Търсенето на жилища по-голямо от предлагането, затова цените щели да растат

Финансовият ресурс на населението обаче не е безкраен, посочи Георги Шопов
244

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. Ще продължават ли да поскъпват имотите?

"Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува", коментира в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Той припомни данни от анализ на банките у нас, според които ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити.

"Имаше и писмо от Европейската банка, на което нашите банки отговориха, че кредитната задлъжнялост у нас е в пъти по-малка от Западна Европа. Много се спекулира с думата "балон", "пране на пари", без да се замислят какво стои зад това. Ако се излеят на софийския пазар 50 000 жилища, то тогава ще има балон, защото другите 10 000, които са построени, ще са построени при разчети за цена по-висока от събраните 60 000", заяви инж. Шопов.

По думите му все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, затова и цените се качват. А се купува това, което клиентът може да си позволи.

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв, като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", уточни инж. Георги Шопов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че хората вече не търсят луксозно жилище в некачествена среда.

"Представете си кален, панелен комплекс и луксозен апартамент в него. Не може да изгради съответната поддръжка и озеленяване. Ние като частен бизнес правим затворени комплекси, поне в рамките на комплекса околната среда да отговаря на изискванията - децата да играят без паркирани коли, без масло по тротоара", даде пример събеседникът.

На финала на разговора инж. Шопов каза също, че предстои да се увеличава разликата в цената на кв.м строителство между панелното и новото, която в момента е средно 400 евро. И не толкова заради качеството на строителството, колкото заради средата на живот.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
23
 
! Отговори
Защото в БГ има имот преди 6 месеца
Да.Нещатата стигнаха дотам,защото ВСИЧКИ ние,мълчахме!Вярвахме че,някак си мирно,без революции,ще се оправят нещата.Трябва пре основаване на държавата,но като се сменят русофилските поколения,няма да го доживея,успех на следващите!
59
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България има колосални количества мръсни пари, мафията е обзела всеки сектор на всички нива от най-високо до най-ниско, всички институции са се превърнали в машини за рекет и изнудване в абсолютно всяка област от здравеопазване, през образование, структури на МВР и се стигне до магистратите и съдебната система, абсолютно всичко е потънало в БРУТАЛНА КОРУПЦИЯ.Мафията е превзела всички структури и е обезличава държавата, на практика няма държава а само фасада зад която мафията брутално граби.
58
2
 
26
 
! Отговори
Сохо преди 6 месеца
За парите давани за имот в София може да се супи подобен имот във Виена. И там нямаш годишни имотни данъци, и законите са закони, и Виена е Виена. *** като има *** шарани....И нон-стоп перачница...
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Търсете бе! Аз си имам жилище и друго не се каня да купувам. Край мен от 12 апартамента във входа - празните са 6.
56
2
 
33
 
! Отговори
Ох тоз балон преди 6 месеца
Дори да се спука и никой да не купува - ще приемат закон зс държавна намеса и тя да ги изкупи. Държавата е тяхна, помните ли? И пак с нашите пари ще го направят. Или ще приемат закон че панелките са за събаряне. И айде уфсете кум новите строежи. Олигарсите да фалират? Хаха. Тя държавата т.е вие сте им тяхна собственост. Ще си играят с вас както си искат.
55
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори цените да бяха върху реални квадратури пак са безумни, а като сметнеш и че ако платиш 75 кв м получаваш реални 50 става страшно. Старото строителството верно е зле като среда, но е с реална площ.
54
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Таз смешка за в България ли е? Ха-ха-ха! Те 3/4 от жилищата тук са празни! Това е все едно да ни убеждавате, че Денков е истински учен - академик, че Киро е умен българин, а Боко - мъдрец - философ! И че в медиите у нас се пишат други истини, освен датите.
53
1
 
30
 
! Отговори
Сохо преди 6 месеца
Много икономисти вече предупреждават за този балон. И като вземем предвид 1.Уникалната перачница на пари БГ и 2.Липсата на всякакъв контрол от всички институции в БГ, вкл.и БНБ (с двойно повече не обслужвани кредити сме в сравнение ЕС) и 3.Двойно по-високите лихви с въвеждането на еврото (няма как в Европа лихва от 5-6% а в БГ да остане 3%) - май ще духат супата някой "инвеститори" и "строители"
52
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе я стига с имотите в чужбина..ок,хипнотично: мога да купя добър имот(по-изгодно от някъде в нашата ***)примерно във Флорида,обаче не живея там..и какво? Има и други неща,какво бихте получавали с вашата компетенция,ако да кажем емигрирате..Данъци,стандарт на живот,мили недраги...Не е за всеки това.Поста ми няма значение,ако сте решили да инвестирате.
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако за младите цените в София са непосилни да живеят под наем бе. Никой не ги кара насила. Милиони хора плащат наем всеки месец по света
50
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защото в БГ има имотна мафия. Инвеститори, строители и т.н. Има фармацефтична мафия, има всякаква мафия каквато си пожелаете. Благодарение на мултигруп и куфарчетата раздадени от Луканов. А Костов им прехвърли и държавата. И сега си имате 40тина олигарха за хранене, а те си имат много овчици за стригане.
49
1
 
27
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 6 месеца
2000 , 2500 Евро квадрата ,че и нагоре.Теглиш заем и се загробваш изплащаш до гроб..
48
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво търсене бе? До мен има 3 нови блока, 2-та са празни, 3-тия наполовина пълен.Къде е това търсене?
47
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хайде стига с тези глупости, при нас от 19 апартамента 5 са празни и това е на много места. Цените са безумни за това което предлагат. Стана ми жал за тези които са си купили в кв.Витоша, пълен катун. Малки улички, сграда върху сграда, никакъв транспорт, никаква гледка, никакъв въздух, ама имат жилище в София, ужас. Селянията си е селяния и този кошмар е в целия град
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наблюдавам един офис, който се продава от повече от година. Цената е 16000 евро надолу, но ще чакам да падне още.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имало голямо търсене....но.... с пари взети на заем от банките! А банките дават все пивече и повече, строителите-мафиоти вземат. Контрата остава в тези с голямото търсене....Балонът се надува, Надувайте момчета, да стане на парчета! Но накрая ще изгърмят и банките. В Кипър национализираха 10% от всички влогове след кризата през 2008 - вече ЕЦБ нямаше пари да ги спасява. И тогава казаха че така ще се прави и при последващи кризи.
44
5
 
28
 
! Отговори
IT gig преди 6 месеца
Купих си в Аликанте - палми, красота, море, чисто, подредено за 141 хиляди евро - 84кв.3 спални. Заплата 4100.Вие си купувайте гетото панел за 200к - с коне и бездомни кучета около тях и дишаайте отровен въздух!!
43
3
 
22
 
! Отговори
Дино преди 6 месеца
Колко да се увеличават още цените, ще се увеличават докато скоро се чуе Пук, тогава не 50000, а 500000 жилища ще излязат на пазара. На всички останали активи балона се пукна, само на имотите още не е и му е време :) Колкото и да се опитват да държат цените високи, чрез измислени фирми, които уж веднага оценяват и изкупуват имота ти.
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И аз имам квото ми трябва,но да не бъдем егоисти.Най-гадното е ,че младите които нямат заможни родители ще гледат "собствен дом" през крив макарон,наем до живот.Цените са непосилни с оглед на доходите,няма как всички да са тарикати,програмисти и т.н.Но,такъв е живота.А и явно това е целта..
41
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Определено няма балон в София. Продадох и купих 7 жилища в последните 30 години, от които 3 в последните 10 години и видях как стоят нещата. За жилищата които прададох, купувачите дойдоха още първия ден, а тези, които купих едва успях да ги намеря.

Спонсорирани публикации