Средната заплата в страната и кои са градовете, привличащи младите

Фокусът трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори
20 май 2024 11:25, Инна Ангелова
219

Разликата в средната работна заплата у нас между отделните сектори достига до 1600 лева. Данните са на НСИ. Според доц. Косьо Стойчев тази разлика е съвсем нормална, а в някои отношение дори се очаква и да е по-голяма.

“Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчев в студиото на "България сутрин".

По-голям разполагаем доход обаче не означава по-добър начин на живот, отбеляза доценът, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот. Стойчев отчита, че за младите специаисти релокацията и вътрешната миграция в страната е сриозен стимул.

“Анализът доказва още едно нещо - имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост", отбеляза още доц. Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни, че чисто географски причина за дисбаланс в средните заплати също има. “Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове", каза Първанов.

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната. "Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи", заяви Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде пак сблъсък на класите в коментарите хахахаха. Винаги ми е било забавно да гледам как на сляп по рождение (нашиОТ неграмотен бачкер) някой се опитва да му обясни какво е жълто (да му отвори очите за живота). И започва един забавен ***, в който бачкерите вият на умряло, а един, двама им се подиграват и се заливат от смях без капка негативна емоция.
79
1
 
1
 
! Отговори
Мечешка услуга преди 3 месеца
Тоя фалшив патриотизъм ще ви излезе отзаде
78
2
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 3 месеца
Вземи намали фантазиите че съвсем прозираш
77
3
 
5
 
! Отговори
бачкотещ бачкер преди 3 месеца
стига сас тиа програмисти.неможе всички дасме програмисти. ас сам заваршил вишо и за мене работа по специалноста няма а сам интелигентен човек искам да оспея но няма как всичко са враскари.затова карам такси
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурно е че си изключително ниско интелигентен ит специалист , сайтовете ви пълни със бъгове .
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Под всяка такава статия имаме едно и също дъра-бъра и дрън дрън Ерина и пълни глупости на търкалета. Ако искате прегледайте архива.
74
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
76, то няма тук ромски език. Има турски римляни и румънски римляни. Едва ли някой от тях знае и думичка ромски . Да ги карам да учат?
73
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българския език вече е второстепенен , учете ромски за да преуспеете във бе-гетото
72
7
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 3 месеца
В 1 изречение на родния ти език имаш 5 грешки. Сигурно си преуспял бачкотещ бачкер, ринещ дъното в ЕС и печелещ там на година, колкото тука някой кадърен човек на 2-3 седмици.
71
3
 
9
 
! Отговори
Този Който преди 3 месеца
Не се връзвайте на дращенето на голямото АйТи с голямата заплата. То си е хейтърче, ако ще и милион да взема на месец. И много мрази склададжиите. По неговите обиди и излияния допускам, че въпреки че е голямата работа и прави по много К на месец, в крайна сметка приятелката му го е напуснала заради склададжия с 20 годишно БеЕнВе... хаххахахаабхахааааааа
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не бих се гордял че съм преуспял във тази септична дупка наречена българия.
69
2
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 3 месеца
Така и не ви се разбира от ломотенето какво общо със статията
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забравяш да споменеш че освен че си преуспял програмист ти допринасяш за развитието на ромските общества като 50% от заплатата ти за данъци.
67
6
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 3 месеца
Тук не се наемаме на работа. Има LinkedIn- десетки хиляди ИТ обяви, включително за абсолютно дистанционен труд за европейски компании бизнес 2 бизнес или фрийланс (ГД). Непонятен е за теб нормално платеният труд. Ще се радвам да се запознаете някой ден, ама с това ти мислене няма да е в този живот. Иначе да- последният човек, когото наех, беше от ФМИ към СУ с няколко сертификата за облачни структури от данни на 23. Момиче, току-що завършила. 4250лв. заплата + годишен бонус около 5000.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общините на Възраждане произвеждат забранени субстанции поради липса на средства, така е от време оно!
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой програмист няма ли да каже за складовете и функционалната неграмотност и да свършва тая мъка?
64
13
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 3 месеца
БГ програмистите отдавна взимаме равни или по-високи НЕТНИ заплати спрямо колегите ни от Европа. Да плащаш у нас 7-8к евро НЕТО на човек ти струва между 3 и 5 пъти по-малко спрямо ЕС. Затова и тук стана бум от ИТ компании- ниски разходи за труд, а нетният доход- европейски. Еле пък, ако работиш като фрийланс или Б2Б. С такъв нетен доход и ниските цени у нас PLI ми е около троен на колегите ми от Германия, например. Аз имам нов последен модел СУВ Бенз, а те имат Опел Корса. Толкоз.
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При над джуниърите са на 6К, а девопса са на 8К.
62
1
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 3 месеца
Знаем ви бе наемателите. Под всяка подобна статия наемате и уволнявате . Сигурно имате звънче кога излезе подобна статия и веднага от много работа се нахвърлят е да ни присвещавате.
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 56 42 хиляди лева е добра заплата за начинаеш. 4200 е подигравка.

Спонсорирани публикации