произвеждаме се цени, и носи пари, толкова ти е нужно да знаеш. Типичният българин винаги си измисля извинения за да си остане в мизерията. Инвестиции? Не това е пирамида. Образование? Не, добра работа има само за връзкари. Собствен бизнес? Олеле, не, мафията няма да го допусне. Ами стойте си в зоната на комфорт при туршията и ракийката, и псувайте държавата и мафията.
87
4
 
10
 
! Отговори
до програмиста преди 2 месеца
Първо си агресивен простач/к явно комплексиран селчо "сляпо да прогледне", и второ -скоро ще стане ясно ,че в ит сектора заплатите ви са нереално ,неадекватно високи . какво произвеждате вие ? - виртуалното Нищо - яде ли се ,пие ли се ,топли ли ?
86
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България така наречените ни работодатели искат да работиш по възможност почти безплатно и то здраво да работиш и това е години наред искат печалбата само за себе си и затова много българи заминаха
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво образование има например хазарта че е станал депутат
84
2
 
20
 
! Отговори
Токмаков преди 2 месеца
Е КАК ТАКА НЕ НАМАЛЯВА. НАЛИ ВСЕКИ МЕСЕЦ НИ ГОВОРИТЕ КАК СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ ПОЧТИ ЩЕ ДОГОНИ ЕВРОПЕЙСКАТА А СЕГА ГОВОРИТЕ ДРУГО.НО НЕ ОБЯСНЯВАТЕ НА ХОРАТА НА ГОВОРИМ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЧЕ СРЕДНА ЗАПЛАТА НИКОЙ НЕ ПОЛУЧАВА. ТАКА ЩЕ Е - УВЕЛИЧАВАМЕ МАКСИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА А МИНИМАЛНАТА С 5 ЛВ. ЩО НЕ КАЖЕТЕ КАК ЖИВЕЯТ МИЛИОН БЪЛГАРИ С 500 ЛВ. ПЕНСИЯ!!! ТОВА Е ГЕНОЦИД И СКРИТА ВОЙНА С ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА.