Средната заплата в страната и кои са градовете, привличащи младите

Фокусът трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори
20 май 2024 11:25, Инна Ангелова
219

Разликата в средната работна заплата у нас между отделните сектори достига до 1600 лева. Данните са на НСИ. Според доц. Косьо Стойчев тази разлика е съвсем нормална, а в някои отношение дори се очаква и да е по-голяма.

“Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчев в студиото на "България сутрин".

По-голям разполагаем доход обаче не означава по-добър начин на живот, отбеляза доценът, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот. Стойчев отчита, че за младите специаисти релокацията и вътрешната миграция в страната е сриозен стимул.

“Анализът доказва още едно нещо - имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост", отбеляза още доц. Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни, че чисто географски причина за дисбаланс в средните заплати също има. “Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове", каза Първанов.

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната. "Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи", заяви Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разликата между програмистите на запад и бе-гетото е че тук им плащат торбичка със бирен фъстък и те се радват ,кога са виждали такива пари, ррррооооообско племе преуспяло.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Европол Със златна лъжичка секи може. Златото е 100 хил. $.
58
9
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 3 месеца
Масовата заплата не е никакви 4500, поради елементарната причина, че junior-и без ден опит в момента наемаме за 4200... Не сме 2015та, пич. 2024та е- заплатите са други. Даже бих казал на колегата долу, че 10 000 е вече ниска заплата за сектора.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен ИТ са много ниски заплати и съсипва си очите за нищо. Ослепеват на 25 г.
56
1
 
4
 
! Отговори
Европол преди 3 месеца
Зависи кои са младите. Синът на Сарафов още преди да помладее имаше милиони. Няма МВР и ДАНС, които да спрат компрометираната система, но новото ДАНС ще напълни целия нов затвор с тончовци и калинчовци
55
0
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 3 месеца
Платени тролингени са.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
10K в ИТ взима тийм лидера с 15 години опит и 10мгодини в корпорацията. Масовата заплата е 4500 а места за твпърва стартиращи програмисти на фона на желаещите няма. Тук сте неадекватници в този форум.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След разпада на ЕС Унгария и Сърбия ще бъдат най-важните фактори в западната окрайна на Континента. Основни енергийни хъбова и мост на Китай към страните от малкото северозападно кътче на Евразия. Не случайно Си беше в Сърбия и Унгария. А България отива в нищото.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 34 умнико,никъде не съм написал,че всеки трябва да получава по 3000 лева, но ти си толкова ***,че не можеш да разбереш,какво съм написал.
51
1
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 3 месеца
Като стане въпрос за Русия, всички оттам сте дошли и сте видели. Като стане въпрос за запада, все само със западняци сте работили.
50
0
 
5
 
! Отговори
неспал преди 3 месеца
До Успял българин Имотите Русия ги събара на сол. Така че какво си успел.
49
0
 
10
 
! Отговори
По умен съм от теб преди 3 месеца
Значи за да оправим България всички трябва да станем успели програмисти така ли ???
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
42 ти ако си мислиш че тепърва можеш да станеш програмист някой те е излъгал. 300 места за хора без опит на година и 20000 чакащи за тях това е положението. Там половината с връзки 20% с циц* 20% фми и за другите един дебел. Иначе да 100 пъти по-добрее програмист в България от нещо си там в ес. Кой станал станал
47
6
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 3 месеца
Ъъъ, един чистач във Швейцария взима месечно, колкото тука програмист за 2-3 дни. Не се залъгвай- гледаш там някакви брутни суми и си мислиш wow. Казвам го като човек, който работи САМО със швейцарци по техен рейт от вече 13 години. Сума ти бачкотещи бачкери нашенци ринат дъното там- 3ма работещи не могат да докарат 1/3 от моята заплата у нас нет. Айде аз не съм на заплата- Б2Б работя по швейцарски рейтове, но сума колеги са така.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 32 Като са високи цени какво ще купиш балак. Трябва заплати да да са по 50 бона.
45
1
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 3 месеца
С клавиатурата е така
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разликата в средните заплати в различните сектори понякога се различава в пъти. Например- в ИТ сектора трудно вече можеш да видиш човек с под 10к заплата. Истински ИТ сектор, не фейк ИТ работа за 5-6к. В складовете масово взимат 3-4к. Разликата е в пъти доста над 1.6к.
43
1
 
9
 
! Отговори
ззззззз преди 3 месеца
стига с тая средна заплата - медианната се гледа по цял свят , ама на нашите управляващи не им изнася , щото ще лъсне истината ,че истинската средна е около 1300лв. Е те тогава ще я закъсат всичките държавни калинки дето искат да са процент от средната
42
0
 
4
 
! Отговори
до успял бгнещастник преди 3 месеца
Една птичка пролет не прави, ще се сетиш като те притопят ромите.
41
4
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 3 месеца
Всичко си има за тезир за които си имат. Ресторантите пълни, курортите и хотелите пълни, дойде празник - хайде в чужбина. Такова имане всъщност е нямало в България. И, да има хора, които нямат. Причините, обаче в повечето случаи са субективни - липса на добро образование, нетрудолюбие, страх да си мръднеш четирибуквието и да отидеш в големия град. Лошеото е знаеш ли кое: Че вие НЕИМАЩИТЕ, ще завлечете Фщвжьис,л

Спонсорирани публикации